Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Mám takový problém s firmou která vlastní dům ve kterém bydlím, dlouhých 25 let, nikdy nebyl žádný problém dokud dům nekoupili oni. Jde o to že nastavili cenu za vodu 1400 kč měsíčně, já však spotřebuji měsíčně jen vodu za 550 Kč, proto jsem se rozhodla platit 650 Kč abych měla nějakou rezervu kdybych některý měsíc přetáhla. To se nikdy nestalo, nepřetáhla jsem ani jednou už od té doby co koupili barák, stále mi běží spotřeba +- 550 Kč, od března 2018 si toto mohou snadno zkontrolovat díky vodoměrům které sami instalovali a jsou napojené na internet. Věřte nebo ne, ale pro mě je 750 Kč měsíčně takto vyhozených z okna kreré po mě chtějí docela dost peněz. Stále mi chodí výhružné emaily že mě dají k soudu pokud nezačnu platit požadovaných 1400 Kč měsíčně a že mi u nich vzniká dluh, momentálně 8000 Kč od ledna letošního roku. Přitom kdyby se podívali na vodoměr zjistili by že ve skutečnosti dluží oni mě. Nechápu tedy o co jim jde, Proč po mě chtějí tolik penez když vidí že tolik vody neprotočím? stejně by mi tu částku museli na konci roku vracet, tedy snad. Sami mi poslali vyúčtování za lonský rok kde je jasně vidět spotřeba a že mi dluží peníze, k vrácení přeplatku se už ale nemají a čekám už 10 měsíců až se uráčí mi přeplatek poslat, Momentálně mi napsali že mi lonský přeplatek odečítají z dlužné částky za letošek takže už jim nedlužím 8000 ale jen 4000...to je ale ovšem nesmysl, protože až vyhotoví nové vyúčtování za letošek zjistí že žádný dluh nikdy z mé strany nevznikl takže nemají od čeho odečítat. Kdyby s nimi byla rozumná řeč tak požadovanou částku snad i zaplatím, ale nemohu pak čekat přes rok jestli mi náhodou pošlou můj přeplatek zpátky. Prosím o radu, názor, pomoc, jak se proti těmto šmejdům bránit, děkuji
Smluvně je nastaven pouze nájem, na zálohách jsme se právě za rok a půl ještě nedohodli, tudíš jsem nic nepodepsala, prosila jsem o vypracování nového posudku na spotřebu vody ale mojí žádost ignorují a stojí si za svojí trojnásobně přemrštěnou cenou.
Moc děkuji, za odpověd, přesně toto jsem jim napsala a celý den zase dělají mrtvého brouka a nereagují, vždy se takto jednou za pár měsíců ozvou s tím, že dluh narůstá... ale vždy když je vyzvu aby mi tedy poslali vyúčtování kde to uvidím černé na bílem nebo zda by mohli vypracovat nový posudek na skutečnou spotřebu v mém bytě, tak se odmlčí. Blíží se konec roku kde při finálním vyúčtování jasně uvidí že dluh za celý rok nevznikl, takže snad dají zase chvíli pokoj, jen mi z toho už jde hlava kolem, takže ještě jednou děkuji za odpověd.
Pokud se chcete dostat do problémů, jsou rádoby světácké a žoviální rady red4zon, vynikajícím způsobem k tomuto cíli. Důrazně nedoporučuji se tímto řídit. Pán tomu vůbec nerozumí a je ještě ofenzivní a vulgární.
Do jakých problémů bych se mohla dostat? vždyt já se s nimi chci přeci dohodnout, prosím je o zaslání vyúčtování kde bude jasně vidět kolik spotřebuji a podle toho odvodit adekvátní cenu, je přeci logické že nechci platit trojnásobně přemrštěnou cenu jen proto že to řekli, nemohu za to že mě už rok a půl ignorují a cenu měnit nechtějí i když jasně vidí že mám každý měsíc přeplatky.
Vodné a stočné se platí obvykle měsíčně formou záloh, jejichž výše se stanovuje podle předchozí spotřeby. Zálohy se pak vypořádávají ve faktuře, která se vystavuje jednou ročně.
zdroj:
Musíte jednat s vlastníkem domu, nebo se obrátit na soud. Jiná cesta není.
ano vím, děkuji, má měsíční spotřeba je 550 Kč, už rok a půl, +- pár korun, proto mám nastavenou trvalou platbu každý měsíc za vodu na 650 Kč (aby tam byla nějaká rezerva z mé strany kdybych měla některý měsíc vyšší spotřebu) a vše je tak podle mě fér a v pořádku, já platím tolik kolik opravdu spotřebuji a oni mi pak nemusí vracet tisícové přeplatky každý rok. Ale když jim toto řeknu tak vůbec nereagují a jen si jedou svojí písničku že vodné určili pro mě na 1400 a tím to hasne tak at platím s tím že na případné přeplatky čekám až rok néli více, protože mi zatím nevrátili ani korunu za rok 2018, ale dohadují se jen po emailu, žádné faktury a vyúčtování s mým nedoplatkem mi nikdy neposlali, naopak sami mi nakonec za lonský rok poslali že dluží oni mě, tak nevím zda se těmi jejich výhružnými emaily o případných soudech mám zabývat nějak více nebo si s tím nemusím dělat hlavu a jen mě buzerují. Protože až uvidí vyúčtování za letošní rok, zjistí že mi opět dluží oni.
A jaké zálohy platí obyvatelé bytů, ve kterých žije více osob? A dostávají ti sousedé přeplatky bez problémů?
Ostatní nájemníci se tu dost točí, nový majitele stávájící nájemníky vyštvali a nastěhovali jsem většinou cizince nebo lidi kterým je jedno kolik platí, pronajímají jim to vždy jen na dobu určitou a když nechtějí platit tak jim neprodlouží smlouvu. Já jediná tu mám byt na dekret a smlouvu na neurčito, takže se mě tímto způsobem asi snaží vyštvat když jsem tu poslední ze starých nájemníků.
Jestli Vám majitel stanovil zálohu 1400, tak rozhodně není dobré si svévolně stanovit jinou zálohu (650), s tím, že to musí stačit, protože máte menší spotřebu (550). Ten první rok jste měla platit požadovaných 1400, i když tolik neprotočíte a v ročním vyučtování za celý rok by Vám částku zaplacenou navíc (jako přeplatek) vrátili a měli by zohlednit i vysoký přeplatek v nově stanovené (nižší) částce záloh. Takhle Vám každý měsíc u nich v systému naskakuje nezaplacená výše záloh v plné výši a tedy nedoplatek (750) za každý měsíc + případné úroky z prodlení. Kdybyste platila první rok zálohy v plné výši, už byste měla přeplatek za minulý rok patrně dávno vrácený, nevznikal by Vám dluh a nezapočítávali by Vám přeplatek jako zápočet oproti dlužné částce, kterou u Vás evidují. Je celkem obvyklé, že dlužníkům se přepatek hned nevrací, z důvodu, aby bylo případně z čeho umořovat jejich dluhy. Chápu, že pro Vás třeba 750 Kč mít a nemít v měsící může být velký rozdíl, ale takhle (touhle jednostrannou a majitelem neodsouhlasenou akcí s nižší platbou záloh) si zaděláváte na možné další větší budoucí problémy. Oni mají prostě v systému nastavenou částku záloh a kdyby si každý stanovoval částku záloh podle sebe a svého uvážení (přestože mu byla sdělena jiná částka), tak z toho měli holubník. Může se Vám stát, že se u nich zapíšete jako potížistka (což už se možná i stalo) a někdy (v pro ně vhodném případě) Vám prostě řeknou, že už nechtějí, abyste tam dál bydlela, že si tam nastěhují klienta se kterým nebudou mít potíže. Doporučuji se tedy s nimi (co nejdříve) nějak rozumně domluvit, eliminovat současné spory a na další rok se při vyučtování dohodnout i na zohlednění Vaší spotřeby v konkrétní výši záloh.
děkuji za reakci, majitel mi sice oznámil že chce abych platila 1400 já mu ale odpověděla že to je moc, nic jsem nepodepsala a poprosila jsem o vypracování nového vyúčtování na skutečnou spotřebu vody v bytě, to ale již rok a půl ignorují a požadovaných 1400 Kč bereou jako platnou částku. Kdyby mi koncem lonského roku přeplatek vrátili a chtěli se dohodnou na nové nižší částce záloh, neměla bych nic proti, to se ale nestalo, na přeplatek za lonský rok čekám do dnes a veškeré mé prosby o vyúčtování, faktury a jakékoliv mé požadavky a dorazy ignorují. Jen stále opakují že něco dlužím, ikdyž je to nesmysl, Mohou se sami lehce podívat na stav vodoměru, sami mi ho do bytu instalovali takže mají jistotu že měří správně, to se ale taky nestalo, Platím 650 Kč měsíčně a k dnešnímu dni podle mých vlastních záznamů mám přeplatek 2000 Kč, když si nechají vyhotovit vlastní vyúčtování dojdou ke stejné částce, nevím tedy proč bych měla platit 1400. Spíše se u mě zapsali jako potižisté oni, Bydlím tu 25 let a nikdy nebyl problém, nikdy jsem nic nedoplácela, než jsem přišla tato firma s takovýmto zlodějským chováním. 750 Kč měsíčně jen tak za nic je pro mě opravdu dost, kdybych měla jistotu že mi je vrátí tak bych tu jejich přemrštěnou částku možná i platila, ale nemůžu si dovolit ještě pak čekat další rok jeslti mi náhodou mé peníze vrátí nebo budou mé zprávy ignorovat jako mají ve zvyku
Máte podrobné vyúčtování za minulý rok? Vyzvěte je písemně s dodejkou, aby vystavili zálohy dle posledního vyúčtování.
Nevím zda mám úplně podrobné vyúčtovní za minulý rok ale mám vyúčtování které my jednou poslali, tudíž mojí celkovou roční spotřebu za 2018, kolik mám zaplaceno na zálohách a že tak vnikl přeplatek 2000 Kč (s tím že sem celý rok platila tu svou částku 650 Kč každý měsíc). A že mi ho vrátí do sprna 2018. To se ale nestalo, protože si zase postavili hlavu a jedou si svojí písničku dokola že chtějí 1400 měsíčně a můj přeplatek se tedy odečítá od imaginárního dluhu který u nich podle nich mám za letošní rok. Přitom na konci roku uvidí že nic nedlužím, takže nevím od čeho to odčítají.
Když prosím o podrobnější vyúčtovní za každý měsíc zvášt aby byla jasně vidět postřeba, což mi podle mých vlastních vyúčtování vychází na 5-6 kubíků měsíčně (v mém městě +- 90 Kč za kubík) tak mlčí a nic takového mi za rok a půl nikdy neposlali. Ale děkuji za radu poslat jim žádost dodejkou, zatím s nimi komunikuji výhradně emaily. Tak zkusím dopis.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.