Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost a plisen na stenach v patre

Od: jindra* odpovědí: 13 změna:

Dobry den.Mam jeden problem a tak se na vas obracim.Mame asi 200 let stary patrovy dum z opuky-opuka-opuka a mezi nejaka hlina..Dum neni odizolovany-podrizli.Do minuleho roku jsme topily plynovymi gamaty a bylo vse tak nejak o.k..Byla jen mirna vlhkost.Tento rok jsme delali plastova okna i dvere,nove betonove podlahy na kterych je v prizemi lino a nove plynove kondenzacni topeni-radsi jsem dal predimenzovane radiatory a topime na tep.spad-50/30...Celkem draha investice..Ale z nicehoz nic se nam na stenach v patre zacala ve velkem ukazovat voda a plisen. prizemi zadna vlhkost neni..Vetrame asi 3 krat denne a porad to tam je..Uz od rijna,kdy se zacalo topit..Pristi rok budeme delat novou strechu,ale tou stavajici nezateka..Uz jsem bezradny,co s tim..Mol by mi tady nekdo prosim poradit?Moc dekuji a preji hezke svatky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

0x

V těchto a podobných případech oprav a modernizací starších staveb se zcela jistě vyplatí investovat do kvalitní projektové přípravy,jejíž cena se může na první pohled zdát vysoká,ale v případě dobrého zpracování se vyhnete podobným problémům,které řešíte dnes a zcela jistě na Vás další čekají. Kvalifikovaný a kvalitní stavař-architekt či projektant by si měl vědět v těchto případech rady a hlavně by situaci řešil jako celek a ne dílčí postupy. Spolehlivou cestou do "pekel" jsou všelijaké zaručené hospodské rady a podobné poradenství na webu i když tato má rada k nim jaksi také patří. Záleží jen na Vás,zda k nalezení správné cesty si potřebujete "natlouci nos",či nikoliv.

jindra*
hodnocení

Vse nam delali kvalitni firmy,ktere maji dobre reference..Tak teda nevim,v cem je problem

cyril*

Je-li vše tak kvalitní jako samy firmy,tak také nevím,kde je poblém. Možná snad v nepochopení obsahu mého příspěvku. Ale pokud Vám celkový projekt dělalo několik kvalitních firem,tak to asi bude zádrhel někde jinde,třeba v celkovém klimatickém oteplování.

hodnocení

0x

V domě je nejen původní zdroj vlhkosti (neizolovaný korpus), ale i další vlhkost, která je zatím v ne zcela vyschlých zmíněných stavebních změnách. Výměnou oken navíc došlo k dokonalejšímu uzavření prostoru a tak se veškerá vlhkost začíná homadit na místech, kde je nejvyšší tepelný rozdíl mezi nitrem domu a jeho okolím. Domu chybí tepelná izolace pláště, ale i větrací systém - čim chladněji bude venku, tím vyšší bude vlhkost na vnitřní straně obvodových stěn...

jindra*
hodnocení

Na oknech mame mikroventilaci a tak to neni zase tak utesnene...A opravdu vetrame,ale vlhkosti spise pribiva

jindra*
hodnocení

Chtel bych se prosim zeptat,jaky vetraci sytem jste mel na myski?Jak bych ho mohl udelat?Myslite nejake pruduchy zkrz obvodove zdivo?

kejki
hodnocení

0x

Eliminovat zdroje vlhkosti - digestoř v kuchyni, sušení prádla atd.

Vodní pára je lehčí než vzduch, takže stoupá nahoru. Tam jsou z nějakého důvodu chladnější stěny a dojde ke kondenzaci. Možná tím, že wafky jsou vysokoteplotní zdroj, dochází k většímu víření vzduchu. Možná máte nyní lepší regulaci a topíte na nižší teplotu. Mikroventilace je marketingový tah, radši větrejte 6x krátce a důkladně a nepoužívejte mikroventilaci, než opačně.

cyril*

Digestoř v kuchyni je podle vás zdrojem vlhkosti? Mám to chápat tak, že digestoř v ložnici již zdrojem vlhkosti není,nebo tak, že zdrojem vlhkosti jsou podle tohoto principu i kamna,sporák a pod. na kterých se vaří,tudíž na nich vzniká vzdušná vlhkost?

jindra*
hodnocení

Bylo mi porazeno zde ohledne vetraciho systemu..Muzete mi nejak poradit?Vafky nemame,mame klasicke radiatory..Opravdu jsem z toho zklamany,kolik penez to vse stalo a vysledek je horsi,nez to bylo drive

camelot*
hodnocení

0x

Dobry den, zde bych videl Vas problem. Dum neni odizolovany-podrizli, nove betonove podlahy na kterych je v prizemi lino.

Je treba se na toto divat objektivne a je mi zahadou, jak Vam nekdo mohl delat nove podlahy bez radne hydroizolace, tedy vodorovne. Voda se Vam tlaci do sten a tim uzavrenim podlahy tomu krasne pomahate. To, ze mate vlhkost jinde nez v prizemi je tepelny most, plisen bude tam, kde je nejchladneji. Naprava bude ve vlozeni nove hydroizolace, to je zaklad.

Camelot

jindra*
hodnocení

Nezlobte se,ale to co pisete o digestori,tak nevim,kam tim mirite...Ja jsem se na zadnou digestor neptal...

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně nejkvalitnější odpověď dal Strejc,Jediné,co by vám mohlo pomoci,jsou přídavná topidla v místech největšího výskytu vlhkost.Chce to právě tu studenou zeď hodně prohřát,aby nedocházelo ke kondenzaci.Konvektory 1200 W dnes jsou ke koupi za hubičku,od 500 do 700 Kč.

Po čase vyschnou dostavby a betony a situace se vylepší.Pokud se vyskytla plíseň,likvidujte ji savem.

Přeji příští rok bez vlhkosti.

JABRAKA

cyril*

RAda dobrá,ale tak pro toho,kdo má stavbu mokrou po povodni nebo vyplavení. Takto se odstraní max. následky, ale ne příčiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]