Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řešíme darování celé nemovitosti synovi ze SJM a ihned stejný den darování poloviny stejné nemovitosti synem rozdělené na 1/2 druhému synovi, tzn. na konci dvojtého darování budou oba synové vlastnit poloviny domu. Jedná se o nejjednoduší legální rozdělení SJM a také nejlevnější.
Zajímá nás zda stačí na netu vyplnit částečně předvyplněné vzory darovaích smluv (např. Legito) a Katastr nemovitostí je bez problémů uzná a provede přepis nebo je lepší zaplatit právníka. Myslím, ale že i ty předvyplněné smlouvy např. co je v závorce výše, nakonec před stáhnutím budou chtí zaplatit převodem na účet?
Dále je nějaká možnost ověření podpisu doma u málo pohyblivého muže? Myslím, že muž musí min. na poštu ověřit podpis, z domu ověřit podpis nepůjde, leda za 20 000Kč domácí návštěvou notáře?
Děkuji vám mnohokráte.
Stejně jako rádce přede mnou nechápu, proč to děláte tak složitě. Jednou smlouvou je možné darovat dvěma osobám, každému jednu polovinu.
Co se týče notáře, myslím, že cena, kterou uvádíte, je cena za sepsání nějaké smlouvy, nikoli za ověření podpisu.
Pokud si chce nechat ověřit podpis osoba, která se nemůže dostavit ani na poštu, obraťte se na místní úřad v místě bydliště. Pracovnice úřadu přijede a podpis ověří. Tato služba byla před několika lety bez příplatku, jak je to dnes nevím, ale mám za to, že zaplatíte pouze těch obvyklých 30,- Kč za podpis. Na úřadě Vám to ale určitě řeknou přesně.
Ač nejsem právník ani zaměstnanec katastru tak tvrdím, že váš plán neprojde. A to z důvodu, že podaný návrh na katastru má na vyřízení např. 30 dní. Takže za 30 dní bude vyřízena jedna darovací smlouva, teprve pak dotyčný může polovinu domu darovat. Pokud nebude nemovitost přepsána na syna, tak neobdaruje (ten samý den) svého bratra.
Také nechápu váš postup. Předpokládám, že vy vlastníte polovinu domu a váš muž druhou polovinu. Takže vy darujte polovinu domu jednomu synovi a muž bude darovat druhou polovinu druhému synovi. Proč to nejde jednoduše?
Budete mít jednu darovací smlouvu a zaplatíte jeden poplatek na katastru. Jste si jistí, že chcete, aby jednu nemovitost vlastnili oba? Rozhádáte je a nikdy to nebude dělat dobrotu. Nakonec dům prodají a rozdělí si peníze.
Původně totiž chtěl muž darovat polovinu domu jednomu synovi a já jsem si chtěla nechat polovinu domu napsat na sebe (syn by mě okamžitě ten samý den daroval polovinu domu v další dar. smlouvě) A "rozděleí" SJM způsobem jak je uvedeno v úvodu tohoto vlákna, bylo nejednoduší ohledně "rozdělení" SJM, aspon to tak tvrdil právník i notář ze zcela jiného kraje.
Takže nakonec byste byla majitelkou celé nemovitosti pouze vy sama? Měla byste "svojí" půlku a druhou půlku darovanou synem, který by jí ten samý den dostal od otce? Naprosto nechápu, proč to dělat takto složitě. A nějak z toho vypadl ten druhý syn.
Původně jste v dotazu uvedla: ... na konci dvojitého darování budou oba synové vlastnit poloviny domu.
Fakt netuším, co vlastně chcete.
Ze SJM nejde ROVNOU darovat jen polovinu domu, jde darovat celý dům jedné osobě. Ve SJM nevlastní nikdo žádnou polovinu ani jinou poměrnou část domu.
Pardon o tomto postupu nevím. Ale určitě je jednodušší zúžit si SJM a pak jednou smlouvou darovat dům na oba syny.
PŘÍMO ze SJM nejde rovnou darovat polovinu domu, SJM se musí napřed bud rozdělit notářem nebo lépe darovat oběma manželi celý dům jednomu synovi a ten pak může zpětně darovat polovinu domu matce, tak mě to nezávisle sdělil právník i notář ze zcela jiného kraje (tzn. nebyli tzv. smluvěni mě balamutit) Jiná věc je, že možná jde ze SJM darovat dvě poloviny domu dvou bratrům, ale logicky si nemůže manželka darovat sama sobě přímo ze SJM půli domu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.