Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jak perete záclony? Můžu je dát do pračky nebo jen namočit a vymáchat v ruce?
Jedny záclony jsou obyčejné, druhé z takové uměliny - silonu?
Perete s normálním práškem na praní?
Děkuji. Nerada bych si je zničila.
Když jsem porvně někdy v 84 potřeboval vyprat záclony,tak mi zkušenými hospodyňkami bylo doporučeno dát do vany,přiměřené množství normálního pracího prášku,chvíli nechat namočené a zvon na WC ,navíc pak do posledního vymácháni kapičku inkoustu (modrá=optické bělidlo).A pověsit ještě trochu vlhké.
JInak běžně když je třeba nyní peru v AP na cca 40 hned po vyndání věším-pěkně se vyrovnají. Toto + žehlení kalhot (tesilek ) je výhradně moíje práce.
Mám běžné umělé záclony a peru je v pračce v běžném prášku na jemné prádlo, s programem "jemné" (symbol peříčka). Pračka je to starší, takže označení programu budete mít asi jiné, ale určitě tam nějaký takový bude. Záclony nepředpírám, ani předem nemáčím, i když namočením nic nezkazíte. Neždímat! Ještě mokré záclony hned po vyprání pověsím na okno.
Jestli máte záclony bavlněné, měly by se asi prát jako bavlna a zvolil bych jen 30 stupňů. Bavlněné záclony je dobré lehce naškrobit a sušit napnuté na napínacím rámu, jinak se zrazí a ztratí tvar.
Peru v pračce na 30 stupňů, věším hned po vyprání. Běžný prášek, kdysi gel, dnes hlavně strouhané mýdlo se sodou. Je to celkem jedno. Myslím, že i ty Vaše "běžné" jsou z umělého vlákna, už dlouho jsem nikde v domácnosti neviděla bavlněné záclony. Bavlněné bývaly běžné snad ještě v 60. letech. Dnes mohu říct, že než napínat se s bavlněnými, tak to raději žádné a místo záclon mít jen žaluzie nebo v kuchyni něco látkového.
Záclony je dobré namočit ve vaně do namáčecího prostředku "Žabka". Trochu "poťápat"zvonem a jinak normálně vyprat v pračce. Neždímat, mokré nechat okapat, ještě vlhké pověsit.
Zrovna jsem to tahal z matky jak to přesně dělá, takže na jeden den namočit do vany do Žabky a druhý den do pračky na krátké praní a vypnout ždímání! Potom přetočí pračku na konec na ždímání a zapne to na pár vteřin manuálně a vypne, takže lehce ždímne a je hotovo. Nepřekládat a zásadně neždímat v ruce. Nejlepší je je hned pověsit, protože jsou polosuché po tom ždímnutí.
Peru v pračce na 40 stupňů, dám odstředování na 800 otáček, prášek na bílé prádlo + bělící ubrousek, do máchání trochu aviváže dvůli vůni a ihned po vyndání z pračky pověsím zpět na okno.
Někdy přidám sůl, nebo prášek do pečiva či jedlou sodu, několikrát jsem tuto radu četla. Odstředění na 800 mi záclony nepomačká.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.