Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyprat záclony?

Od: ganga80 odpovědí: 13 změna:

Ahoj,
jak perete záclony? Můžu je dát do pračky nebo jen namočit a vymáchat v ruce?

Jedny záclony jsou obyčejné, druhé z takové uměliny - silonu?

Perete s normálním práškem na praní?

Děkuji. Nerada bych si je zničila.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

5x

Peru v pračce na 40C s běžným pracím gelem , přidávám trochu levandulové škrobenky, neždímám, nechám v koupelně nad vanou okapat a věším ještě vlhké. Jedny jsem měla a ty se musely žehlit, zbavila jsem se jich vemi rychle.

zek*
hodnocení

3x
Normálně v pračce na 40 ždímu na 600otacek normální prášek aviváž a přidám jeden sáček kypřícího prášku, záclony jsou bělejší

hodnocení

1x

Když jsem porvně někdy v 84 potřeboval vyprat záclony,tak mi zkušenými hospodyňkami bylo doporučeno dát do vany,přiměřené množství normálního pracího prášku,chvíli nechat namočené a zvon na WC ,navíc pak do posledního vymácháni kapičku inkoustu (modrá=optické bělidlo).A pověsit ještě trochu vlhké.

JInak běžně když je třeba nyní peru v AP na cca 40 hned po vyndání věším-pěkně se vyrovnají. Toto + žehlení kalhot (tesilek ) je výhradně moíje práce.

hodnocení

0x

Mám běžné umělé záclony a peru je v pračce v běžném prášku na jemné prádlo, s programem "jemné" (symbol peříčka). Pračka je to starší, takže označení programu budete mít asi jiné, ale určitě tam nějaký takový bude. Záclony nepředpírám, ani předem nemáčím, i když namočením nic nezkazíte. Neždímat! Ještě mokré záclony hned po vyprání pověsím na okno.

Jestli máte záclony bavlněné, měly by se asi prát jako bavlna a zvolil bych jen 30 stupňů. Bavlněné záclony je dobré lehce naškrobit a sušit napnuté na napínacím rámu, jinak se zrazí a ztratí tvar.

hodnocení

0x

Peru v pračce na 30 stupňů, věším hned po vyprání. Běžný prášek, kdysi gel, dnes hlavně strouhané mýdlo se sodou. Je to celkem jedno. Myslím, že i ty Vaše "běžné" jsou z umělého vlákna, už dlouho jsem nikde v domácnosti neviděla bavlněné záclony. Bavlněné bývaly běžné snad ještě v 60. letech. Dnes mohu říct, že než napínat se s bavlněnými, tak to raději žádné a místo záclon mít jen žaluzie nebo v kuchyni něco látkového.

hodnocení

0x

Záclony je dobré namočit ve vaně do namáčecího prostředku "Žabka". Trochu "poťápat"zvonem a jinak normálně vyprat v pračce. Neždímat, mokré nechat okapat, ještě vlhké pověsit.

prasky-prani.heureka.cz/...

*slunce*

zek*
Proč nezdimat

Neždímat, aby záclony nebyly pokrčené a když je pověsíme na okno ještě vlhké, pěkně stejnoměrně nařasíme, drží krásně tvar na garnýži, či trubce.

*palec2*

zek*
Já je ždímu na 600 otáček a pokrčené nejsou,pak je hned věšim

pavelpavel*
hodnocení

0x

Zrovna jsem to tahal z matky jak to přesně dělá, takže na jeden den namočit do vany do Žabky a druhý den do pračky na krátké praní a vypnout ždímání! Potom přetočí pračku na konec na ždímání a zapne to na pár vteřin manuálně a vypne, takže lehce ždímne a je hotovo. Nepřekládat a zásadně neždímat v ruce. Nejlepší je je hned pověsit, protože jsou polosuché po tom ždímnutí.

hodnocení

0x
Normálně pereme na 30-40st., ždímeme na nižší otáčky a rovnou věšíme zpět.

hodnocení

0x

Peru v pračce na 40 stupňů, dám odstředování na 800 otáček, prášek na bílé prádlo + bělící ubrousek, do máchání trochu aviváže dvůli vůni a ihned po vyndání z pračky pověsím zpět na okno.

Někdy přidám sůl, nebo prášek do pečiva či jedlou sodu, několikrát jsem tuto radu četla. Odstředění na 800 mi záclony nepomačká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]