Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spínat motorek na 230v ovladačem na 12v?

Od: michaelk odpovědí: 8 změna:

Prosím o radu.

Mám vzduchovací motorek na 230v, který se automaticky spustí, když ho připojím do zásuvky a běží dokud ho zase neodpojím, ale já bych ho rád zapínal a vypínal zároveň s LED světly v akvárku, které se spouští dálkovým ovladačem přes přijímač na 12v (viz obrázek).

Existuje něco co by se zapojilo mezi tento přijímač a motorek, aby motorek běžel vždy když přijímač sepne (neboli když se rozsvítí osvětlení)?

Děkuji

Jak spínat motorek na 230v ovladačem na 12v?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x
Relé s cívkou na 12V.

gumid
hodnocení

2x

Stačí relé na 12V pro ovládání 250V AC.

Tedy nikoliv autorelé, ale něco takového:

gme.cz/...

Nepřekročte proud kontaktu!

Motorek má kolik watů?

I=P/U tedy příkon motorku dělte napětím v síti 230v a vyjde proud v ampérech a to relé snese 8A.

Jinak volte jiné relé.

Autorelé není stavěné na síťové napětí a tak by nebezpečné napětí snadno uklouzlo ze spínacího kontaktu na vstupní cívkovou ovládací část. A taky by se palili kontakty.

michaelk
hodnocení

Motorek má 25w a přijímáč s osvětlením nemám zapojený na 12v, ale na 24v. Spletl jsem se :)

Bylo by prosím vás možné mi nějak popsat, nebo nakreslit jak mám to relé zapojit? Jsem absolutní laik a když vidím ty vývody u toho relé, tak netuším co kam zapojit :(

gumid

Kupte tedy relé s cívkou na 24V

gme.cz/...

LED osvětlení na 24V + a - připojte ze zdroje kdom LED ještě na cívku relé. Při zapnutí relé, relé přepne kontakty. Motorek zapojte přes prodlužovačku, kterou upravíte tak, že hnědý vodič přerušíte a napojíte ho na kontakty relé. Na jeden pohyblivý a druhý pevný. Při zapnutí LED budete napájet i v tom okamžiku relé, které sepne dva kontakty a zapne prodlužovačku ve které bude zapojen motorek. Jen si tam dejte projistotu na ten hnědý ještě pojistku 5A.

Pokud tomu nerozumíte, tak je zbytečné a nebezpečné pro vás i ostatní co se budou kolem takového zařízení motat, dále pokračovat.

A1 a A2 je cívka 24V a zbytek kontakty dle popisu zde:

gme.cz/...

Vše dobře izolujte a chraňte před vnikáním vody, jinak Vás to ZABIJE!

michaelk
hodnocení

Super, zapojení už rozumím. A tu pojistku mám umístit za relé (mezi motorek a relé), nebo před relé.

gumid

Lépe před relé, aby jistila kontakty i trasu (vodiče).

Pojistka musí být skoro u vidlice zástrčky (klidně k vůli mech namáhání a kofortu 10 - 20cm za zástrčkou) tedy co nejblíže zdroji, aby byla jištěna kabelová trasa a kontakty a samotný spotřebič a bylo zajištěno, že to laicky někdo nepřetíží, jinak by se spálili kontakty, nebo by byli tepelně namáhány a něco by chytlo plamenem.

Samosebou pojistku a relé umístit do izolované krabičky s kabelovými průchodkami.

hodnocení

0x
Jestli v tom akváriu máš ryby, proč nevzduchuješ nonstop?
michaelk
hodnocení

Nejedná se o akvarium pro rybičky, ale o 10cm úzké akvarium s osvětlenou bublinkovou clonou ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]