Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu.
Mám vzduchovací motorek na 230v, který se automaticky spustí, když ho připojím do zásuvky a běží dokud ho zase neodpojím, ale já bych ho rád zapínal a vypínal zároveň s LED světly v akvárku, které se spouští dálkovým ovladačem přes přijímač na 12v (viz obrázek).
Existuje něco co by se zapojilo mezi tento přijímač a motorek, aby motorek běžel vždy když přijímač sepne (neboli když se rozsvítí osvětlení)?
Děkuji
Stačí relé na 12V pro ovládání 250V AC.
Tedy nikoliv autorelé, ale něco takového:
Nepřekročte proud kontaktu!
Motorek má kolik watů?
I=P/U tedy příkon motorku dělte napětím v síti 230v a vyjde proud v ampérech a to relé snese 8A.
Jinak volte jiné relé.
Autorelé není stavěné na síťové napětí a tak by nebezpečné napětí snadno uklouzlo ze spínacího kontaktu na vstupní cívkovou ovládací část. A taky by se palili kontakty.
Motorek má 25w a přijímáč s osvětlením nemám zapojený na 12v, ale na 24v. Spletl jsem se
Bylo by prosím vás možné mi nějak popsat, nebo nakreslit jak mám to relé zapojit? Jsem absolutní laik a když vidím ty vývody u toho relé, tak netuším co kam zapojit
Kupte tedy relé s cívkou na 24V
LED osvětlení na 24V + a - připojte ze zdroje kdom LED ještě na cívku relé. Při zapnutí relé, relé přepne kontakty. Motorek zapojte přes prodlužovačku, kterou upravíte tak, že hnědý vodič přerušíte a napojíte ho na kontakty relé. Na jeden pohyblivý a druhý pevný. Při zapnutí LED budete napájet i v tom okamžiku relé, které sepne dva kontakty a zapne prodlužovačku ve které bude zapojen motorek. Jen si tam dejte projistotu na ten hnědý ještě pojistku 5A.
Pokud tomu nerozumíte, tak je zbytečné a nebezpečné pro vás i ostatní co se budou kolem takového zařízení motat, dále pokračovat.
A1 a A2 je cívka 24V a zbytek kontakty dle popisu zde:
Vše dobře izolujte a chraňte před vnikáním vody, jinak Vás to ZABIJE!
Super, zapojení už rozumím. A tu pojistku mám umístit za relé (mezi motorek a relé), nebo před relé.
Lépe před relé, aby jistila kontakty i trasu (vodiče).
Pojistka musí být skoro u vidlice zástrčky (klidně k vůli mech namáhání a kofortu 10 - 20cm za zástrčkou) tedy co nejblíže zdroji, aby byla jištěna kabelová trasa a kontakty a samotný spotřebič a bylo zajištěno, že to laicky někdo nepřetíží, jinak by se spálili kontakty, nebo by byli tepelně namáhány a něco by chytlo plamenem.
Samosebou pojistku a relé umístit do izolované krabičky s kabelovými průchodkami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.