Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nádrž na vodu stoupá

Od: shinok odpovědí: 28 změna:

Zdravím, mám u domu plastovou samonosnou nádrž na vodu o objemu 5m3. Je v zemi až po okraj. Byla postavena na betonovou desku a obsypána zeminou a současně plněna vodou. Mám ji teprve měsíc a teď jsem zjistil, že je o 2cm víš, než předtím. Když šlápnu na víko v místě svislé výztuhy, tak víko rozhýbu - tzn i dno, a tím pádem dno nesedí na betonu. Jak je to možné? Co s tím?

(při bagrování díry se objevila trocha vody, ale ztrácela se)

(této změny výšky jsem si všiml až teď po pár deštích, ale že by to mělo takovou sílu a vytlačilo 4 tuny)?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ono se věc má takto..Pokud by ta nádrž byla rovnou z betonu, tak ušetříte obsyp...betonovou desku..jen musíte mít při montáži jeřáb. V konečném důsledku to ale vyjde levněji než ta plastová.

Jinak se nádrže na vztlak pochopitelně dají spočítat, pokud má projektant či výrobce informaci o výšce spodní vody.

shinok
hodnocení

žádné info není, žádný projekt to neřeší. Koupil jsem nádrž, dle postupů , jak by to mělo být jsem to usadil, zaházel a problém je na světě ..

Tak potom platí onen zákon ze ZŠ co napsal pan Archimédes.

A v tom nejhorším případě může nádrž opravdu "vyplavat"..

Hladina spodní vody bohužel dost kolísá..., takže v době montáže tam třeba nebyla..a dnes je o 1m výše..

asd1

Vztlak je jednoduchý, pokud to neni ve svahu s odtokem pryč, tak musí počítat prázdnou nádrž a spodní vodu po vršek tj. obsyp nemůže fungovat.. Nějaké měření spodní vody, zaprší a je nahoře... Rada "udržujte nádrž plnou" je dost komická...

shinok
hodnocení

ok ,, i když je plná vody? ,,, zatím jsem ji nevypouštěl ..

rv*
hodnocení

1x

Jó, Archimedův zákon platí i pro plastovou nádrž. A díky tomu plavou lodě, které váží podstatně víc, než nějaké 4 tuny.

hodnocení

0x

asi to budete muset udělat nově-vyjeřábovat ven,nově celou jámu vybagrovat,usadit z5 a celou nádrž (naplněnou vodou)obetonovat.spodní vody dokáže divy!

Asi takhle-přestaňte dělat píp a poslechněte rady nás všech-p.Martina,moji nebo p.Asd!Zřejmě Vám fyzkální zákony nic neříkají.

asd1
hodnocení

0x

Pokud neni plná vody tak vyplave úplně v pohodě... Nedávno jsem tu psal názor, že pokud je v místě spodní voda, tak nádrž bych nezasypával ale zalil betonem aby nádrž byla jen jako "těsnění" = odkopat a zabetonovat (beton může být hodně mizerný)... Stav kdy nádrž musí být plná jinak vyplave je na dvě věci. A měl by si to vykopat sám mistr projektatnt.

shinok
hodnocení

vzhledem k tomu že víko je 1,5 pod terénem, jsem nádrž obezdil ztr. bedněním a udělal strop v rovině s terénem. Vznikl mi vlastně sklípek vysoky 1,5m a v jeho podlaze mi vyčuhuje víko, takže nic už neobkopu a nevytáhnu ven...

shinok
hodnocení

Ještě mě napadá, že víko v místě svislých výztuh zapřu stojkama do betonového stropu, který dělám nad nádrží .. ale ten mám teprve zašalovaný

Zapřete stojkama...

Teď máte nádrž "plnou" a hýbe se...

Až bude nádrž prázdná (a od toho, aby také byla prázdná se přece nádrž osazuje), tak ten vztlak bude mnohem větší než teď.

Ale třeba je tam někde nějaká jiná chyba...těžko říct, když to člověk nevidí..

shinok
11.10.19 16:29
hodnocení

Nádrž na vodu stoupá
Nádrž na vodu stoupá #2

Tohle mi spíš připadá, že se ta nádrž resp. víko nějak zdeformovalo. Tyto typy nádrží co svařuje doma "strýc v garáži" ve mne zrovna důvěru nebudí. Ještě (i když fotka může hodně zkreslovat) mi to připadá, že hloubka uložení je hodně velká..a na co je statika nádrže počítaná (pokud je vůbec počítaná) kdo ví..

shinok
hodnocení

dno je tak 3 - 3,5m pod terenem,,a abych na to nenavezl 1,5m hliny na dorovnání terénu, obezdil jsem to, na horní fotce jde vidět základ pod zeď. Vznikne mi malý sklep - mám zrovna podšalovaný strop. Kdybych to musel obkopat, tak machrovat s rýčem v prostoru kde je nízký strop moc nejde,,ale možná k tomu dojde .. :(

asd1

To chtělo nádrž nezasypávat ale zalít betonem :/ Teď to bude kopání jak na útěku z vězení nebo ve středověkém dole.. Pokud se opravdu hýbe tak je to ale asi nejrozumnější řešení.. Nezávidim.

id
hodnocení

0x

My měli v návodu napsáno, že obetonovat nádrž lze až po napuštění vody do 1/3 nádrže.

shinok
hodnocení

Je možné nějak odvést spodní vodu? Kdybych tam nějak zakopal kg trubku na stojáka až ke dnu a uvolnil tak tlak, může hladina v ní vystoupat až nad víko? - to už bych svedl do přepadu

(nebo se bude hladina držet urovně hladiny spodní vody? )

vařím z vody, zkouším vymyslet cokoliv ...

asd1

To je nesmysl, musela by se trvale odčerpávat...

To je jako vedle lodi dát trubku do vody!To snad nšemyslíte vážně? nebo jste to napsal jako vtip?

shinok
hodnocení

ještě mě napadlo, ale nevím jestli bych měl na to odvahu provést to ... udělat díru do dna a "sbírat spodní vodu"

jinak asi opravu ten "útěk z vězení" kopat a pak stejně morbidním způsobem navážet beton ...

no nic, díky všem

Udělat díru do dna a "sbírat spodní vodu"

Taky mě to napadlo. A vsadit zpětný ventil. Při vystoupání spodní vody by se nádrž naplnila a tím zatížila, při poklesu by zpětný ventil vodu zadržel v nádrži.

shinok
hodnocení

udělám to takto,,, v neděli betonuju strop - rozdělat podšalování nemůžu (íčka a k nim svařené karisítě bych rozdělával týden). Už teď to ale jdu zapřít stojkama, jak beton trochu vytvrdne udělam kovové výztuhy mezi strop a víko, zavazat mi tam nebudou a tohle bude muset držet

berger*

Rozumím Vám správně,že to bodově chcete seshora zašprajcovat? Doufám,že ne. Vůbec tomu nerozumím,ale pokud ta nádrž plave nahoru,nevěřím,že ji stojky udrží na místě...Řekl bych,že stojky projdou do nádrže. Jen názor absolutního laika...

P.Berger-no jo odborníci tomu nerozumí,zvl.p.Martin.ale laik a a člověk co ani nezná základní fyziku tomu rozumí a přišel s moudrem.nechte jej at si zmaří nádrž, materiál a ještě k tomu i svoji práci!

shinok
hodnocení

ano, zpětně vidím, že jsem psal úplné nesmysly, panikařil jsem ... vše beru zpět

shinok
hodnocení

díky za komentáře, ale už jsem na to asi kápnul. Nádrž je hluboko, když se kopalo sice sme narazili na malý pramen ale ten se vsakoval hladina se nedělala a je to těžká jílová půda. Udělal jsem desku a posadil nádrž. Nádrž jsem obsypával měkččí hlínou a je to defakto teď navážka. Vpodstatě to je teď velká vana která jen velmi pomalu vsákne přes jíl. Měsíc bylo vše ok, ale teď 2 dny hodně pršelo a když jsem kousek odryl, voda je až u vrchu- ale to není spodní voda, ale jen ta, která protekla pres šalunk stropu. Tak je to jasné. Zaryju hlouběji a vodu odčerpám. Myslím že jak bude strop, dešťová voda steče za zdi do drenáží a mělo by to být ok. Pro jistotu zakopu vedle nádrže trubku pro sledování spodní vody, ale ta by být neměla.

Ak to mate len na polievanie, tak pouzite sirsiu trubku, aby sa do nej vosla ponorka a nadrz udrzujte plnu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]