Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová nájemní smlouva

Od: slavo® odpovědí: 7 změna:

Už to tady bylo zminováno několikrát ale ještě se zopakuji.

Nový majitel pod kterého spadla část nájemníků vystavil nové smlouvy.

Že jsou nové smlouvy se nájemníci dozvěděli jen Ti kteří navštívili jednatele a ten jim je předal, takže někteří o nových smlouvách nevědí.

V nové smlouvě je jiné datum splatnosti - dřívější než v té původní předchozího majitele.

Od září měli nájemci nového majitele platit zvýšený nájem.

A nyní jsem se dozvěděl od jednatele, že ti nájemníci kteří nezaplatili nájem v termínu dle nové smlouvy v září ( ani nevědí že nějaká nová je ) jsou na černé listině a snad je čeká nějaký postih - miimálně úroky z pozdního placení.

Je toto vůbec možné?

Ps. mě se to netýká.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Smlouva, jakákoliv, vstupuje v platnost až podpisem obou stran, takže je tocelé nesmysl. Plus další věci,které neodpovídají zákonu.

hodnocení

2x

slavo, již poněkolikáté,

smlouva je dohoda dvou stran, které svoji shodu vyjádří podpisem pod smlouvou.

Co stále ještě nechápete?

Je toto vůbec možné?***Není to možné.

Ps. mě se to netýká.*** tak proč to řešíte již poněkolikáté? Chcete jinou odpověď.

hodnocení

Jen mě ještě zajímá ještě toto:

Pokud nový pronajímatel zvedne od září nájem a toto nájenmíkům oznámí doporučeným dopisem ale ještě není platná nová smlouva tak jestli nájemník musí od září platit zvýšený nájem.

Muselo by se hledat v nájemní smlouvě, zdali toto může udělat jednostraným sdělením.

Jak jednoduché se kouknout do zákona:

1) Neujednají-li si strany zvyšování nájemného nebo nevyloučí-li zvyšování nájemného výslovně, může pronajímatel v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent. K návrhu učiněnému dříve než po uplynutí dvanácti měsíců, v nichž nájemné nebylo zvýšeno, nebo který neobsahuje výši nájemného a nedokládá splnění podmínek podle tohoto ustanovení, se nepřihlíží.

(2) Prováděcí právní předpis stanoví podrobnosti a postup pro zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě.

(3) Souhlasí-li nájemce s návrhem na zvýšení nájemného, zaplatí počínaje třetím kalendářním měsícem po dojití návrhu zvýšené nájemné, jak bylo navrženo. Nesdělí-li nájemce v písemné formě pronajímateli do dvou měsíců od dojití návrhu, že se zvýšením nájemného souhlasí, má pronajímatel právo navrhnout ve lhůtě dalších tří měsíců, aby výši nájemného určil soud; návrhu podanému po uplynutí této lhůty soud nevyhoví, namítne-li nájemce, že návrh byl podán opožděně. Soud na návrh pronajímatele rozhodne o nájemném do výše, která je v místě a čase obvyklá s účinky ode dne podání návrhu soudu.

iz*
hodnocení

2x

@Slavo, na Vaši otázku z 22. srpna jsem odpověděla až (dříve jsem se k ní nedostala) 31. VIII. > nevím tedy, jestli jste odpověď ještě četl (jestli jste se k otázce ještě vrátil). Napsala jsem Vám, že smlouvu dobrovolně uzavírají obě strany > smlouvu nevystavuje ani nepředkládá jedna strana druhé.

Někteří nájemnící se o nových smlouvách dozvěděli v okamžiku, kdy je podepsali > do té doby šlo jenom o návrh nové nájemní smlouvy, na který nebyli povinni přistoupit.

Ti nájemníci, kteří nevědí, že někteří nájemníci podepsali s novým majitelem nové smlouvy, stále mají platné smlouvy, protože pokud nepřistoupí na návrh nového majitele (a to nemusí!), stále platí původní smlouvy uzavřené s dřívějším majitelem.

Nájemníci, kteří neuzavřeli nové smlouvy a stále platí v dříve dohodnutém termínu, nic neporušují, takže je majitel nemá za co postihnout.

Budete-li pokládat k tomuto tématu další otázku, pčipojte prosím odkazy na starší otázky, aby odpovídající nemuseli zbatečně hledat.

Starši otázky (vraťte se k nim prosím znovu, některé odpovědi už tam máte):

Práva a povinnost/... (22. srpna 2019 ve 12.55) ** Nová nájemní smlouva (2. X. 2019 v 08.07) **

plus dnešní Nová nájemní smlouva (10. X. 2019 v 18.52)

iz, domnívám se, že za 14 dní zde bude opět stejná otázka od slava.

krtek*
hodnocení

2x

tebe se to netýká, ale staráš se o to...celá tedy ta kauza na mě působím dojmem

hloupý majitel co si hraje na chytráka...a ještě hloupější nájemce...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]