Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kysané zelí - jaké množství na 10L

Od: felixsansnom odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, kolik je třeba koupit hlávek(nebo kg) zelí, když chci udělat dávku do 10 l kyšáku? Děkuji za odpověď.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

7x

Přes dvanáct kilo přibližně. Je pravda, že kysané zelí lze koupit levněji, ale domácí práce na takových přípravách zásob na zimu upevňují rodinu, děti to celkem baví a pokud to famílie nenechá jen na mámě, může s tím zabít deštivou sobotu a do jara má navíc výborné zdravé zelí, prokazatelně bez chemikálií- Pořád lidé melou o ekologii, bio, rodinném životě, ale krouhat zelí jsou líní:))

sebod*

etano, u nás lze dokonce nakoupit i nakrouhané zelí, tak stačí jen naložit

hodnocení

6x
Ano, vím.
Kupte 12 kg zelí.
Vyzkoušeno :)

hodnocení

2x

Naše zkušenost...18l nádoba a kupujeme do 30kg zelí..po očištění a nakrouhání tak akorát...

hodnocení

Moc děkuji.:)

reqi
hodnocení

0x

Při současné ceně hlávkového zelí se to už vůbec nevyplatí nakládat. Je s tím šílená práce, ze zelí je hromada odpadu a cena za kilo hotového finální výrobku je pak na tak vysoké úrovni, že za to byste to v krámě v životě nekoupil. Pamatuji, že jsme leta letoucí každý rok nakládali okolo 50 kg, ještě máme doma ty velké keramické zelňáky i kruhadlo, ale tak 15 let už to neděláme. V klidu si koupím plechovku, kde je přes 3/4 kila pevného podílu zelí za 20, někdy za 15 Kč a mám svatý klid.

Ono neni kysane zeli a kysane zeli. Pokud kupujete nejake ze supermarketu a jinych beznych obchodu, co proslo pasteraci, neni zive kysane zeli, ale mrtve. Pochybuju, ale ze ctete slozeni a otacite sacky, baleni a sklenice. Mam pocit, že kysane zeli lide konzumuji prave pro obsah zivych bakterií, které pomahaji lidskemu zazivani...
reqi

Víte, čtu všechno, otáčím všechno. Nemusíte mě urážet a povyšovat se nade mě. Omlouvám se za napsání svého názoru. Názoru někoho, kdo s tím má letité zkušenosti. Příště už takovou chybu rozhodně neudělám a nebudu se tu do ničeho plést a otravovat tu se svými názory. Děkuji za zkušenost, pěkný večer.

Regi, proč se urážíte? Anizonka to vůbec nemyslela zle. Možná to napsala trošičku nešikovně, ale v podstatě má pravdu. Já například kupuji na trhu čerstvé zelí už nkrouhané v pytlích, po 10 kilech a nakládám si svoje vlastní, protože chuť je úplně jiná, než u kysaného zelí kupovaného. A vůbec s tím není žádná enormní práce a ani žádný bordel. Loni jsem myslím platila za 10 kilo krouhaného zelí 140 korun.

Není nad to si to zelí ještě něčím vlastním ochutit. Teď jsme poprvé do zelí přidávali křen a červenou řepu. Když si vzpomenu, za měsíc dám vědět, jaké to je. :) Ta práce regi jednou za rok za to stojí, ale chápal bych Vás, pokud jste z vesnice, ze statku a měla jste ještě další práci na krku - to pak je člověk rád, že něco z repertoáru vypustí. :)

mak*

Já si teda zelí nakládám sám. Již nakrouhané stojí 16Kč/kg (letošní cena) a kvalita je nesrovnatelně lepší, než ten, s prominutím hnůj, co se prodává. Podobně je to s veškerou zeleninou a ovocem. Pěstovat to doma kvůli úspoře se nevyplatí, ale kvůli kvalitě ano.

reqi

My jsme kupovali ještě kolem r. 2004 od známého zelináře cca metrák zelí za 3Kč/kg. Tuhle možnost už nemám a 15 až 20 Kč nebo i víc za kilo dávat nebudu. Vím celkem dobře, jak chutná zelí naložené a jak kupované, nakládali jsme, když někteří z vás ještě chodili po houbách, tohle mě nemusíte vysvětlovat. Chápu, že v dnešní době bio, raw a domácího šílenství tu se svým názorem neprorazím (podle hodnocení odpovědí to jasně vidím) a budu za obstarožní trapnou osobu, co do sebe láduje hnůj z marketu plný chemikálií. Mně už je to jedno, už nás tolik není, jako před lety, abychom nakládali, zas tak často to nejíme a jednou za čas si koupím ten hnůj a stačí mi to. Taky budete jednou staří, snad se vám pak nikdo nebude posmívat, když si něco ulehčíte a říkat, že si kupujete hnůj.

Regi, nebuďte hned naštvaná.Nevím, kolik Vám je let, ale nekazte si život malichernostmi. Dělejte co zvládáte , podle toho, jak se cítíte, jak jsem to tady pročítala, vždyť Vás snad nikdo neurážel. Napsali jen svůj názor a od toho tahle rubrika je. Já třeba osobně nakládám 10 kg a skoro všechno za zimu stačím sníst. Nakládám pouze čisté -koupené krouhané - zelí, jen ho trochu prosolím a nic nepřidávám. Teď mi tady třeba někdo napíše různé přísady - cibuli, jablka atd - ale nakládám mnoho let a všechno jsem zkoušela, ale teď již kolik let nakládám jen čisté zelí. V zimě ho mám ráda s kapkou šlehačky , tak to dělala babička, a je to pro mě výborné. Až nebudu moct zelí nakládat, tak si ho prostě budu kupovat. Jak to tady píšou, zelí se nenakládá kvůli finanční úspoře, ale protože vím, co do něj dávám a mám ho po ruce. Jinak typovala bych, že budete v mém věku a to je dost náročné období.

No mně je teda přes 70 let ;) a nakládat jsem začala teprve před několika roky a to právě kvůli zhoršující se kvalitě kupovaného kysaného zelí v těch pytlících. Ve sklenici nekupuji, protože to není kysané zelí, ale sladkokyselé sterilované a to je třeba do segedínského guláše nevhodné. A právě dříve, za mých mladých let, se kupovalo kysané zelí na váhu i s lákem a byla to pochoutka, takže já právě naopak bych se s tím nepatlala tenkrát. A bylo to levné. Dneska je to hnus nedobrý a ještě ke všemu je to dost drahé na to, abych si tím zkazila guláš. Kupuji krouhané, dávám jenom sůl a kmín a pěchuji do zavařovacích sklenic, protože je to praktičtější, než ty velké zelňáky. Zelí je výborné a nedá se srovnat s tím kupovaným. Moje zelí voní, to kupované divně zapáchá. Práce je to příjemná a žádný bordel s tím není. A Vy píšete, že kupujete zelí v nějakých plechovkách. Co to je za zelí? To jsem ještě neviděla v plechovce. Je buďto ve sklenici sterilované, nebo kysané v igelitových pytlících. A je dost drahé na to, co to je za šmejd.

Schválně jsem hledala zelí v plechovce a vyskočilo mi toto a když jsem si přečetla složení, tak bych nejedla, ani kdyby to stálo 2 koruny. Takže asi tak.

karel556*

Pro regi: otázka zněla:kolik je třeba koupit hlávek(nebo kg) zelí, když chci udělat dávku do 10 l kyšáku?, nic víc, nic míň, a jestli se to někomu vyplatí? To je jeho starost a ne vaše.

etana*

Kvašené, fermentované zeleniny mají výborné výživové hodnoty, které se dalšími úpravami (pasterizací atd.) ztrácí. A vyrobit si občas domácí jídlo (zavařeninu, škvarky, zelí) je prostě zábava i záruka toho, že budete vědět, co vlastně jíte.

mak*
hodnocení

0x

10l = 10kg

A nádoba bude plná tak do 2/3...dlouholetá zkušenost...

hodnocení

Děkuji všem za názory, krásně si to můžu utřídit v hlavě.

hodnocení

Tak jsem po 16 dnech kvašení v pokojové teplotě - cca 23° C poprvé ochutnal, zdá se to být velmi dobré. jak dlouho necháváte zelí zkvasit, než ho dáte do zimy? Děkuji.

mak*
hodnocení

0x

kolik litrů, tolik kilo. +/- to vychází

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]