Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno,
v paneláku je prázdný byt,garsonka,kde je neustále otevřené okno. V bytě o patro výše je tím pádem zima od země,nejde ho vytopit. Majitelka prázdného bytu prohlásila,že větrat se musí a více ji nezajímá. Je nějaká možnost ji přinutit,ať to okno zavře a větrá rozumně? Byty jsou většinou v osobním vlastnictví,některé družstevní...
Děkuji všem,zkusím to podle not pana Martincakl,samozřejmě neuvažuji o soudu. Pokud to neklapne,zvolím netypické způsoby boje. Kde seženu mrtvé holuby a další nepěkné věci...?
Možnosti "obrany" samozřejmě existují.Ale chtěl bych vidět právníka, který do tohoto sporu půjde.
Byt Magazín 2007/2:
Pravidla vytápění bytů stanoví § 3 vyhl. č.152/2001 Sb. Podle těchto pravidel musí být mimo jiné zajištěno, aby v průběhu topného období byly byty vytápěny tak, aby v době od 6:00 do 22:00 byly dosahovány předepsané průměrné vnitřní teploty (20 °C) a v době nočního útlumu aby snížení vnitřní teploty zajišťovalo požadavky tepelné stability (pokles na cca 17 až 18 °C). Podle §§ 689 a 690 občanského zákoníku musí být byt užíván tak, aby nemohlo docházet k poškozování ostatních uživatelů bytů v domě. V případě nedotápění jednotlivých místností určitého bytu v domě dochází k tomu, že vlivem prostupu tepla stěnami (včetně podlahy nebo stropu) jsou sousedící byty ochlazovány, a zvyšují se tak náklady na jejich vytápění. Přesto, že příslušné ustanovení občanského zákoníku hovoří o nájemních bytech, platí uvedené fyzikální zásady o prostupu tepla zcela obecně a lze je tedy uplatňovat, i když byty přejdou do osobního vlastnictví. Na uvedený nedostatek v provozu ústředního vytápění uvedeného bytu je třeba upozornit správu domu s požadavkem na zajištění nápravy. Pokud by tento postup nebyl úspěšný, je třeba se obrátit formou žaloby na příslušný soud.
Tak bohužel už vyřešeno. V tom nevytopitelném bytě bydlí tchyně,velice impulzivní dáma. Než jsem to stihl nějak vyřešit,načapala spodní sousedy,jak stěhují kvítka. Došlo k diskuzi a ta vyvrcholila tím,že jim tchýně květiny rozkopala po chodbě a výtahu. Asistence policie a tím jsem v pasti,nemohu dělat vlny a budu rád,když to skončí nějak rozumně..
No, u nás v baráku jsme měli otevřené okno garsonky a majitele kdovíkde. I byli povoláni policisté a ti pravili, že to, že otevřeným oknem do bytu prší a nelze okolní byty vytopit není oprávněným důvodem pro vniknutí do bytu. A tak povolali hasiče. A tak jsem já a pár desítek dalších sledoval největší hasičský žebřík v akci. Z plošiny zvenku okno zavřeli. Nevím, jestli akci už majitel toho bytu zaplatil nebo baráku stále dluží ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.