Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu elektro znalé.
Zapojím-li na předřadník na fotografii dvě zářivkové trubice 24W jaká bude celková spotřeba elekřiny?
Kdyby se někomu chtělo vysvětlit jak se to počítá budu rád.
Díky.
No to jsem z toho paf. Normálně spotřebu určuje předřadník (a je jedno, jestli je elektronický, nebo tlumivka). A k předřadníku je potřeba dát trubici, která je stavěna na daný výkon. A když se k němu dá trubice stavěná na vyšší výkon, tak stejně bude spotřeba dle parametrů předřadníku a trubice bude méně svítit. Tady si typuji, že z typů uvedených na štítku budou mít všechny spotřebu 24 W + 24 W + asi 5W.
Citace Elektro Palouček. "
Elektronické předřadníky
Elektronické předřadníky mají nižší hmotnost proti tlumivkám a startérům. Elektronický předřadník neobsahují indukčnosti s jádrem z plechů. Elektronický předřadník nevydává žádné nepříjemné bzučení. Díky elektronickým předřadníkům a předehřevu elektrod zářivky je zapálení výbojek plynulé a jednorázové. Zářivka při rozsvěcení nebliká. Světlo je klidné a nechvěje se. Kvalitní elektronické předřadníky fungují v rozsahu 195-250 V vstupního napětí. Účinník zářivky napájené z elektronického předřadníku je blízký jedné, Není potřeba žádné kompenzační zařízení. Vlastní spotřeba elektronického předřadníku je asi třetinová proti sestavě tlumivka-startér-kondenzátor. Speciální elektronické předřadníky umožňují zářivky skutečně řídit (hlavně stmívat), nikoli pouze rozsvěcet". Nebo pak ještě obsáhleji zde.
Nevím,proč se zabývat starými trubicemi,když je na trhu řada výrobků s LED trubicemi ,které mají mnohem menší spotřebu,a pracují při nižších teplotách,(požární bezpečnost.)
Jako příklad jsem našel na WEBu snaggi.com/...
JABRAKA
Řeším vypelšení světla nad akvárium. Momentálně mám trubice 2x24W T5 s předřadníkem a 2x18W s tlumivkou. Díval jsem se po nějakém LED osvětlení a i když pominu, že na mé akvárium nestandartní délky 78cm se špatně shání, tak spočítám-li si kolik Lumenů by dávalo (po přestavbě) 4x24W T5 s reflektory a kolik dávají LED světla byl bych na tom líp.
Finanční rozdíl přestavby stávajícího osvětlení a pořízení nového LED světla je velký (4000,- Kč za LED - Čína, ale trochu kvalitnější). Taktéž "oprava" v případě poruchy je u trubic a předřadníků snažší než u LED svítidla. Spotřeba je u LED samozřejmě nižší, ale není tam zas až takový rozdíl. Samozřejmě LED umožňují "míchat" si spektrum dle svého a též řídit intenzitu osvětlení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.