Nejste přihlášen/a.
U skříňky kuch. linky jsou použity zadlabací panty, které se ve velkém používaly (používají?) viz obr.. Horní pant křídla skříňky začal dělat to, že při poloze dveří "téměř uzavřeno" jako povolí směrem ke středu skříňky o cca 2 cm, takže se dveře zkříží a nelze je zavřít. Dveře jsem sundal, ale naprázdno se pant chová jako ten druhý - nevykazuje žádnou závadu (výchylku).Jakmile jsem dveře vrátil zpět, závada trvá. Manilulace se šroubky nemá samozřejmě vliv.
Nevím zda se takový pant dá koupit a hlavně jak jej vyměnit, když je nafest (vlepen?) ve vyfrezované díře. Vzhledem k množství, ve kterém se tyto panty používaly, určitě nekdo ví, jak na to?
Jde o staré NK panty, už leta se nevyrábí a tudíž nepoužívají. Jenže problém je v tom, že tyto panty se nalisovávaly, tudíž je obtížné dostat je ven ze dveří. Nejjednodušší je vytočit je ven - pokud to jde, kroutit za pant, jenže většinou to nepovolí. Ještě bych někde našel přípravek - v podstatě seříznutý jekl, který se vsunul do díry v plastové misce a pak se točilo za něj.
Alternativně je možné použít horkovzdušku a misku pantu nahřát - je to termoplast, povolí. Jen je potřeba dát pozor a nenahřát hranu, která se pak odlepuje.
Panty měnit zásadně oba a to včetně podložek (křížů) - přičemž pozor na typ zavírání - podle fotky lze vyloučit vložené dveře, ale není jasné, jestli jde o naložené, nebo polonaložené. Pokud jsou zavřené dveře zhruba v rovině a korpusem, jde o naložené. Viz zde
Přímo tenhle pant už neseženete, ale lze jej prakticky bez úprav nahradit pantem novým - přišroubovaným. Pantů ale dneska existuje celá řada a ne každý můžete použít. Takže starý pant opatrně vydloubněte (ať co nejméně poškodíte dvířka kolem), vezměte pant a skočte do nejbliššího železářství. Pokud tam bude aspoň průměrně zkušený prodavač (nikoliv podavač ), určitě Vám s výběrem poradí. Pokud koupíte ten správný pant, měl by přesně zapadnout do otvoru a pak už ho zbývá jen vhodnými vruty (pozor na délku!) přišroubovat ke dvířkům. Není na škodu vyměnit panty oba.
Pozor, ty 2 šrouby, držící pant na stěně skříňky (ne na dveřích) jsou speciální, běžné vruty není dobré použít. Takže taky koupit a předvrtat pro ně vhodné díry (tuším 5 mm, ale bez záruky)
Kupte si tento: eshop.unihobby.cz/... Minulý rok jsem panty u linky měnila ze stejného důvodu jako vy, ten původní vyšroubujete, je na závit. Není to nic složitého.
Prodávají se ve dvou průměrech misky: 26 mm a 35 mm. Takže změřit, nebo vzít původní pant s sebou do obchodu.
Jak zde již zaznělo, jedná se o klasický nábytkový pant.
Starý by mohl jít opatrně vyšroubovat. Na tom plastu je něco jako závit. Ale pozor ať si nevyštípneš ten malý kousek u hrany, to se stává. Někdy tam je pant i něčím přilepený, nějakým Chemoprénem, či něčím podobným. Neuškodí doramínka pantu malinko klepnout kladivem, aby se uvolnil.
Nový koupíš kdekoliv, v každým slušným železářství. Nedoporučuji super, hyper, mega krámy, třeba Obi, neb tam jsem před časem viděl v "akci" dva panty, zatavený v tvrdým plastu, pravda originál Blum, ale bratru za 180,- Kč. No nekup to za ty peníze.
Průměr misky je 35 mm, dělá se ještě 26 mm, ale to nekupuj, je to naložený pant. Jako bonus si můžeš koupit jeden s tlumičem. Pak se třeba dostaneš do situace, že vyměníš všechny panty.
A jestli je budete měnit, tak se koukněte sem, vyjde jeden pant asi na 17 korun a ještě je v nich zamontované led světlo, které osvítí vnitřek skříňky.
No já už jsem zkoumala panty ve své kuchyni, protože se mi ty se světlem moc líbí. Já totiž zrovna kuchyň sama renovuji a tak vymýšlím všelijaké vychytávky.
Aha, no já v těch technických záležitostech nejsem moc zběhlá. Já myslela, že to je celé. Ale bylo mi divné, že to stojí tak málo. Ale v tom případě bych teda vůbec nemusela měnit celé panty a tohle bych na ty moje, které jsou v pořádku jenom nasunula? Ještě to jdu prozkoumat.
Taak jsem se do toho pustil. Rozhodně doporučuji misku nahřát teplovzduškou. Buďto je tam vlepena, nebo našroubována, nebo je kápnuto lepidla jen na dno (můj případ). Prodavač nových pantů mi radil misku páčit , protože má drážky proti pohybu (tam dobře, ven špatně), ale já měl na miskách skutečně závit, takže nahřát a točit. Konečně jsem po vyndání viděl, co tomu bylo: v okraji misky byla zalisována osička péra, která se z plastu vytrhla. Nové panty jsou řešeny daleko lépe (rakouské "Blum"). Na obr. je označeno místo, ze kterého se osička vytrhla.
Všem "poradcům" moc děkuji - pomohli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.