Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takový problémek. Popíšu stav: Opravil jsem netěsnící, staré, dřevěné vchodové dveře, které mají skleněnou výplň a to tak, že jsem přidal do dveří těsnění a jednoduché tabulky skla ve výplních "zatáhl" silikonem na okna aby to těsnilo.
Svou funkci to splnilo a asi tak moc dobře, že nyní dochází vždy po chladné noci ke zvýšené kondenzaci vody na vnitřních tabulkách skel. Nenapadá prosím někoho co s tím, abych tam neměl kaluž vody?
Díky
U vchodových dveří bych dbal na tepelněizolační vlastnosti. Tedy pravděpodobně je vyměnil. A pokud je závadou jenom zasklení, tak není problém objednat si izolační dvojsklo vhodných parametrů a tím nahradit to staré a nevyhovující. Já pro dvojskla jezdil do Prahy, ale snad se dá domluvit s každým sklenářem, popřípadě objednat i přes internet.
Jinak v dvojskle je v rámečku silikagel, který zachytává zbytkovou vlhkost a k rosení by docházet nemělo.
Jestli tam kondenzuje vlhkost tak to dobře netěsní. Jinak by vlhkost byla max na povrchu a ne uvnitř.
Já to pochopil, že je to mezi sklem. Pokud je to na povrchu skla na chodbě, tak jedině zvýšit vnitřní teplotu chodby, aby se posunul rosný bod. Nebo ještě lepší izolaci dveří/skla.
Zřejmě jste uzavřel okolní vlhký vzduch mezi skly a tím, že jste ho tam dokonale utěsnil, nemá vlhkost kudy unikat. Takže mezi skly se odpařuje a po ochlazení zase kondenzuje stále tatáž voda. Jediná náprava je jedno sklo vyjmout, skla dokonale osušit a opět zasklít při minimální vlhkosti vzduchu (nejlépe v horkém letním dni).
milancukrar - Já to pochopil tak, že se zevnitř zamlžuje sklo vnější poté, co tazatel přidal do okna druhé sklo.
Aha, tak z5. Znova jsem si to přečetl, takže jestli tam je sklo jednoduché, je jeho pocení přirozený jev a dá se odstranit jen snížením vlhkosti vzduchu v místnosti. Před utěsněním dveří k tomu nedocházelo, protože přebytečná vlhkost z místnosti unikala netěsnými dveřmi.
Zvýšit povrchovou teplotu skla.
Rozumím Vám dobře, že se potí jednoduché sklo na vnitřní straně, tedy zevnitř chodby ho otřete? Dát lepší sklo, jinak se vlhkosti nezbavíte.
Napoprvé jsem pochopil, že jsou dvě skla, při kontrole překlepů jsem to pochopil na jedno sklo a nakonec tam jsou obě skla.
Teď ještě sdělit, po kterém skle teče voda. Zdali po vnitřní tabulce zevnitř, nebo mezi skly. Každopádně bych vyndal skla a dal tam ditherm, nejlépe trojsklo. Pak to nebude rosit nikde, jen na dveřích.
Ještě doplním tedy pro úplnost,čeština je krásný jazyk a je zcela nevyzpytatelný Jsou tam dvě skla, ale ve smyslu levé a pravé, tj. dva světelné průduchy ve dveřích. Zarámované sklo je však jen jednosklo, obyčejné, vroubkovano-hladké sklo.
Kondenzuje to na vnitřní straně skla, tj. v místnosti.
Ve dveřích jsou 2 tabulky skla, kudy jde světlo. Je to starý typ jednoduchých dveří, tmelem jsem zaizoloval po obvodu tato jednoduchá skla, aby tam nebyla škvíra. Toto "utěsnění" zvýšilo rosení těchto tabulek skla zevnitř, tak, že až docílí určitého množství tak voda steče po tabulce dolů k dřevěnému olištování skel. Rozdíl teplot venek/vnitřek to způsobuje a nemá to kudy ofukovat.
Ke kondenzaci na vnitřním povrchu skla dochází z následujícího důvodu- teplota povrchu skla je nižší než teplota bodu kondenzace vzduchu, který je ve styku s tímto sklem. Jsou dvě možnosti řešení- zvýšit teplotu povrchu skla / doplnění ještě o druhé sklo, toto sklo ohřívat např topným kabelem/ viz topení skel v autě,.../nebo zvýšením teploty kondenzace snížením relativní vlhkosti / odvlhčovač, větrání,.../, případně samozřejmě kombinace obou řešení. Při netěsnosti se na toto sklo dostával vzduch, který infiltroval netěsnostmi a po mírném ohřátí měl nižší relativní vlhkost a tím nedocházelo ke kondenzaci. Řešení bych viděl hlavně ve zlepšení izolačních vlastností skla- zaměnit jej za dvojsklo - já si např v nadsvětlíku vyrobil z dvojskla + třetí sklo s distančním rámečkem a kondenzace nemá šanci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.