Zdravím, koupil jsem tři světla z IKEA na dva drátky. První světlo jsem zapojil v pohodě(hnědý a modrý drátek, zluto zelený jsem nepripojoval). U druhého mám problém, že zdi trčí černý šedý a hnědý drát. Nevím co je nulak, a jestli mohu propojit dohromady ostatní dráty. A ve třetím případě mi že zdi trčí černý hnědý šedý modrý a zeleno žlutý. Tady jsem už úplně v pasti. Pomozte prosím.
Protože část rozvodů nn. v domech a bytech je "vytvořena" různými kutilsko-amatérskými metodami a vždy také nebyl k mání potřebný druh kabelu, nelze při následném zapojování spotřebičů spoléhat jen na barvy vodičů. To znamená - nejdříve odborně a sofistikovaně změřit co je na konkrétním vodiči zapojeno, resp. odkud vede. Při nesprávném zapojení to uvést do souladu s předpisem pak teprve připojit spotřebič.
Zodpovědný elektrikář na dálku nebude radit, který drát kam... Takže moje rada: nech to osobě, která má dostatečné odborné vědomosti, která si to na místě proměří a zapojí správně.
Žlutozelený se nesmí přeznačit na jinou barvu, jiná barva se nesmí přeznačit na žlutozelenou. Sám na sebe prásknu, že jsem již za svoji profesionální kariéru párkrát jiný vodič na žlutozelený přeznačil. Vždy smršťovací bužírkou a v celé viditelné délce a to pouze v situaci, kdy už prostě jiné v tu chvíli možné řešení nebylo. Naopak bych si přeznačovat ovšem rozhodně netroufl. Nevidím až tak z hlediska bezpečnosti problém v tom, když použiji jiný vodič jako ochranný, ale rozhodně bych nepoužil vodič barvy ochranného na vedení fáze.
priklad1*
Pánové, když již něco píšete, tak ať to má logiku. Přeznačit lze, jen se to nesmí dělat. Norma to nedovoluje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.