Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, v mém bytě v nepřítomnosti praskl přívod vody k nádrži WC a voda vytopila můj i byt pode mnou. Nejsem pojištěna, majitel spodního bytu žádal 10000 Kč, jak mu ji prý vypočítal řemeslník, který měl dát byt do pořádku. Pojišťovna dle jeho sdělení nebude z jeho pojistky plnit. Sepsala jsem záznam o události jak a kdy se co stalo i to, že pojišťovna dle jeho sdělení odmítla plnit a předala mu proti podpisu peníze v hotovosti. Vytopení se přihodilo 4.2., částku vyčíslil majitel dolního bytu 22.2., peníze jsem mu ještě ten den předala., Dle pána bylo vše tímto vyřízeno .K mému zděšení nyní přišel dopis od pojišťovny, kde je vyčíslena škoda ve výši 31.500 Kč, která byla již 11.2. ! majiteli bytu vyplacena a žádají ji nyní po mně. Obrátila jsem se ihned na majitele bytu s tím, aby mi těch 10000 vrátil, že měl peníze od pojišťovny již 11 dnů vyplaceny od pojišťovny, mně to zatajil a žádal další Kč po mně a tedy mne podvedl. Po dlouhém dohadování a lhaní, že ani neví, že mu nějaké peníze z pojišťovny přišly , mi nakonec těch 10000 vrátil. Já jsem se obrátila na pojišťovnu, kde mi bylo sděleno, že vyplacené pojistné plnění musím uhradit. Takže škodu odhadnutou řemeslníkem do 10000,- Kč , pojišťovna vypočítala na více než trojnásobek ! Vyžádala jsem si tedy "účet", abych alespoň viděla, co vše budu platit a jsem v úžasu, neboť dle katastru nem. má tento byt 45 m2 ale součet podlahových ploch místností bytu, tak jak je vyčíslil pojšťovák je dokonce 75,5 m2. Celé se mi to zdá nadhodnocené, např. při výpočtu ploch stěn pro výmalbu byla započtena i celá dlouhá stěna v pokoji obložena keramickým obkladem, resp. nebyla odečtena...Můžete mi prosím poradit, zda se lze nějak bránit, rozporovat to, nebo mám urychleně zaplatit, jak pojišťovna apožaduje? Děkuji
Myslím si, že urychleně zaplatit by byla chyba. Jestliže nejsou pracovníci dané pojišťovny ani schopní nebo ochotní, zjistit si skutečnou velikost bytu, tak je něco v nepořádku. Taky není vyloučeno, že je to nějaký pokus nějakého pojišťováka na Vás o podraz, aby z Vás "vytáhl" navíc peníze. Tento týden jsem četl např. článek, že nějací policisté někde přepisovali částky v pokutových bločcích a rozdíl si nechávali pro sebe. Když můžou podvádět policisté, proč by nemohli pojišťováci?
Jestliže máte záznam o události, sepsaný s majitelem bytu, na 10000 Kč, tak je nelogické, aby pojišťovna požadovala skoro trojnásobnou částku. Z toho může vplývat, že majitel bytu udělal na pojišťovnu podraz, když nadhodnotil skutečný rozsah práce. Není vyloučeno, že mu např. nějaký malíř dal jinou fakturu za práce někde jinde a do faktury uvedl sousedovi údaje. Myslím si, že byste to měla rozporovat. Nevím, jak může pojišťovna po Vás požadovat přes 30 tisíc, když jste nikomu z pojišťováků nic nepodepsala a ani sousedovi jste nepodepsala souhlas s touto výší škody. Samozřejmě když to budete řešit v dané pojišťovně, tak na Vás bude pracovník pojišťovny zkoušet různé fígle. Proto by bylo potřeba, sepsat to do dopisu , tedy Vaše vyjádření k dané události a nechat si převzetí toho vyjádření potvrdit v dané pojišťovně (pokud mají podatelnu, tak na podatelně, případně kompetentním pracovníkem), s podpisem razítkem i datumem převzetí. Pokud by to odmítli potvrdit, tak poslat doporučený dopis s vyjádřením a poslat to s doručenkou, aby jste měla doklad, že to bylo skutečně převzato. Myslím si, že na Vás zkouší klasický "nátlak" a že se hned nevrhnou do nějakého soudního sporu.
Udělala jste spoustu chyb od začátku. Jelikož nejste pojištěna, měla jste požadovat fakturu za opravu. Tu jste si měla nechat ověřit, zda cena je odpovídající škodě a pak ji případně zaplatit s výhradou, že nikdo jiný, tedy ani pojišťovna, škodu platit nebude. Souseda jste pak měla upozornit, že pokud by chtěl peníze za opravu po vás i po pojišťovně, jednalo by se o pokud o pojišťovací podvod, trestný podle Trestního zákoníku.
S pojišťovnou souseda nemáte žádný smluvní vztah, takže bych ji odkázal do příslušných mezí a navíc bych je informoval, že soused už ode mne dostal jím vyčíslenou náhradu škody, tudíž oni (pojišťovna) nedostanou nic.
Jde o podvod - dostal prachy od pojišťovny i od vás. Navíc skutečná škoda nejspíš byla těch 10k, tj. pojišťovna vyplatila víc než měla = pojistný podvod. Pokud nesedí podlahová plocha tak to jde napadnout jednoduše.
Zašel bych za ním jestli dobrovolně hned vrátí 21k co dostal navíc (+ poplatek za podfuk) nebo se to začne řešit právní cestou včetně výdajů na vymáhání + trestní řízení kvůli podvodu... Kdyby to hned nedal tak právník + trestní oznámení na policii..
Bránit se můžete tím, že navštívíte právníka a ten vám řekne jestli s tím jde něco dělat nebo ne. Popis sice pěkný, ale bez přesného znění toho co poslali a fotek jak to tam vypadá celkem k ničemu. Pokud má byt opravdu 45m2 a pojišťovna napsala 75,5m2 tak to není úplně ztracené, protože pokud to neumí ani změřit tak by mohla jít výše škody úspěšně napadnout.
Asi jsem naivní. Já se domníval,že pokud jsem pojištěný,pravidelně platím a až se něco stane,pojišťovna to zaplatí. A ona hledá ještě někoho,kdo to zaplatí? Vždyť to nebylo úmyslné,ne? Anebo za to může výrobce hadičky,ať se obrátí tam... To neberte jako radu,jen se divím...
Asi joo, dyť píše, že není pojištěná, proč má pojišťovna hradit za jiného? Způsobila škodu. Kdyby to byl úmysl, tak bude stíhaná. Stačí si přečíst pojišťovací podmínky.,
no jak je videt tak soused bude pekny vycuranek, oplatil bych mu stejne, pokud mate jeste ten papir ze jste mu zaplatila 10000,- ( pokud ho teda nechtel zpatky kdyz vracel penize ) tak bych to poslal na pojistovnu s tim ze jste mu zaplatila a on tedy podvedl pojistovnu
navic bych jim na rovinu napsal ze byt tolik a tolik metru nema, u tak malych castek pojistovny neresi penize, urcite tam neposlali ani likvidatora, semnou neco podobneho resili po telefonu, behem 3 minut bylo vyreseno, kdyz chtela vedet kolik m2 ma kuchyn tak sem to strelil naprosto od boku ( nakonec o 15m2 vic nez je skutecnost ) a bylo ji to jedno, poslali penize a konec
takze kdyz je soused svine, tak bych pojistovne nic neplatil a resil to s nema, at se taky zapoji do toho ze je chtel soused ojebat a pokud mate ten papir o predani 10 tkc tak bych ho pouzil taky
V pojišťovně musí být kontrolní /revizní oddělení vyplácení plnění, které zpětně vyhodnocuje, jestli se nestal pojišťovací podvod.
Vzpomeňte si, jaké perličky mnohdy ke konci roku poj. k pobavení čtenářů předkládají. Tedy, že poj. všemu uvěří a spolkne.
Vzneste odpor - nesouhlas s výsledkem šetření a sepište, jak proběhla událot podle Vašeho vyjádření.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.