Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupili jsme chalupu, máme před sebou první zimu a vůbec netuším jaké mohou být uvnitř teploty v naší nepřítomnosti. Ve sklepě máme studnu, ze které je voda čerpána domácí vodárnou s ponorným čerpadlem a následně dopravována cca 6metry ppr trubky do přízemí. Na chalupu jezdíme na týdení pobyty a v naší nepřítomnosti je a bude voda vždy vypuštěna. Na zimu jsem se rozhodl, že ve sklepě ppr trubku vylepším topným kabelem aby voda nezamrzala během provozu (hliníková páska+topný kabel+izolace). Nevím si ale rady jak topným kabelem omotat tlakovou nádobu, proto budu rád za jakékoliv rady a nápady...
Mělo by stačit tlakovou nádobu umístit v "polystyrenové krabici". Mám podobně umístěnou expanzní nádrž na půdě. Polystyren je v síle 6cm a nikdy se nestalo, že by voda zmrzla. Prostě tu nádrž polystyrenem obestavět.
Obestavba polystyrenem se mi jeví jako dobrý nápad, udělám to v kombinaci s topným kabelem a mohlo by to být ok.
Sklep je ze 40% zapuštěn ve svahu, tloušťka zdiva 28cm, tepelná izolace žádná, okna klasická sklepní s kovovým rámem. Předchozí majitelé zde byli jen od jara do podzimu takže z jejich zkušeností čerpat nemůžu. V opačné části sklepa si budu v budoucnu dělat dílnu kde zapojím petry na přitápění, ale nejsem si jistý že by se teplo od nich dostalo přes bludiště příček a dveří k vodárně.
Ano, expanze je částečně ohřívána, mám ji od radiátoru asi 4m a je na půdě, kde je jistě větší zima než ve sklepě zmíněném tazatelem. Takže věřím, že ve sklepě obestavění polystyrenem bude dostačující.
Děkuji za reakci. Původně mě napadlo do této části sklepa postavit přímotop a pustit jej na minimum, ale mám obavy ze spotřeby tak jsem zvolil možnost topného kabelu. Pokud voda teče tak nezamrzne... ale co přes noc? Minulou zimu byy teploty v okolí přes noc -19°C.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.