Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stačí mýt nádobí pouze horkou vodou?

Od: fotricek odpovědí: 37 změna:
Myslíte že stačí, když nádobí umyju pouze horkou vodou a nepoužiju ani jar ani sodu, prostě jen z horkou vodu? I kdyby nádobí bylo mírně zamaštěné, tak co se může stát tak hrozného?

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, nic hrozného se nestane - jen někomu se potom může takové "lepkavé" nádobí "eklovat". Skutečnou mastnotu pouze teplá voda dokonale neodstraní (a do horké si ruce nestrčíte). Zdravím!

rv*
hodnocení

4x

Žádný problém. Dřív taky žádné saponáty nebyly a nezdá se, že by to lidem vadilo.

etana*

dřív lidem nevadilo ani mytí vlasů jednou za dva měsíce, koupel třeba nikdy a šaty, co se nepraly dvě generace.

rv*

Máte pravdu. A možná díky tomu nevěděli co je to astma a alergie.

etana*

a umírali ve dvanácti na neštovice, ve dvaceti na horečku omladnic a ve čtyřiceti na tuberu

sebod*

Kdyby nebyly vynalezeny léky (očkování) třeba na tu tuberu, tak budeme umírat i když se naložíme do jaru celí *smich*

iz*
hodnocení

4x

Samozřejmě, že to stačí, nádobí jinak nemyji. A přestože saponáty nikdy nepoužívám, nádobí "lepkavé" nemám.

Salmonela? Na nádobí?

doplněno 05.10.19 13:24:

@Dejv,

já nádobí před mytím otírám papírovou utěrkou, kterou pak vyhodím. Větší problém jsou vlasy napadané do odpadu...

elane

Jsem na tom stejně. Pravda, je, že téměř nemastím, takže talíř jenom opláchnu vodou. Jakoukoli chemii se snažím nepoužívat *jasne*

A tato diskuse o mastných talířích mi připadá docela úsměvná, když tu nedávno téměř všichni tvrdili, že před jídlem (rukama) si není třeba mýt ruce, a že jsem "cimprlich", když se tomu divím. A v takovém případě je myslím salmonela to nejmenší, co člověku hrozí.

Moje sousedka také takto myla nádobí (kvůli alergii dětí). Nevím, jak teď, odstěhovala se a nejsme v kontaktu.

dejv111neprihl

Abyste se pak iz nedivila, že se Vám ucpává odpad, když bude plný mastnoty a neprůchodný...

lipanek
hodnocení

3x

Jar není potřeba používat, pouze ve výjimečných případech.

Pokud budete mýt nádobí pouze v horké vodě, doporučuji používat ocet. Je to ekologické a naše prababičky ta takhle dělaly normálně.

Pokud byste to chtěl dotáhnout do větší dokonalosti, tak si pořiďte pár kousků dřevěného nádobí, misky, lžíce a lžičky. Větší mastnota se sedřela obyčejným pískem.

Mám lžíce a lžičky také ze dřeva, samozřejmě i z kovu a do bylinkových a zelených čajů používám pouze ty dřevěné. A není problém.

Já občas upeču kachnu, výpečky, uvařím kočkám kostry s kůží. Tyhle věci bez jaru ale nejdou dobře odmastitt. Takže všeho s mírou, netrvat na nemožném.

Jinak pokud máte možnost, tak obyčejná, čistá dešťová voda Vám umyje velice dobře i mastné talíře. Myji takhle celé léto kočkám na zahradě misky od žrádla s použitím vody ze sudu.

hodnocení

1x

Proti gustu...

Osobně bych zamaštění nádobí nedal, ani náhodou.

hodnocení

1x

Voda ti nic neodmastí...To tě zase někdo vyplašil nějakými nesmysly o škodlivosti přípravků, nebo chceš ušetřit?

smode*

*palec* Přesně! Dneska má člověk problém sehnat spíše naopak třeba i herbicid na trávu tak aby nebyl "příliš ekologický". Deklaruje po jednom použití že tráva neporoste minimálně rok a za půl roku ji tam člověk má pravidelně znovu ať to mixuje jak to mixuje *zed*

jarin*
hodnocení

1x
Všem co tady tak vehementně trvají na tom, že voda stačí, tak opravdu upřímně přeji ať jsou spokojení a šťastní oni i jejich blízcí a návštěvy. Pokud to nikomu nevadí, tak proč ne. Ale upozornil bych, že slušně vychovaný člověk vám neřekne, že to kafe z vašeho mastného hrníčku nebylo nic moc. A dotyčný to navíc většinou nevidí, prostě proto, že je tak zvyklý. Mám takového odpůrce chemie v rodině a návštěvy u něho stojí za to. Určitě teda umývače bez "jaru" ani trochu neobdivuju.
smode*
*blee* ani se Vám nedivím. Já vždy přeji ať si každý dělá co chce ale tohle je vrchol. Na takové návštěvě bych byl patrně naposled. A teď si představte že byste příkladně nejedl maso. To je pak úplně to stejné jako by Vám tlačili hovězí guláš (a přitom věděli že jste vegetarián) a ještě se xichtili že Vám nechutná. Njn, někteří tito lidé jsou fanatici a těm jak známo nevysvětlíte nic.
smode*
Mj. ještě k fanatikům: rodiče ženy stále nechápou že nejím prasečí maso a i přesto že jsem jim to několikrát sdělil mi je znovu a znovu předkládali. Potom co jsem ženě oznámil že už tam nebudu jíst vymyslela geniální plán: uvaří sama a její jídlo si u nich společně dáme (vaří daleko lépe než její maminka (která je ale dokonce bývalá kuchařka))...jak píšu: fanatikům nevysvětlíte nic..mají moc jednoduché myšlení než aby pochopili elementární věci.
iz*

Nesouhlasím s Vámi, nádobí myté pod tekoucí horkou vodou není mastné ani "ulepené", návštěvy si u mě kávu, čaj i studené nápoje dávají s chutí i opakovaně.

Kdyby jim cokoliv "nesedělo", řekly by mi to nebo by si u mě příště nic nedaly.

Mně se zase hrozně příčí představa, v jakém *** se nádobí myje v myčce na nádobí nebo v napuštěném bazénku. Vím, že spotřebuji více vody, ale pokud si nádobí předem připravím (otřu a srovnám), jde to rychle.

smode*
Ivzez čest výjimkám. Je možné že to skutečně umíte pečlivě a máte nádobí opravdu čisté. Bohužel i ze svého okolí často vidím že některé rodiny neumějí mít čisté nádobí ani s notnou dávkou agresivní chemie. A představa že by dokonce přestali používat jakýkoliv prostředek na nádobí vyvolává nejen ve mě silnou nevolnost *blee*

pavelpavel*
hodnocení

0x

Můžeš vůbec nic se nestane. Něco v jaru umýt ale musíš jako skleničky. Občas opláchnou talíř jen vodou není problém. Takže jak co. Umaštěnou sklenici bych nedal.

jendad
hodnocení

0x

Tak třeba salmonela se ničí až při 70°c .

Co třeba pračka? Tu přece také desinfikujete . Jednou za měsíc by se měla na prázdno převařit s trochou octa. Až s vynálezem mýdla se dost podstatně omezily nemoci . V myčce bych se toho nebál . Ta ohřívá vodu na dost vysokou teplotu.

hodnocení

0x

Zeptala bych se takhle: stačí pro jaké účely? Problémem jsou samozřejmě ty malé breberky, které mají tuhý kořínek a v našem organizmu můžou způsobit různé neplechy. Horká voda z vodovodu je možná nezabije všechny, protože se na nádobí udrží. Horkaá voda by měla mít 55°Celsia. Když se k tomu přidá nějaký detergent, tak se vlastně spláchnou. Tak to vidím já. A v horké vodě ale nemyju, Udělám si vřelý roztok s biologicky odbouratelnym Detergentem, ve kterém vlastně vyvařím krátkodobě houbičku na mytí (ta je prý bydlištěm spousty nám ne přátelsky naladěných breberek) a v rukavicích tím myju nádobí. Splachuju tečoucí studenou. Vycházím z doporučení na praní: Například teplotu 60°C voda V pračce dosáhne jen krátkodobě a právě fekální bakterie za tu dobu A při této teplotě přežijí. Proto utérky na nádobí Vyvařuju na sporáku.

pb®
A proto se také prádlo žehlí. Protože páru a teplotu přes 100°C už ty breberky nedávají.

id
hodnocení

0x

Pokud vařite dietně, téměř bez omastku, tak vám horká voda stačí. Ale pokud vaříte normálně a berete si do práce krabičku třeba s gulášem na ohřátí v MT, tak tu krabičku můžete vyhodit, tu jen vodou neodmastíte.

smode*
hodnocení

0x
Co by to nestačilo? Pokud při jejich dalším používání nezvracíte tak proč ne? Nádobí by mělo každopádně před dalším použitím zcela vyschnout. Jinak jaru se bát nemusíte - co si myslíte že se dělá s kalem z čističky kam jej vypouštíte? Velká část se ještě stále používá jako hnojivo - zjednodušeně: večer si umyjete nádobí jarem, umyjete se mýdlem a šampónem, vyperete prádlo s pracím práškem, odskočíte si na velkou stranu a tohle všechno se za čas v čističce po probublávání vzduchem veze na pole, ze kterého později papáte plodiny. A takhle stále dokola ;) Tedy například bát se používat "tu hnusnou chemii na nádobí" by bylo dosti mimo mísu.
elane

smode, je to tak. Jak hezky uvádíte, chemii dostáváme do těla i tam, kde se tomu opravdu nemůžeme vyhnout. Váš příklad je jedním z mnoha. Voda, potraviny, vzduch a další...s tím nic nenaděláme.

Takže proč si další chemii přidávat na nádobí, když to není nutně potřeba? Jasně, že pro jednou Vám to neuškodí, ale za několik desítek let se to nastřádá. Ale je to samozřejmě věc názoru, každý máme svůj rozum a svoje zdraví.

*jasne*

smode*
Já Vás chápu. Ale to je právě ten problém, že v domácnosti to co běžně používáte po procesu čištění v čov žádná "chemie" ani "jedy" nejsou. Nedávno jsem se bavil s projektantem staveb který se divil že vědec-konstruktér který vymyslel jednu z malých čističek na trhu pro obytné budovy kal (resp. VŠE co v čov po probublávání je) ze své vlastní čističky používá léta na hnojení své zahrady (odkud konzumuje potraviny). Proč se divil? Měl totiž svou nesmyslnou představu že takový kal z běžné domácnosti se někde "ekologicky likviduje" :D Jednoduše: není to tak protože platí to co jsem napsal výše. Kdyby platilo to co píšete Vy (že vše co používáme doma není navrhováno tak aby se to mohlo v čov rozložit na "nic" i v nadměrném množství), dávno bychom zemřeli v nevyčistitelném chemickém pudinku. Tedy jestli se bojíte ekologické stránky, plašení je zbytečné a jar můžete s klidným srdcem použít ;)
elane

smode, 1) čistička neumí spoustu chemie z vody "vyčistit". Je toho víc, ale napadá mě např. antikoncepce. Pijeme ředěné hormony a z chlapů se za pár let stanou baby. Lidstvo se nebude moct reprodukovat.

2) Jednotlivé prostředky jsou možná prohlášené za "nezávadné", ale jejich dlouhodobý účinek vůbec nikdo nezkoumal. A synergii více prostředků dohromady už vůbec ne.

3) Ano, živoříme "v nevyčistitelném chemickém pudinku", jak jste to hezky nazval. Někoho to utrápí dřív, někoho později. Podle toho, kolik si té chemie každý ještě do těla a na tělo naplácá sám.

4) Nejde o plašení, je to realita, nad kterou by se měl každý zamyslet. Ale jak říkám, každý má svůj rozum a svoje zdraví. Přeji Vám, aby Vám to zdraví dlouho vydrželo.

*jasne*

smode*

1) Jistě, ale to jsem také nikde nepsal. Pletete hrušky s jablky. Bavíme se o přípravcích na mytí nádobí které obecně závadné nejsou.

2) Nevím, ale dosti o tom pochybuji. Nicméně možné to je. Můžete uvést zdroj?

3) Zde se shodneme na tom, že se neshodneme. Zjevně každý slovo "chemie" chápeme zcela jinak.

4) U běžných prostředků na nádobí je to čistá iluze.

Vždy si rád k uvedenému tématu počtu něco dalšího, avšak důvěřuji spíše konstruktérovi čov kterého znám osobně, je z oboru a že by byl blb si o něm nemyslím. Nicméně určitě máte pravdu v tom že si spousta "znalých" svého oboru v historii myslelo že je vše ok a později se ukázalo že tomu bylo naopak...nikdo nejsme neomylní..to je riziko života :) též Vám přeji dlouhé zdraví a děkuji za zajímavou diskuzi

houbes*
hodnocení

0x
Jar na sebe váže tuky. Horká voda tuky rozmělní na drobné částečky ale nádobí když vychladne tak se tuk objeví. Potom musí přijít na řadu utěrka. Za mně lžička jaru ve dřezu neuškodí.

hodnocení

0x

Trampové doporučují mít nádobí přesličkou (a vodou, samozřejmě)

hodnocení

0x

Když jsem byla malá, Jar ještě neexistoval. Nevzpomínám si že bychom doma měli někdy mastné nádobí. Jen se asi muselo důsledněji postupovat od nejčistšího a nemastného skla přes dobře stěrkou očištěné talíře až nakonec k hrncům a pánvím. A narozdíl od nádobí mytého v Jaru se muselo dobře utřít utěrkou. S Jarem už stačilo jen okapat. Také se nádobí mylo několikrát za den a v případě velkého stolování se voda na nádobí i několikrát měnila. Takže ano, dá se i bez Jaru, ale řekla bych, že je to celkově namáhavější a s případnou výměnou vody a nutným utíráním i časově delší práce mež bez Jaru.

Úplně nejlepší je myčka! :)

host

V dobách před Jarem (před rokem 1955) se nádobí běžně mylo v horké vodě. Na připálené nečistoty (mléko, špenát, mléko, omáčka apod) na dně hrnůců se používal písek na nádobí (ve třetí menší mističce v mycím stole). Hrubě připálené pekáče od připáleného masa, spálených povidel vyteklých z buchet, připáleného mléka v hrnci, apod.) se opatrně používala drátěnka na nádobí.

Nádobí se mylo ve dvou-dřezu nebo mycím stole se dvěma škopky (například mycí stůl Zenit) - jeden s horkou vodou na mytí a druhý na odkládání umytého nádobí. Nádobí se samozřejmě po okapání muselo utírat čistou utěrkou, která se pak dala usušit nad kamna. Postup byl od nejčitčího nádobí k nejšpinavějšímu. Nejdříve skleničky, hrnečky, talíře a pak teprve kastroly, hrnce na nakonec připálené kastroly, pekáče a pánve.

Na kamnech se stále dohřívala horká voda, která se znovu do chladnoucí vody ve dřezu dolila, aby voda byla stále horká, aby se mastnota (obvykle jen od másla nebo tuku z masa) rozpustila a nesrážela se na nádobí.

Nádobí bylo vždy (snad už do středověku, kdy se začalo nádobí mýt), čisté a hygienicky umyté.

Ale když se na trhu objevil Jar, byl to zázrak, který si oblíbily všechny hospodyně. Nádobí se nemuselo utírat, některé ho v počátečním nadšení dokonce ani neoplachovaly, což si později zvykly. Od začátku šedesátých let snad už Jar používaly všechny domácnosti v Československu a dodnes si malou flaštičku jaru sebou vozí i turisté a ještě zbylí trempové.

Závěr: nádobí lze samozřejmě mýt jenom horkou vodou.

lidus*
hodnocení

0x

Co vymysleli myčku, neřeším a myji nádobí s radostí a kapslí saponátu, tak umyté nádobí jsme dřív ani s jarem neměli. Um ývat poze ve vodě, no tak to bych nedělala.

asd1
hodnocení

0x

Mi to přijde jak utírat si p... zadek pouze trávou...

Mastnota čistou vodou nic moc, vlažná to nedává a vřelá uvaří i ruce..

elane

Ať si každý dělá, co chce, ale kdo nemastí, nemá mastné nádobí a může ho mýt pouze vodou. *jasne*

On už si tazatel odpověď pro sebe určitě vybere.

jarin*
A já vám přeji Elane, aby to nebyl jen váš pocit. Aby to byl fakt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]