Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké těsnění do oken na zimu?

Od: krysti odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, nastěhovala jsem se do staršího bytu a zjistila jsem, že mi podfukují okna.Jako těsnění tam je vymačkaný netěsnící silikon.Poradí mi někdo co s tím? Přemýšlela jsem ho strhnout a dát tam samolepící těsnění, ale nevím, jestli je to dobrá volba a nerada bych nějak experimentovala.

Díky moc za konkrétní tipy

Krysti

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nová okna nebo nové těsnění.

olinl

Pokud by byly koruny navíc, dát nová, např. plastová okna, jak doporučuje diesel.

petr123*
hodnocení

1x

kutilstvi.cz/... tak kupte na zimu něco podobného

rv*
hodnocení

1x

Dobrá jsou těsnění silikonová vtlačovaná do drážky, ale je otázka, jestli drážku můžete do oken udělat. Já ji dělal frézou v ruční vysokootáčkové vrtačce. kutilstvi.cz/...

hodnocení

0x

A jak budete větrat, když okna budou těsnit jako v ponorce?

re4zon
Jako kazdy normalni clovek ktery nema rizene vetrani - otevrenim okna. Nebo si myslite ze skvirou docilite vymeny vzduchu? Mozna tak prochladle steny a plisne..

A jak větráte Vy?

Paní bude větrat uplně stejně jako někdo kdo má plastové okno za "milion".Vezme za kličku pohne s ní do otvírací polohy a otevře okno a větrá.To funguje uplně stejně všude na světě...(mimo ponorky tam větrat nejde)

Paní nebude těsnit a bednit okna a zatloukat hřebíky na pevno...

Měl jsem stará špaletová okna s gumovým těsněním a otvíral jsem je a větral stejně jak ted když mám plastová...

Žádná moderní budova takle nevětrá. Ani u nás ani nikde ve světě.

Ted už to motáte...Paní píše že se nastěhovala do starého bytu kde chce rozumě v rámci možností utěsnit okna, A Vy tu předhazujete moderní budovy.To pak mužete radit at paní z bytu udělá moderní jednotku s "inteligentním" a moderním větráním.

@ra252 Spíše žádné moderní stavbě neprofukuje oknama ;)

Stará netěsnící okna ovšem zajistí alespoň nějaké větrání. Ona jen podléhá tlaku blábolů ..

@ra252 - takže správně je teda nechat si profukovat oknama a v zimě klepat kosu nebo případně topit jak u čertovy babičky? Tak to jsem asi taky "divný". Okna mi těsní fest a když potřebuji vyvětrat, tak je otevřu, případně dám na mikroventilaci.

Pokud je v oknech silikonové těsnění, které jen ztratilo přítlak a nepatrnými štěrbinami "profukuje", pak taková ventilace je nepochybně nedostatečná a bude muset okna stejně otevírat.

Norma praví, že vzduch v místnosti se živými lidmi by se měl kompletně vyměnit minimálně jednou za dvě hodiny nebo 25 m3 na osobu a hodinu.

Spočítejte si, jakou rychlostí by těmi škvírami muselo svištět ..

hodnocení

0x
Snad jen poznámku technického charakteru...
Okna už zřejmě mají něco za sebou. Teda mezery mohou být nerovnoměrně široké, někde malé, někde velké.
Na utěsnění bych nepoužíval těsnění typu "tunýlek",(D nebo P profil) který bude někde málo a někde moc, mohlo by tak dojít k další deformaci okenního křídla.
Mně se kdysi "podařilo" utěsnění dveří š. 80 cm gumovým tunýlkem tak dokonale, že se dveře jeho tlakem za jistý čas skřivily, teda jen horní a dolní roh na straně kliky, západky kliky a tři panty na druhé straně dveřím ohnutí zamezily. Dveře jsou do polovičního X, mezery mezi zárubní a dveřmi nad a pod zámkem teď už ignoruji.
Na těsnění 35 let starých dřevěných oken používám měkkou molitanovou samolepicí pásku, různé šířky. Tloušťku v případě širší mezery dosáhnu nalepením dalšího proužku na první.
Molitan je měkký, dá se v případě potřeby hodně stlačit, kopíruje mezeru. Je pravda, že ta okna v suterénu často neotvírám, těsnění prežije tak dva - tři roky.

asd1
hodnocení

0x

Podle typu oken (materiál, mezera pro těsnění atd.) Pokud to jsou stará dvojdílná okna z jednoduchého skla, tak se těsnění dává na vnitřní okna (když se dá na vnější tak se okna mlží)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]