Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zateplit vnitřek bytu?

Od: plysak* odpovědí: 35 změna:

Prosím , jedná se o dětský pokoj v paneláku. Barák zvenčí zateplen. Starší plastová okna vloni zatěsněna samolepícím těsněním tak, že se při vnějším větru záclona ani nehne, nikde nefouká. Přesto dítě pociťuje chlad údajně pod parapetem. (má tam stůl a své nohy). Viděl bych to na nějaké přídavné obložení uvnitř.? Dík.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Napřed zjistěte, jestli tam opravdu někudy netáhne. Může protahovat pod parapetem, můžou to být prostupy stoupaček... bůhvíco ještě. Chlad nemusí přímo foukat, může se jen zákeřně plížit *zima*

hodnocení

3x

Zajistit bezkontaktní teploměr a měřit. Páč řešit problém, který třeba není, jen to někdo pocitově cítí, je špatná cesta. Třeba se zjistí, že okno je mizerně zasklené a tím tam táhne. Pak nepomůže žádné polepování ničím. Nejdříve najít příčinu a tu odtranit.

...Viděl bych to na nějaké přídavné obložení uvnitř...

Co a kam nalepíte?

hodnocení

3x

Kdysi mi pod parapetem také takhle foukalo. Velkým šroubovákem jsem to vysekala, po první ráně bylo vidět ven. Tak to šlo dolů všechno. Do sáčku od mlíka jsem nacpala maltu, kterou jsem si vyrobila z toho vysekaného, roztlučeného a přesitého, dodala sádru a lepidlo, sáčku ustřihla rožek a jako cukrářským sáčkem do té vzniklé mezery napěchovala. Dnes už je velký výběr všelijakých přípravků, kterými tuhle patálii zlikvidujete poměrně snadno. . ;) Podívejte se, jak velká spára je pod parapetem a pak to vyřešte.

houbes*
Babkazov smekám před vámi.

m123*
hodnocení

2x

Já bych tam nalepila takový ty polystyrenový ozdobný čtverce. Taky jsme je dávali v paneláku a za mě ok.

hodnocení

2x
I když se záclona nehne,může někde pod parapetem lehce táhnout, či se jen plížit zima. To bych napřed řádně zjistil.
plysak*
02.10.19 09:08
hodnocení

Ok

lipanek
hodnocení

1x

Za topení alu folii, přímo na to určenou.

hodnocení

1x

A pod tím oknem není radiátor?

plysak*
hodnocení

Vlastně máte zajímavý dotaz. Radiátor je pod okrajem okna, tedy mimo střed. To by se dal pošoupnout dál, že? To je asi tím, že původní určení pokoje byla ložnice. Museli jsme to kvůli ve dne dusajícímu stádu nad námi přehodit. Takže v ložnici máme nepoužívaný radiátor uprostřed pod oknem. NAPADÁ MNE TEN V LOŽNICI DEMONTOVAT A PŘIDAT DO POKOJE. Co vy na to?

V paneláku máte jistě společné vytápění a do něj nesmíte zasahovat, takže stěhování radiátoru nepřipadá v úvahu.

Radiátor by měl být po celé délce okna. Teplý vzduch od něj ohřívá okno a brání tím jeho rosení.

Pokud pod oknem radiátor není, dojde k proudění oknem ochlazeného vzduchu dolů a "táhne tam".

Pokud tam je stůl a někdo má pod ním nohy, může to být nepříjemné. V první etapě zkuste nějak provizorně utěsnit prostor mezi stolem s zdí.

plysak*
hodnocení

Správně píšete "má být" pod oknem. Byt je v soukr. vlastnictví, takže to udělá profík za peníze. Stále máme OSBD, zeptám se, ale už se bohužel topí...

mak*
hodnocení

1x

Co nejlépe utěsnit okna je dobré z pohledu tepelných ztrát, ale je taky nutné zajistit kvalitní větrání, Jinak shnijete v plísni a o vysoké koncentraci CO2 ani nemluvím. Pokud je zateplení zvenčí provedeno správně, mělo by postačovat. Zateplovat zenvitř se nedoporučuje, protože se tím připravíte o prostor, o tepelnou akumulaci a hlavně můžete posunout nulový bod do stavební konstrukce, která se tím může poškodit.

plysak*
hodnocení

Však ano. Máme jedny z prvních plastových oken, odpovídá tomu i těsnost. Takže větrání lze realizovat nepřidáním těsnění do požadovaného místa. Obecně, největší zmetek pro zdraví je neřešený průvan.

hodnocení

1x

Omlouvám se za příspěvky, které nešly zcela k Vašemu dotazu, ale názory Jendy2 jsou natolik stupidní, že se člověk musí snažit je komentovat či korigovat.
Moje doporučení by bylo - termokamerou zkontrolovat zeď, okno a veškeré detaily tohoto místa. Bohužel to není standartní vybavení domácnosti, u mne ano, ale toto by bylo asi nejlepší. Někdy půjčují termokamery EON či podobné organizace. Bezdotykový teploměr není špatný, ale nevidíte souvislosti v prostoru- ta kamera je o 3 levely lepší. Druhý nápad zde již padl- za větrného počasí a s notnou dávkou opatrnosti vzít svíčku a pomocí pamínku zjistit kde a zdali dochází k nechtěnému větrání netěsnostmi oken, dveří atd.

jenda2*
hodnocení

0x
Opet problem vnejsiho zatepleni. Ten by nemel za ty penize vubec nastat! Zkuste starou metodu svickou. Pokud pod oknem tahne, poznate to na plamenu.

Opet problem vnejsiho zatepleni...

kde vidíte problém?

jenda2*
V tom, co se pise v dotazu. Po zatepleni to nemuze tak byt. Stejne jako maji v lete uvnitr vedro. Presne tak, jak to nema byt.
Po zateplení objektu není v dané stavbě v létě horko, tedy relativně ano, ale logicky méně, než před zateplením.

Martine, to je pan Jenda2 a jeho názory.

Milane všiml jsem si. Ale u těchto bludů se opravdu nedá mlčet.

Martine, souhlas, ale bludy z Jendy2 nedostaneme, jen budeme na ně upozorňovat. Díky

jenda2*

Pane Cukráři, všiml jsem si, že se děláte velice moudrým ale už to přeháníte. V jiném vlákně je jasný dotaz, jak omezit v létě vedro v zatepleném domě. Pokud něco izoluji, tak proto, abych omezil vliv teploty. To vaše vnější zateplení v části světa nedělají a vědí proč. U vás možná nemáte dostatek info ale to je váše věc. Mé názory nejsou o nic lepší nebo horší než vaše. Buď to je otevřené fórum, nebo shluk samolibých podivínů. To jste tak jako tak podle mě vy a i někteří další. Chováte se vy i ti někteří chytrolíni stejně jako komunisti. Kdo nejde s námi, jde proti nám.

Tak se chováte. Vaše rady si klidně strčte za klobouk. Nazdar.

Jendo.

Místo urážek, zkuste argumenty.

Jendo2 - ač ne vždy 100% souhlasím s názory či jejich presentací od MilanCukrar, ale v tomto případě se jednoznačně stavím po jeho boku. Ano - i vnitřní izolace mi zabezpečí snížení součinitele prostupu tepla stavební konstrukcí. V tom jedniném máte pravdu. Ale už řešení problematiky kondenzace v této stavební konstrukci je u vnitřní izolace náročnější a rizikovější. Ale jakmile se dostaneme na využití např oslunění v zimním období, tak jednoznačně systém s vnitřní izolací PROHRÁVÁ. U místnosti/objektu s vnitřní izolací není uvnitř objektu prakticky žádná akumulace a tudíž dojde k rychlému přehřátí a následně nutnosti vyvětrání tohoto tepla/ energie. U objektu s vnější izolací tuto energii akumuluje vnitřní zdivo a izolace jej nepustí ven a po pominutí např sunčního záření, tak natopené zdi vytápějí objekt. No a co se děje v létě,,,,,? U objektu s vnější izolací dojde přes noc - přes otevřená okna k vychlazení vnitřní konstrukce, opět vnější izolace zabrání vnějšímu vzduchu v ohřátí tohoto zdiva a toto přes den chladí místnost/i. No ale u vniřní izolace není do čeho naakumulovat chlad a jakmile vyleze sluníčko, tak dojde k ohřívíní místnosti a tudíž zvýšení teploty. Ano lze tomu zabraňovat zastíněním, ale těmito opatřeními se tento problém pouze redukuje. Přiznávám, že jsou určitě aplikace kde má vnitřní izolace své opodstatnění / památkový objekt, fasáda, .../ ale rozunější a výhodnější je izolace zvenku, tak ja to dělá i všemoudrá příroda u medvěda, ovce či ptáků- chlupy, peřím,...

hodnocení

0x

Měli jsme před mnoha lety podobný problém, ač nebydlíme v paneláku. Dcera si stěžovala, že cítí v posteli chlad od stěny (východní strana). Nalepil jsem na celou stěnu vedle postele korek (síla byla tuším 4mm). Byly to obdélníky 50/30 cm, ale to není důležité. Pohrál jsem si s tím, že napojení není vůbec vidět. Co je ale důležité, že pocit chladu zmizel a i při přiložení ruky na stěnu dokonce stěna působí velice příjemně.

plysak*
04.10.19 08:55
hodnocení

uvidíme

jenda2*
hodnocení

0x

Jak je vidět, vnější zateplení má natolik velké zastánce, že nevidí vlevo vpravo. Nevím tedy, proč v zateplených barácích je takové vedro, že na zdejší fóu chtějí rady. pan C jim ji nedal, sám neví.

Když to shrneme, dům má vnější zateplení a do místností táhne. Pokud není díra ve stěně nebo stropu u oknen, tak je drahé zateplení k ničemu, protože tam táhne. Takže to hlavní co je, dokonale utěsnit rám okna po nějakém stavebním zásahu, neproběhlo jak má být.

Nevím jak komu, ale mě po vnitřním zateplení za loňskou topnou sezonu vraceli 16000 při záloze 3070 a 240m2 otopné plochy při automatickémhlídání teploty na 21°C.

Předloňská zima byla obdobná jako loňská. Nic víc a nic méně nechci řici. To je podle mě úspora zateplením a v korunách českých za hubičku.

Tak se mějte , soudruzi.

Melete hovadiny. V zatepleném domě musí již z fyzikálních principů být v letním období menší teplo než v domě nezatepleném, jediná vyjímka by byla v případě, že by v onom zatepleném domě byl nějaký zdroj emitující teplo.

Zateplení na jedné straně haníte zcela nesmyslnými argumenty..a na druhé straně píšete, že sám zateplení máte (jen s tím rozdílem, že vniřní).

Fyzika samozřejmě funguje jak u vnitřního, tak u vnějšího zateplení.

Že se po zateplení domu vrací (při stejných zálohách) peníze, je naprosto logické..v tom se s Vámi nikdo nepře.

Jendo 2 stejné byty v jednom paneláku-při letošních parných dnech -v jednom bytě teplota 25°c a ve druhém 30°c.Tak teď vysvětlete jak je toto možné.zateplený panelák,bez KLIMATIZACE .A ještě doplním,ten byt s 25°se vaří ,ve druhém teplejším si tak akorát uvaří v rychlovarce vodu na kávu?!

Jendo2-opět musím reagovat na Váš příspěvek a uvést vaše bláboly na pravou míru.Ano lze izolovat i zevnitř,ale není to optimální varianta. Zkuste se podívat do přírody na ovci, ledního medveda,... a kde mají izolaci - na vnějším povrchu těla. Mam jak teoretické znalosti,tak praktické zkušenosti s objektem cca 80 až 90 cm kámen/ cihla s vatou či PS 100 mm a je to řešení velice praktické a funkční. Objekt se ve slunečných dnech nepřehřeje, v létě se přes noc naakumuluje chlad do zdí a následně chladi, což systém s vnitřní izolací není schopen zajistit.
plysak*
hodnocení

Můžete mi věřit- v létě obývák 28 st (nenašel jsem kroužek), ale v zimě nás vytápí sousedi a stoupačky. Kromě toho dět. pokoje.

hodnocení

0x

Abych to shrnul-prověřte teploměrem (viz 1.odpo.pMilana C) zda-li tam opravdu je závada v zateplení či spára pod parapetem (němlo by se toto stávat,ale způsobem jak jsem to prováděl se toto stát ani nemůže).Dále se zaměřte na to jaký je to stů a zda-li by nebylo vhodnější jeho umístění jinde.Případně si to osobně vyzkoušejte-dítě může mít jiné vnímání tepla a chladu případně i díky snížené cirkulaci vzduchu tam opravdu může cítit chlad diky necirkulaci vzduchu. Jinak zateplovat zevnotř něco co je zateplené je jen nesmysl a zbytečné vyhození peněz

kami*
hodnocení

0x
Souhlasím s odpovědí Přesunout stůl. Pro mne je priorita teplo a světlo bych řešila jen lampičkou. Klidně ať má doma při psaní úkolů i deku na nohách, ať má pohodlí.
U starých domů protahuje vždy u rámu oken. Nějak bych věřila ve stejnou chybu i po zateplení v paneláku.
plysak*
hodnocení

Taky tipuju spodní rám okna, ale na to je letos pozdě. Jinak už mám dávno nápad - radiátot tak nějak obložit "krabicí z čehokoliv" a PC větráčkem 100-120 mm to hnát na požadované nohy dolů. Zatím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]