Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Možnosti napojit se trubkou do roury?

Od: rotorod® odpovědí: 18 změna:

dobrý den

je položená roura hrubostěnná, průměr 125mm. Potřebuji se někde v polovině napojit do ní trubkou 50mm. Jestli to bude v pravém úhlu nebo pod nějakým úhlem je skoro jedno. Pro mě napojení by bylo lepší nějak někde shora do tý roury, než zboku. Jde o rouru pro odtok dešťové vody, a napojení bude taky odtok dešťové roury.

nejrychlejší by bylo vykružit díru a vsunout rouru. Ale časem tou mezerou by mohlo nějaký kořen, rostlina,...něco prolézt a zarůstalo by to. Ta hlavní roura je sousedova, já se napojuji trubkou, odtok deštové vody z přístřešku. Mám to povolené od souseda, ale právě nechci aby mu tam něco prorustalo.

Jaké tedy prosím jsou možnosti napojení? protože kdybych jen vsunul trubku, a opatlal silikonem, stačilo by? nebo nějaké napojení shora s nějakým těsněním, gumou,...? nebo je třeba rozřezat rouru a vsadit nějaký T-kus?

děkuji za možnosti

Možnosti napojit se trubkou do roury?
Možnosti napojit se trubkou do roury? #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ono by úplně nejlepší bylo, kdybyste používal na kanalizaci potrubí, které je určeno pro kanalizaci a ne pro vodovod. Pak by to připojení šlo vyřešit systémově a za pár korun.

Takto to sice také lze vyřešit systémově..ale pokud to má být pořádně, tak to nebude levné. Můžete použít elektrotvarovky, tvarovky zakusovací...ale to se Vám nebude chtít platit. nebo prostě budete "bastlit".

Co vás k tomu vedlo, to víte jen Vy sám.

Vzhledem k tomu, že je průměr potrubí 125mm, tak by tam měla pasovat i klasická PVC KG odbočka 125/100 přesuvka DN125..a následně HT redukce. Ale to je tedy celé taková prasárna, že až oči budou přecházet.

doplněno 01.10.19 10:27:

P.S.: pokud se potřebujete napojit potrubím DN50, tak je otázka, zda to vůbec má smysl řešit, protože to je tak dešťový svod ze stříšky nad vstupem domu...nebo pergoly (a to ještě hodně malé pergoly).. To můžete nechat klidně odtékat na terén, nebo udělat malinkou vsakovací jímku..štěrkové lože..

hodnocení

ano nejlepší by to asi bylo mít kanalizační potrubí...jenže sousedovi jde přez můj pozemek takováto roura, tak chci toho využít a napojit se do toho, proto to bastlení...

asd1

Proč prasárna? Pokud sedí průměr pro těsnění tak je to jedno. Ona snad vznikne elektrochemicá koroze mezi KG a pendrekem? Jen to bude mít jinou barvu, což může dráždit úředníka při kolaudaci, ale fungovat to bude bez problému... Dobastlit by to šo několika způsoby, ale pokud pasuje KG tak to nemá smysl vymýšlet..

Samozřejmě, že to je prasárna. Vodovodní trubka je silnostěnná..a i když bude pasovat vnější průměr do KG tvarovky, tak uvnitř potrubí se do hrdla správně nevejde..a bude tam tedy "hrana". Ano, je to jen dešťovka, ale i tak je to "hnus fialový". Ovšem jak říkám, půjde to. Hledám řešení..ale zároveň se mi to nelíbí..a není to systémové a standardní.

Takže říkám A, ale i B.

hodnocení

0x

Pokiaľ na vonkajší priemer pôjde nasadiť hrdlo KG systému, napojte sa s redukovaným skoseným kolenom 125/110 45st. a presuvkou 125. V zemi vedte čo najpriamejšie odbočku KG 110 a ukončite ju geigrom. Vodorovné alebo zvislé napojenie geigru voľte podľa miestnej situácie. Až do geigru napojte zvod 50 nad zemou.

Geiger obsahuje filtračnú mriežku, ktorú môžete vyčistiť. A v prípade, že dôjde k upchaniu kanalizácie v zemi, cez geiger a tú odbočku 110 sa do nej dostanete jednoduchšie ako cez priemer 50 priamo zo strechy.

Vzhľadom k rozdielnym priemerom vnútorným KG tvaroviek a PE hadice rez upravte nielen skosením vonkajšej hrany, aby ste mohli nasadiť tvarovku s tesnením, ale aj vnútornej hrany, aby sa o ňu zbytočne nezachytávali nečistoty.

kimbert*
hodnocení

0x

A co použít toto sedlo eshop.panfitinka.cz/...

Nelze, to je pro max. sílu stěny potrubí 5,5mm...PE 125 na fotografii má sílu stěny 7,4mm.

kimbert*

Tak toho jsem si nevšiml ,omlouvám se.

hodnocení

0x

Umím, neumím, toť je otázka. Já bych vzhal odbočku KG125/110/45°, rozřízl podélně, přiložil na trubku v zemi, omaloval otvor, vyřízl, přilepil odbočku, zafixovat drátem, páskou, otvor 110 zredukovat na potřebný průměr a hotovo za hidnku práce.

cernylysak

Čím přilepil?

přilepil ...připevnit, utěsnit, třeba silikonem, zafixovat drátem.

hodnocení

milane, něco takové máš na mysli?

Možnosti napojit se trubkou do roury? #3

Jasně, někdo to namaloval dle mého postupu. :)

Takto na kameninu 250mm jsem dal KG 160...

asd1

Ano, ale rozřízl bych to jen podélně aby byla "objímka" tj. prakticky to nebude jen přiložené, ale dokola jako cípant.. Souhlasim, celkově asi nejlepší řešení... Zajištění aby nezrezlo za 5 let, i když tohlu nejspíš udrží i samotné lepení silikonem...

hodnocení

0x

Keďže je to trubka zvárateľná,tak navrtať tam pod uhlom alebo kolmo dieru,spraviť jemný úkos strčiť tam tú vašu urezanú kolmo alebo pod uhlom a zavariť zváračkou na plasty alebo teplovzdušnou pištoľou s príslučným nádstavcom. Pokiaľ nieje k dispozícii zváračka tak to utesniť niečim podobným tomúto : praktis.sk/...

asd1

Kdyby uměl svařovat plasty, tak se tady neptá ale ví... ;)

hodnocení

svařečku na plasty by šlo asi možná půjčit u nás na vesnici od někoho. a to by stačilo vyvrtat díru, nahřát trubku pistolí + vložit do vyvrtané díry a pak horkovzduchem ještě spoj nahřát, až se jakoby roztaví, a tím že to bude chladnout se to zacelí a spojí...chápu to správně?

díky

hodnocení

napadly mě ještě další možnost:

navrtavací pás - sice dražší řešení, ale učinné

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]