Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodloužení kabelu - 5 žil - domácí telefon

Od: petr223* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, potřeboval bych poradit jak prodloužit kabel k domácímu telefonu. Dělníci mi ho při rekonstrukci zapravili tak "šikovně", že bych nyní měl telefon přibližně ve výšce pasu. Jelikož nevím jestli je problém ve zdi nebo v podlaze, tak se do vybourávání nechci pouštět. Napadlo mě prodloužit kabel pomocí čokolády a dalšího kabelu, ale protože ho chci následně zapravit do zdi, tak mi přijde čokoláda celkem velká. Poradíte mi nějaký způsob? Nevím zda se dá použít například wago svorka nebo něco jiného. Děkuji za rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumid
hodnocení

5x

Telefoní žilky se spojují tímto. Je to na způsob wago, ale je uvnitř zlacený nůž a vazelína proti vlhkosti.

Scotchlok UY2 - kabelové spojky pro telefonní dráty a vodiče

google.com/...

ampul.cz/...

Prodloužení kabelu - 5 žil - domácí telefon

hodnocení

3x
Jednotlivé žíly zakroutit, spoj zacínovat, dát na něj smršťovací bužírku, nakonec zaizolovat celý spoj kabelu smršťovačkou nebo izolačkou a dát to rovnou pod omítku. Fungovat to bude bez problémů, ale teď se tu asi do mě někteří pustí.

Není důvod se do tebe pouštět. Je to normální běžná oprava NN vedení.

olinl

Souhlas s ajvn a je možnost přivrtat nejmenší PVC instalační lištu až k dom. telefonu-tedy možnost bez sekání, ale varianta vrtat nebo přilepit. Upřímně-osobně bych to vyřešil zasekáním/schováním pod omítku. Zadělat drážku můžeš bílou/modelářskou sádrou smíchanou s jemným štukem půl na půl a přetřít po zaschnutí dvakrát Primalexem.

petr223*
hodnocení

Díky za rady. Jen podotknu, že kabel bude pod proudem, protože jinak bych musel vyhodit asi půl baráku (nevím kde jsou pojistky k telefonu,ale předpokládám, že jsou společné pro všechny patra jako u digestoře). Živé elektřiny se docela bojím, tak z toho důvodu jsem doufal v tu čokoládu nebo wago svorku. Teď pravděpodobně sežerete spíš mě, ale můžete mi říct jako úplnému laikovi, jestli je to tak špatný nápad a případně proč?

Já bych to nepoužil z toho důvodu, že bych měl obavu, že časem ta wagovka ten drátek přestřihne . Je tam 8V, to ti neublíží, ale mrkni se, kde jsou v baráku pojistky na domovní zvonky a ty si vypni. A bude to v pohodě.

A hlavně si vyfoť, jak to máš v tom telefonu připojené, abys to zapojil správně.

hodnocení

0x

Zasekat krabici KO68 a spojit svorkami, nebo zaletovat zakroucené vodiče a zaizolovat. V tomto případě by to v krabici nevadilo.

petr223*
hodnocení

Doufal jsem v nějaké řešení méně náročné na sekání do zdi. Ta čokoláda nebo ty svorky jsou úplně špatně?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]