Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
přestěhoval jsem se do malého bytu o rozloze 37m2, kde byly tyto funkční wafky s dvěmi komínky ve zdi viz foto. Značka je Karma, plynař říkal, že je to konkrétně model Karma 3. Podle Google jsem našel pouze model Karma Beta 3 topidla.heureka.cz/..., které se však těm mím nepodobaji. Wafky jsem musel odmontovat, jelikož jsem pokládal plovoucí podlahu. Wafky jsou na stojanu a teď do zdi a přivodu plynu nepasují, jelikož podlaha je o něco výše . Plynař mi řekl, že wafky jsou staré a že bych je měl radši vyměnit za Karma Gamat 471 topidla.heureka.cz/..., které tam budou pasovat. Ty jsou však do místnosti až 100m2. Tak jsem si říkal, jestli to není zbytečný kanon na vrabce.
Zajímalo by mne, jestli je vážně je potřeba vyměnit a nebo to je jen nějaký obchodní tah.
A jakou radu bys vlastně rád? Plynař doporučil jiný novější typ. To co jsi dal na fotce ty je hodně starý typ. Bety co jsi našel na webu jsou novější. Jsou různé druhy, typy, výkony. I ta Beta se dá koupit v různých výkonech.
Na konci píšeš o obchodním tahu no však si je můžeš koupit sám a jen zavolat plynaře na zapojení. Já bych se se šrotem co je na fotce netahal
Měly jsme staré wavky také, ale MORA. Nyní máme přímotopy plynové mora tyto a super.
jsou snad nesmrtelné a výkoné.
Wavky bývaly namontované pod oknem s odtahem a přisáváním vzduchu na fasádě. To co ukazujete má odtah do komína.
Ferax - beru zpět, myslel jsem, že reagujete na tazatelův obrázek.
gumid - Přečtěte si znovu pozorně otázku. Vaše odkazy jsou zcela mimo. (pravidlo "Z1")
magdone, jestli jsi se všimnul, tak reaguji na odpověď gumida, ne na dotaz. Takhle si to dost lidí plete. Když odpovídám na dotaz, tak píšu k dotazu, ne k reakci druhých.
Magdon: Otázku jsem četl. Zvedl podlahu a nevejdou se mu. Plynař doporučil výkoněkší kamna a já doporučil slabší menší, ze kterými mám vlastní zkušenost. Nesmysl to až tak nebude,...pokud i plynař doporučuje měnit staré za novější.
Ferax: Jo, nevšimnul jsem si. Díky. Ale ty z Sbazaru mají odtah koaxiální na fasádu.
Gumid - jenže Vy doporučujete kamna s odtahem do komína, tazatel potřebuje vyměnit kamna z odtahem přes zeď (funkční komín pravděpodobně ani nemá). To je totálně jiný systém a rozhodně se to zaměnit nedá, to už by bylo pomalu jednodušší instalovat kotel a etážové topení. Plynař doporučil výměnu za kamna, u kterých se nemusí předělávat vůbec nic (mimo upevnění na zeď.
Magdon: Jo, sekl jsem se, tak se omlouvám. Moje chyba. Mora dělá tento typ kamen jak do komína, tak na zeď. Jediný rozdíl s karmou je ten, že vývod na zeď je koaxiální (trubka v trubce) a ne dvě trubky. Když ovšem člověk dělá podlahu a zvedne výšku kamen, tak se sekání stejně nevyhne a tazatel sháněl něco s menším výkonem než ta doporučená karma od plynaře.
Jinak vše dobré.
Tyhlety kamna jsem mívala také. Milovala jsem je. Je však velkým neštěstím, že k nim už žádný plynař nemá náhradní díly. Maličká věc je k nesehnání a kamna nejdou opravit. Na trhu je více značek, třeba Mora. Ty vyjdou finančně nejlépe a jsou v několika velikostech. Mám je v obýváku, vytápějí i kuchyň a maličké v ložnici. Mají jedinou nevýhodu, že jsou hodně plýtké a teplo jde za záclonu a vytápí okno. V obáváku jsem s tím počítala a montéry hlídala, aby je vytáhli co nejvíce do místnosti, před záclonu. Jsou na to takové tyče. Kamna visí, nestojí na zemi.
Tohle topidlo pod názvem "Karma 3" neznám, ale je to pravděpodobně starší český ekvivalent východoněmeckých "Gamat". Ty lze většinou nahradit doporučeným novým typem "Karma Gamat 471" bez jakékoliv další úpravy. Topidla tohoto typu se na nožičkách už asi nevyrábějí, všechny visí na zdi (což vyřeší několik větších hmoždinek).
Jestli se dají sehnat s menším výkonem nevím (možná "Karma Gamat 371"?). Vyšší výkon ale ničemu nevadí. Termostat vypne hořák při dosažení nastavené teploty, takže topidlo sice hřeje víc, ale kratší dobu. Spotřeba je stejná. Rozdílná by ale byla šířka topidla.
Díky vyšší podlaze máte v podstatě jen 2 možnosti: Přesekat komínky ve zdi a upravit přívod plynu, nebo koupit ony "Karma Gamat 471" a namontovat je na stávající trubky. V případě 1. možnosti je pravděpodobné, že staré topidlo odejde v nejblišší době do věčných lovišť a Vy budete problém řešit znovu.
Topidlo "Karma beta" má zcela odlišnou konstrukci a vyžaduje značnou úpravu připojení (včetně díry ve zdi) Má navíc jeden docela vážný nedostatek – hřeje i dolů, takže je potřeba nehořlavá podložka na podlahu. Ale je levnější.
Pletiete si plochu a objem. Máte plochu 37 m2 a výkon 4,6 kW (príkon 5,5 kW, účinnosť 85 %, 0,9 kW "vyletí komínom"). Tie Gamatky 471 majú v odporúčaní objem do 100 m3. Pokiaľ máte 2,7 m vysoké stropy, tak objem vašej miestnosti je 99,9 m3.
Ešte tu padol typ na Moru PT 6150. Tá má výkon 2,5 kW, čo už nemusí stačiť. Ešte sa predáva aj o niečo väčšia Mora PT 6140 / 4,2 kW.
Tá Karma 3 mala výkon - tuším - okolo 3 kW, ale pri vyššej spotrebe ako tie novšie modely.
Samozrejme tie odporúčania sú založené na jepičích počtoch pracujúcich s nejakou priemernou tepelnou stratou miestnosti a "normovanou" vykurovacou sezónou. Iný výkon potrebujete do miestnosti na poslednom poschodí starého nezatepleného činžáku umiestnenom v severnom rohu budovy s veľkými netesnými oknami. Iný výkon do miestnosti s jednou vonkajšou stenou s na juh orientovanými oknami a teplomilnými susedmi pod Vami.
Pokiaľ Vám tie staré wafky dokázali v mrazoch spraviť z miestnosti saunu, tak výkon nemusíte zbytočne zvyšovať. Pokiaľ ste klepali zubami, tak môžte pritvrdiť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.