Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit varnou desku na jednu fázi?

Od: mirka23 odpovědí: 13 změna:

Prodejce uvádí připojení indukční varné desky na 230 V 16A na jednu fázi. Při rozbalení na mě vykoukl kabel s pěti dráty s tím, že čtyři jsou vždy po dvou spojené spolu. Příští týden mám objednaného elektrikáře na výměnu hlavního jističe z 16A na 25A. Půjde ale varná deska takhle připojit?Poradí mi někdo?

Jak zapojit varnou desku na jednu fázi?
Jak zapojit varnou desku na jednu fázi? #2
Jak zapojit varnou desku na jednu fázi? #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mirka23
28.09.19 14:05
hodnocení

Jak zapojit varnou desku na jednu fázi? #4

hodnocení

0x
A vy máte 1f nebo 3f rozvod? Podle toho zapojíte buď jak to je spojené, nebo rozhodíte hnědou a šedou a zapojíte na dvě fáze.
Nezapomeňte na dostatečně dimenzovaný přívod a jištění...
Akorát mi nesedí barvy spojených vodičů s tím, co máte v nákresu.
doplněno 28.09.19 14:14: Každopádně s jističe 25A a zapojením na 1 fázi počítejte s tím, že vám při zapnutí všech plotýnek bude jistič padat, protože deska počítá s jištěním 32A.
mirka23
hodnocení

Děkuji. Nechám to na elektrikářovi, potřebovala jsem vědět zda to vůbec půjde.

berger*

Mikihans,vím o několika bytech,kde to frčí na jednu fázi za 25A a nic nepadá. Ta deska není úplně pitomá a nedovolí valit všem plotýnkám najednou. Jen se to projeví tím,že deska bude přepínat na dvě a dvě plotýnky. Proti třífázi bude prostě pomalejší...

berger*

Ještě,koukám na ta šémátka a řekl bych,že se právě počítá s 16A anebo 20A. V návodu píší,že zapojení za 32A nedoporučují...

@berger: *palec2* Mám 25A jistič, čtyřplotnovou sklokeramickou varnou desku a k tomu kombinovanou troubu, vše vestavěné v kuch. lince a vše připojené do zásuvek. Vše velmi pečlivě a poctivě udělané (dělal jsem sám) a po cca 8 letech provozu a občas i plného využití se mi zatím nestalo, že by mi spadl jistič 25A (i když by teoreticky měl*smich*).

Jen se zapojím do diskuze - mě zase podle těch schémátek nesedí ty přívodní dráty od desky. Odpovídají totiž právě tomu 1f zapojení s 32A. No a pokud si sečtu příkony plotýnek a budu uvažovat, že pojedou společně, tak by těch 32A sedělo. V návodu je ovšem jištění 1f - 16A, tak nevím - třeba si to opravdu bude řídit max. počet zaplých plotýnek *nevi*

Já teda podle počtu vodičů vidím u příslušného schéma jištění 1x 32A. Verze 16A má pouze tři vodiče.

To je diskutabilní - dva a dva jsou proklemované, což by odpovídalo té klemě na na konci vodičů u schématu s 32A. Při 16A jdou jen tři vodiče bez klemy.

berger*

Bavíme se o lepším zapojení na tři fáze,hm. Já to mám doma na dvě ,na zmiňovaných bytech na jednu fázi. Jak píše ajvn,prostě se ty klemy rozhází... *mir*

mirka23
hodnocení

Mám jednu fázi.

hodnocení

0x

Přijď se podívat ke mně domů, ukážu ti to v praxi. A dělal jsem to sám.

hodnocení

0x

Ve specifikaci je jasně uvedeno: celkový příkon 3000 W, což značí max proud cca 13 A. Připojení uvedeno v návodu na 230V/ 16A. Deska má "chytré" ovládání, takže nepřekročí dané hodnoty při současném spuštění více ploch.

Zapojení - šedý s hnědým fáze, modrý s černým pracovní nula "N" a zelenožlutý ochranný vodič "PE". Jištění jednofázové jističem 16A.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]