Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V jaké výši jsem povinen platit měs. zálohy?

Od: flodur® odpovědí: 8 změna:

Přes stávajívcí přeplatek za zkrácené 5-ti/měs. zůčtovacího období, mi byla přesto zvýšena platba měs.záloh za el. ze stávajících 4300Kč/měs. na 5560/měs. Vzhledem k stále roční průměrné spotřebě, po propočtu mi vychází předpokládaná výše záloh na 4600/měs. Další navýšení o 960Kč/měs. nemíním akceptovat, mohu odmítnout či nerespektovat navrhovanou platbu záloh? Preferuji mírný nedoplatek před přeplatkem.

doplněno 28.09.19 10:28:

Pro úplnost mám smlouvu na dva roky, tudíž cena el. pocelou dobu se nemění. Pouze délka zúč.období bude nyní 12 měsíců, oproti stávajícím IV-IX 2019

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A to je záloha na sexuální služby nebo za co?

Ale vážně. Především je důležité, jakého máte dodavatele elektřiny, tzn. jak se s ním dá domluvit. Já mám ZČE a domluva je naprosto bez problémů. Takže dodavateli navrhněte svou výši záloh a začněte třeba i licitovat. Předem vám říkám, že na rozdíl od vás dodavatel bude preferovat alespoň mírný přeplatek, takže snížení záloh pod hranici, kdy byste měl jít do nedoplatku, a to i s přihlédnutím k vývoji cen el. energie (Důležité!) nebude chtít akceptovat.

Nerespektovat navrženou výši záloh můžete, ale vystavujete se nebezpečí ukončení dodávky el. energie do doby, než doplatíte dluh. Takže komunikace s dodavatelem se vždy vyplatí.

Přpadné další dotazy v rámci svých znalostí rád zodpovím.

doplněno 28.09.19 10:44:

@flodur: Pokud se nemění cena elektřiny, zálohy by se měly měnit jen podle spotřeby za uplynulé období. Takže se snaží vás docela natáhnout. A že si to nechcete nechat líbit je naprosto v pořádku.

zaloha
hodnocení

2x

Fakturu mate za obdobi mimo topnou sezonu. Proto mate odhadem navysenou spotrebu, predkoklada se, ze vzime protopite vice. Logicke, ne?

Nesmysl. Faktura je za 1 rok, takže zahrnuje i topné období.

zaloha

Ma odpoved neni blbost. Tazatel pise, ze ma vyuctovani pouze za pet letnich mesicu. U zvysene zalohy je odhaden vypoctena spotreba za cely rok.

hahanaj*
hodnocení

0x

Je potřeba je kontaktovat a domluvit se. A pořádat o ponechání a nebo snížení záloh.

hodnocení

0x

Můžete tam zavolat a domluvit se na jiné výši. Kdysi jsem to dělala a teď už na to kašlu, stejně mi ty peníze vrátí.

jenda2*
hodnocení

0x

Ten zvýšený obnos vypočetli podle současné spotřeby a započetli zvýšení ceny za produkt. Nemusíte platit více, pokud jim nahlásíte zachování současného poplatku. To není žádný problém. Jen se může stát, že právě o tento snížený poplatek nakonec budete doplácet vyúčtování..

jirib
hodnocení

0x
V aplikaci od Čezu lze nastavit online výši záloh...,které se vám při nedoplatku zvýší a vy si je můžete opět nastavit dle sebe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]