Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netopí poslední radiátor

Od: zaza23* odpovědí: 19 změna:

Ahoj rádcové, mám jeden dotaz, ktery tu zazněl vícekrát, ale nemůžu na něj vyzrát. Mám přízemní dům. Kotel viadrus U22. Dnes jsem poprvé zatopil a mám studený poslední radiátor včetně trubek. Už předposlední radiátor je jen vlažný. Radiátory jsem odvzdušnil a v podstatě všude hned tekla voda a žádný vzduch. Expanzní nádoba nemá žádný uzávěr, takže nevím jak vypustit vodu a zjistit tak přesný tlak v ní. Navíc si myslím, že když je to přízemní dům, tak ani nepotřebuji tlak v nádobě (nějaký přesný, protože to nikam nevytlačuje). Regulátor přímo na tomto radiátoru jsem odmontoval, abych eliminoval možný problém s ním. Čudlík jsem několikrát promačkal a chodí celkem pěkně. Tlak vody mívám za studena kolem 1,2 a za tepla to stoupá až ke 2. Tyto poslední 2 radiátory mají ještě staré trubky, ostatní už v mědi, ale nemyslím si, že by to mělo mít vliv. Co dál zkusit?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mak*
hodnocení

3x

Nejspíš není topení správně navrženo. Všechno teplo Vám "sežerou" radiátory, které jsou blíž ke kotli. Myslím si, že když budete topit depší dobu, tak se to srovná (pokud to dřív chodilo a nedělal jste zásahy do topení).

zaza23*
hodnocení

Jak říkáte, topení není asi dobře navrženo. Ten pokoj je taková větev od klasického okruhu. Ale co teď s tím :) Snad to rozchodím...

houbes*
No já se taky každý rok trápím s ovzdusnenim. Už mě i napadlo jestli topenář dal správně trubky do radiatoru. Myslím si jestli trubka která jde od kotle má správný vstup do radiatoru. Jestli mi rozumite tak si myslím jestli v tomto případě to nejsou ty stejné problémy s ovzdusnenim. Ve vašem případě bych zkusil do kotle natlakovat vodu co půjde a potom ovzdusnovat od toho poslednímu až k tomu co je nejbližší ke kotli.

houbeles, dejte automatické odvzdušňováky.

houbes*
Cukráři vy jste mi neodpověděl pokud topenář prohodí trubky od kotle k radiátoru, jestli systém vytápění bude fungovat
Netopí poslední radiátor

Fungovat bude tak na pol. Nie ze by to nehrialo, pokial je tam aspon aka taka tlakova diferencia, ale hlavny problem bude v klepajucom termostatickom ventile. Pokial zacne privierat a voda v nom bude prudit na opacnu stranu, zmeni sa na zbijacku a bude vydavat pomerne hlasite zvuky ra-ta-ta-ta-ta, ktore sa budu niest medenymi trubkami po celom dome. O pol tretej rano. Ked bude Vasa zena na antibiotikach.

Vo Vasom pripade je potrebne, aby sa ohriala prva lava trubka - ta co je napojena blizsie stredu radiatoru.

hodnocení

2x
Na první pohled to vypadá na špatně hydraulicky vyváženou soustavu. Pod nastavovacimi hlavicemi, či termohlavicemi je ještě vnitřní nastaveni ventilu. Tímto lze buď dle projektové dokumentace nebo měřením např průtoku či teplotniho spádu nastavit toto škrcení. Principielně jde o to, že některými tělesy jde příliš mnoho vody a tento radiátor "krade" vodu těm zbylým. Tudíž na tomto radiatoru se musí vice priskrtit ventil aby se topná voda dostala např i do vzdálenějších těles. Jinak samozřejmě zkontrolovat a případně dovouknout expanzi.

hodnocení

0x

Tlak v expanzní nádobě samozřejmě potřebuješ. Neb jak známo voda při ohřátí zvětšuje svůj objem a kam se ten větší objem vody v uzavřeným systému dostane. Do expanzky. Takže ji musíš dofouknout.

Pokud je systém odvzušněný, viděl bych vcelku běžný problém, špatně vyvážená soustava. Dělat to systémem pokus-omyl je na draka, ale asi ti nic jinýho nezbude.

hodnocení

0x

Všechny radiátory zavřít, jen opatrně topit do těch radiátorů, co netopí. Pak pokračovat dle výsledku.

doplněno 27.09.19 20:03:

Pokud po zavření roztopíte netopící radiátor, pak budete muset soustavu vyvážit přivřením radiátorů, které topí hodně.

zaza23*
hodnocení

Dům máme od loňska a je pravda, ze loni sice šel, ale místnost byla poznatelně studenější než místnosti jiné. Zkusím zítra po zatopení zavírat radiátory které topí a uvidím no... Se*e mě, že je to trovna dětský pokoj... kde potřebuji teplo nejvíce.

hodnocení

0x

Patrně úplně špatně navržený topný rozvod. Neuvádíš ani schéma zapojení (radiátory průtočné nebo odbočné) a to vůbec nemluvím o průřezech trubek v jednotlivých větvích a k jednotlivým radiátorům. Materiál trubek opravdu nemá vliv, ovšem ty staré mohou být docela "zarostlé".

Teď ti opravdu nezbyde, než řešit příslušné průtoky škrcením pomocí radiátorových ventilů, tedy pokud nechceš celý rozvod "překopat".

hodnocení

0x
Zkus zavrit radiator co je nejbliz u kotle, vyzkouset a jit takto postupne k tem co netopi. Nevim kolikaty je ten posledni ale pokud se roztopi naplno treba po vypnuti jednoho radiatoru, tak stavi nastavit prutoky na ventilu. Jinak ten tlak ti vyliza hodne vysoko. Bud je malo vzduchu v nadobe nebo ma maly objem. Pokud nejde odpojit tak je to problem a jedine tam na slepo prifoukat a vyzkouset. Budes ale muset odpustit vodu. Jestli to je na prizemi tak ten tlak je zbytecne velky.. to je na patrovy dum. Staci ti do atmosfery

hodnocení

0x

Zkuste zvýšit otáčky čerpadla, ale i tak to vypadá, že je soustava špatně zkonstruována. Radiátory musí vždy topit podle potřeby, bez ohledu na nastavení jednoho, nebo druhého. Když je otevřete třeba všechny naplno, musí všechny topit.

zaza23*
hodnocení

0x
Tak jsem to rozchodil. Jediná změna oproti včerejšku je, že jsem upustil tlak v expanzní nádobě a dopustil vodu do kotle. A poslední radiátor topí krásně celý a včera bylo studené i potrubí...

Blahopřeji, jak jednoduché. Alespoň víte, že nemáte topení špatně udělané.

houbes*
Zaza 23 muhu se zeptat o kolik jste tlak upustil a jaký by měl být tlak expanzni nádobě? Děkuji
zaza23*
Bohužel nedokážu říci. Rád bych, ale nemám jak změřit
houbes*
Já jenom, že opravdu stačí kolikrát maličkost jak naznačil Cukrář a vše šlape jak má.
Akorat bych teda nerekl ze ma nejaky vliv na cirkulaci vody v systemu expanze. Spis aby ses nedivil az ti otevre pojistovak a idealne se uz nezavre.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak v expanzní nádobě

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]