Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je porcelán lepší než keramika?

Od: junkers* odpovědí: 24 změna:

Po rozvodu jsem byl nucen znovu si vybavit kuchyň různým nádobím, hrnci a elektrickými spotřebiči. Většinou jsem nakoupil dobře, slouží to. Ale jednu chybu jsem udělal - nakoupil jsem celou sadu (po šesti kusech) keramických talířů.

Jsou velké, těžké a na povrchu již popraskané. Takže budu kupovat nějaký porcelán, ale neorientuji se v problematice, je něco, na co si dát při koupi porcelánového nádobí vyloženě pozor? Budu to objednávat z e-shopu, je jich mrak: "dům porcelánu", "bohemia porcelán", "royal porcelán", "crystal porcelán" ..

Cenu nějak neřeším, ale chtěl bych něco "normálního", ostatně doteď jsem jedl z hlíny, že .. :-D Ale jako jde mi o to, abych nekoupil nějaký "jakoporcelán" a zase popraskala galzůra ..

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

5x

Na porcelánu žádná glazura nepopraská ,to nehrozí.Nesnáším keramiku a kameninu , vadí mi zvuk škrábání příboru při jídle o jejich povrch. Porcelánové talíře mám úplně klasické obyčejné a slouží řadu let . Sada talířů i s miskami vyjde cca na 1200-1400kč to je běžná klasika...jistě dají se pořídit i dražší, ale na běžné užívání tato cenová relace stačí .Prima je pořídit si jednu sadu bílého a druhou s nějakým vzorem .Ale to je jen můj názor a moje zkušenost.

Zašla bych někam do obchodního centra a vybrala na místě - pokud zasílají z e-shopu- je riziko rozbití a pak zbytečné reklamace - což jsem jednou zažila a bylo to naprosto zbytečné.Kdybych bývala koupila v obchodě, byla jsem toho ušetřena.

junkers*
hodnocení

hahanaj: to je vlastně velice dobrý nápad, a asi jej i zrealizuji. Líbí se mi sice nějaký pěkný motiv na talířku, ale člověk pak baští guláš z talířů zdobených nwm, malinama třeba a to by bylo mnohem praktičtější sáhnout po tom bílém ..

Akorát se mi pro to moc nechce nikam jezdit, ale to riziko rozbití poštou je zřejmě celkem zneklidňující ..*zmateny*

Rozbití bych se nebála, oni to umí dobře zabalit.

Kupovala jsem kdysi dávno, posílali poštou, a došlo vše OK.

hodnocení

3x

Porcelán je oproti keramice lehčí, tenčí, hezčí, dražší, popraskání glazury mu asi nehrozí. Na druhou stranu je ale o dost "rozbitnější". Přítelkyně nakoupila v IKEA sadu bílých, neprůhledných skleněných talířů. Jsou ještě tenčí a lehčí, než porcelánové, ale jinak jsou od nich k nerozeznání. A nebyly drahé. Samozřejmě vyžadují přiměřené zacházení. Používáme je bez problémů cca 2roky.

doplněno 26.09.19 13:12:

Koukněte sem. Tenhle talíř je sice hluboký, ale na jdete tam i mělký a dezertní. A to za cenu téměř neskutečnou*sok*.

junkers*
hodnocení

magdon: dík, prozkoumám - vypadá to, že zde by mohly být náklady na talíře mnohem nižší, než původně plánované cca 3 000,- kč ..

Vypadá moc hezky (z toho odkazu) a hlavně se taky bude dobře umývat. Nesnáším nerovnosti na porcelánu.

vilik*
hodnocení

2x
Nebylo by lepší navštívit nějaké místní domácí potřeby a koupit hezké levné lehké talíře tam?
junkers*
hodnocení

vilik: no asi jo, ale jsme takové "zaprděné" městečko, a já to raději vybírám na netu. Ale asi se podívám i v místě.

vilik*
To máte pravdu, na menších městech může být problém s výběrem. Ptal jsem se, co manželka koupila v poslední době za nádobí a dílem je to Orion krám, dílem Tescoma, něco jsme kupovali i u obchodníka u nás v blízkém městečku. Ty talíře, z kterých většinou jíme, jsou hodně lehké, vypadají jako bílé sklo, mají trochu zdobení na okraji ve formě pravidelně se opakujícího zvlnění a podle manželky byly velmi levné, nestály víc než pár desetikorun.

mot
hodnocení

1x
cekou sadu bych urcite neobjednaval z eshopu, ty baleni od vyrobce nejsou uzpusobeny pro prepravu a eshopy to az na vyjimky lip nebali. treba mall bezne posilal jen tak v krabici, prijemce mel kupu strepu pro stesti a jeste delali problem s reklamaci...

hodnocení

0x

No já jsem tedy rozvod neabsolvoval, zato sdílím domácnost mj. s dvěma pubescenty, kteří projevují svou nelibost nad tím, že jsou po nich požadovány domácí práce ( třeba uklidit myčku) tím, že postupně otřískali a porozbíjeli spoustu nádobí. Takže jsme stáli před podobným problémem, přičemž zakladním kriteriem bylo, aby talíře snesly MW, myčku a aby se z toho dalo jíst.

Nakonec manželka koupila sadu talířů v Ikea - a i když rozhodně nejsem fanouškem tohoto kvelbu, musím uznat, že to nebyl špatný kup. Bylo to v krabici, 6 mělkých talířů, 6 polévkových a 6 dezertních. Stálo to, tuším okolo 700,- Kč a nutno poznamenat, že jíst se z toho dá, odolává to zatím všemu, včetně zmíněných teenagerů. Za mě dobrý...

junkers*
hodnocení

promon: dík, jinak viz. @magdon.

fialka2
hodnocení

0x

Podle mně je nejlepší koupit v klasickém obchodě Domácí potřeby - bílé talíře příslušných velikostí, vč. misek , hrníčky atd. z porcelánu. To jde použít i do mikrovlnky. Zdobené už ne. K tomu si můžete vzít třeba 2 větší barevné, podnosy a ost. potřebné do kuchyně. Takové se dají i po kusech dokoupit. Jinak se prodávají v různých obchodech tzv. sady. Keramika je zbytečně těžká a často praská.

junkers*
hodnocení

Fialka: jo vlastně ty zdobený nejdou použít v MW *sok*.

No, to je dobrá připomínka, úplně jsem na to zapoměl. *alene*

Jo, tak další důvod koupit půl sady nijak nezdobených talířů.

hahanaj*

Pokud není zdobení "zlatem" ,ale běžně barevné tak bez obav do mikrovlnkyy mohou, nic se nestane

junkers*
hodnocení

hananaj: mě by se líbilo něco jako tohle.

hahanaj*

hezké, takové trochu retro ,ale má zlatý okraj a to do mikrovlnky nee...i toto není marné mall.cz/...

gumid

Pokud máte na talířku zlatý proužek a k vůli tomu nesmí do mikrovlnky, tak ten proužek nařízněte (přerušte).

Takzvaný závit nakrátko se přeruší a bezobav zvládne mikrovlny a nic se tam nenaindukuje a nezhoří.

lidus*
hodnocení

0x

Máte-li IKEA poblíž, kupte bílé, porcelánové talíře tam a za zbytek peněz můžete jít na pivo. Jsou vhodné do myčky.

gumid
hodnocení

0x

Kafe mi chutná s keramiky a mléko spíše z porcelánu. Pivo zase ze skla,...

junkers*
hodnocení

No tak dík všem za odpovědi, bylo to přínosné, rozhodně teda koupím jen polovinu zamýšleného množství v nějakém hezkém vzoru (fakt mě láká "retro" - vzpomínka na dětství ..), a půl pořeším jako bílý porcelán, nebo i něco sklěněného, nebo jako skoro skleněného - prostě dle popisu tady. Udělám si radost i nějakými hrnky, to bude bezva popíjet kafe s mlíkem z něčeho hezkého.

No, ten dům porcelánu přímo počítá s dopravou (jejich) a s tím, že to pořádně zabalej do bublinek a tak, hm. *zmateny*

gumid

Moje dětství je porcelán Josefina Loučky

duckduckgo.com/...

hahanaj*

no nevím zda balí každý talíř zvlášť do bublinek... Mně to přišlo naskládané na sobě a převázané v balíku bez jakéhokoliv proložení nebo utěsnění tou dřevnou vatou nebo prostě čímkoli ...vysypaly se střepy... jsem to nafotila a čekala na reakci a trnula jak další náhrada rozbitého přijde. Tentokrát to stáhli izolepou / nechápu lidi co pracují s křehkým zbožím ten jejich styl balení. No došlo to v pořádku...ale už bych neobjednala.

junkers*
hodnocení

gumid: jo, přesně. Němí svědkové mého neradostného dospívání ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]