Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohřev vody v bojleru

Od: h0042* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat, jestli je v pořádku doba ohřevu vody?Kombinovaný bojler Dražice okc - 1m2 200L.
Počáteční teplota vody v bojleru, podle řídící jednotky 28 stupňů (ohříval jsem předchozí den).
Teď k otázce..
Bojler jsem ohříval pomocí kotle na tuhá paliva. Teplota vody na výstupu z kotle do bojleru měla 70 stupňů(celou dobu ohřevu 69 - 74 stupňů) , voda je hnaná oběhovým čerpadlem. Okruh je odvzdušněný. Vratná voda z bojleru směrem ke kotli na omak rukou, horká.
Vodu v bojleru jsem ohřál z těch 28. stupňů na 57 stupňů za cca 1hod. a 15min.
Napadá vás kde je problém?
Děkuji za příspěvky..

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Pro ohrati 200 litrů vody z 28 na 57°C je zapotřebí dodat 7kWh energie. Pokud jste natapel 1:15hod, tak do vymeniku bojleru šlo 5,6 kW, což je odpovídající pokud jste zároveň topili do objektu. Samozřejmě lze nahřát rychleji,ale to by musela být vyšší teplota topné vody, protože hlavně ke konci natapeni je malý teplotní spád- rozdíl mezi topnou a ohrivanou vodou.
h0042*
hodnocení

Perfektní odpověď. Děkuji, to mi stačí.

hodnocení

3x
A v čem by měl být problém? Výpočtově to vychází tak jak píšete. Problém vyřešen. Konec odpovědi.
doplněno 26.09.19 08:50: Ale ano, klidně to může být za 28minut. Potom ale musí být střední teplota topné vody někde kolem 80stC, výkon kotle kolem 16kW a průtok cca 700l/h. A to asi nemáte, že? Minimálně teplota topné vody je nízká, ostatní parametry možná ani neznáte.

hodnocení

2x

Jestli ty ten problém nevidíš, tak tam problém není.

Voda v bojleru 57°C přece stačí.

Možná máš to oběhové čerpadlo nastavené na příliš velký průtok, takže voda sice výměníkem proběhne, ale nestihne předat teplo.

Možná máš výměník zarostlý usazeninami z vody, takže má jakoby jednu izolační vrstvu navíc.

Snad nechceš ohřát boljer na stajnou teplotu jako je voda v topení? To se ti nepovede, protože tam je vždycky nějaká účinnost.

doplněno 26.09.19 08:35:

Tak podle doplnění tvého zadání jsem si spočítal výkon, který bys potřeboval na ohřev vody z 10° na 60°za dobu 28minut a vyšel mi výkon skoro 25kW.

Takže pokud chceš docílit ohřátí vody za 28minut, tak musíš zavřít vodu do topení a pouštět veškerý výkon z kotle do bojleru. Problém ale bude, že ten bojler si s takovým množstvím tepla nedokáže poradit a asi z toho na krátko uděláš parní topení a pak se ozve výbuch a budeš kupovat všechno znovu.

hodnocení

0x

Vy máte problém? Jaký? Já ho nevidím.

h0042*
hodnocení

Bojler je nový. Jedná se o to, že podle Dražic se má voda ohřát z 10 stupňů na 60 stupňů za 28min. Já jsem ohříval z 28 stupňů na 57 stupňů za 1 hodinu a cca 15 minut. Pán z Dražic psal, že výměník v bojleru má průměr 1", já mám přívodní trubky z kotle k bojleru průměr 22 v mědi. Instalatér mi říkal, že když je to hnané čerpadlem, průměr 22 stačí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]