Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak tohle vyměnit prosím?

Od: jajajan odpovědí: 25 změna:

Zdravím, prosím, jde o studenou vodu k pračce, ale nefunguje ten vypínáč - uzávěr jak se s tím točí, tudíž se musí vypnout rozvod vody ve stoupačkách.

otázka zní, když tento "díl" potřebuji vyměnit, jakým způsobem? to se normálně musí vyšroubovat?

díky

Jak tohle vyměnit prosím?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Roháček - pračkový ventil.

Vyměnit to jde, je to na závit. Ale při zpětné montáži je nutné závit napakovat buď teflonovou páskou, nebo nití. Případně jsou na to i lepidla...

V případě použití teflonové pásky, koudele či cokoliv podobného je třeba namotat pásku na závit správným směrem, aby se při šroubování páska utahovala. Když se namotá obráceně, páska má snahu se polevovat.

Tak tak - stejně tak není od věci zdrsnit závit třeba pilou na železo, aby se páska nesmekala.

Slušně vychovaný fitinky to už mají udělaný.

hodnocení

4x

Dobrý den,

tento roháček je snad nejhorší, co se dá sehnat. Hřídelka časem zatuhne a plastové víčko se protočí ve vybrání.

1) Pokud chcete vypnout vodu k pračce, oddělejte tahem víčko a kleštěmi otočte hřídelkou o 90°.

2) Pokud chcete ventil vyměnit, tak nejlépe pomocí kleští nebo klíče otáčením proti směru hodinových ručiček. Jako náhradu Vám doporučuji sice trochu dražší, ale bez nutnosti pakování závitu, ventil od Schell, který má na závitu nanesenou vrstvu těsnění. Rukou ho ale nezašroubujete, musíte použít klíč nebo kleště.

Hodně zdaru. :)

mytrix*
hodnocení

2x

Nahoře je šroubek, který když povolíte, tak lze ten plastový prokluzující díl oddělat a teoreticky nahradit.

Nicméně se samosatně neprodává, takže Vám zbývá jen vypnout vodu, odšroubovat celý kohout a dát tam nový.

To jsem si myslel také. A chtěl jsem kvůli plastové růžici koupit celý ventil, ale měli pouze tento díl- jednalo se o 1/2-3/8 kohout k baterii, ale myslím, že i na tento pračkový 1/2-3/4" bude k dostání. Přiznám se, že jsem byl v šoku- ...milém.

Podle polohy růžice a nutnosti zavírat vodu hlavním uzávěrem tipuji, že máte tuto plastovou růžici, kterou zavíráte kohout prasklou.

Ten ovládací prvek se normálně prodává jako náhradní díl, kupoval jsem nedávno.

mytrix*

Tak to je pro mě docela nová zpráva, až udivující :)

hodnocení

2x
Pokud jste to nikdy nedělal, tak doporučuji pozvat si alespoň nějakého kamaráda/souseda který ví co a jak.
Sice to není nic extra složitého, ale na poprvé to budete dělat stylem pokus-omyl a budete to klidně několikrát předělávat.
Jinak stačí zastavit vodu hlavním uzávěrem, tenhle starý kohout vyšroubovat a našroubovat nový kohout. Samozřejmě musíte použít nějaký těsnící materiál. (teflonova páska, šňůra, atd)

hodnocení

2x

Celý život si opravuji všechno sama. Vždycky volím způsom "nejmenšího odporu". Když si něčím nejsem jistá, vyfotím a jdu do obchodu, o kterém vím, že tam prodávají lidé, kteří tomu rozumí. Železářství nebo některý z velkých marketů. Vyfotím a s prodavačem prodiskutují. Když je potřeba, tak krok po kroku. Má to tu výhodu, že se dozvím a on mi prodá všechno to, co k tomu potřebuji. Nemůže se pak stát, že se do obchodu vracím několikrát pro maličkost, kterou doma nemám. *mir*Tohle je má zkušenost.

hodnocení

2x

Problém tohohle roháčku je v tom, že ten knoflík, kterým otáčíte sice vypadá jako kovový, ale je z plastu. A z pohledu platiskáře je i špatně konstruován. Důsledkem je, že ho síly vznikající při otáčení roztrhnou a na osičce se protáčí. Řešením je - pokud jím neotáčíte denně, ale třeba jen před dovolenou - vypižlat "klíč" z silnějšího plechu nebo použít nějaký stavitelný klíč (v nejhorším kleště). Tedy vyhodit prasklý knoflík a takhle nešikovně otáčet přímo osičkou ventilu.

Stavitelný klíč je něco takového:

Jak tohle vyměnit prosím? #2

jajajan
hodnocení

super super moc diky obema! vysroubuju a vymenim, diky

sollik*
hodnocení

0x

Již bylo odpovězeno. Jen bych doplnil, že je dobré třeba jednou za půl roku všechny ventily v bytě projít a rozhýbat (několikrát zavřít a otevřít). Eliminujete riziko, že až budete potřebovat vodu nutně rychle zavřít nepůjde s ním otočit.

karel556*

je to ventil k pračce, tak je snad logické, že není pořád otevřený, tudíž se sním manipuluje při každém praní a je zajištěno že nazatuhne*zed*

ekr®

Ale notak, ne každý má přece ten ventil přístupný aby s ním pořád manipuloval, stejný ventil mám i u myčky a je otevřený pořád jako i u pračky, naco zavírat.Píšu zase jen mojí zkušenost a myslím že je více lidí kteří nějaké zavírání neřeší.;)

kimbert*

Když jsem před asi sedmi lety napojil pračku na rohový ventil,ten jsem otevřel a od té doby je otevřený,nevidím jediný důvod proč ho pokaždé zavírat,kdyby něco na hadici je bezpečnostní Aqua Stop nipponcec.cz/... .

karel556*
Aquastop každý nemá, důvod proč to po praní zavírat je třeba ten, že může prasknout hadice k pračce, stalo se to sousedovi pode mnou a vytopil 6 pater až do přízemí, platil vymalování všech bytů pod sebou, a to se vyplatí, fakt. Takže dobrá rada, nezavírat vodu do pračky, to je přece nesmysl !*zed*
berger*

Karel556,podobný ventil je u myčky,dva možná najdete pod dřezem,dva pod umyvadlem... Všechny vždy zavíráte a otevíráte jen při používání dřezu,umyvadla? Asi ano,jinak byste mohl vytopit sousedy pod Váma. Rada jednou za půl roku projít byt a rozhýbat ventily je dobrá...

karel556*
berger, ano, ty samé ventily mám pod dřezem i pod umyvadlem v koupelně, nezavírám je samotřejmě, ale tam jsou přípojné hadičky kterým věřím, ale hadice od pračky už 2x sousedovi rupla (sice nechápu proč), nám jednou hadice pouze mokvala, asi už byla stará. Ventil je hned u pračky a tak po vyprání zavíráme. Možná nebýt sousedovo zkušenosti, taky bych nezavíral :)
berger*

No,asi tak - zákazníkům na vodoměr dávám ceduli -" při odečtu rozhýbat všechny ventily,v roce xxxx /po pěti letech/ vyměnit všechny hadice..." Mmchdm,je to dva roky,co jsem si opravil barák. Co myslíte,kolikrát jsem prošel řečené ventily? *hi*

Že by kovářova kobyla chodila bosa?*smich**smich*

karel556*

jak píše jenyk®, kovářova kobyla, takže ani jednou :-D, ale třeba vám křivdím *palec2*

mak*
hodnocení

0x

Jo, normálně vyšroubovat a našroubovat nový. Ale ten nový se musí "pakovat" koudelí s ferměží nebo teflonovou páskou. Jde o to, že zde není žádné těsnění a musí se to utěsnit v závitu. Tou páskou to není žádná věda, na závit se namotá páska a zašroubuje se to.

adam777
hodnocení

0x

Já k pračkám i myčkám instaluji kohout podle obrázku níže. Každopádně musí mít zpětnou klapku a je vhodná kovová rukojeť - neprolomí se. Vypne se voda, starý kohout i hadice se odšroubuje klíčem nebo instalatérskými kleštěmi. Poté se na nový kohout navleče nástěnná růžice, namotá konopí (je dobré to namazat trochu vazelínou nebo v nouzi i indulonou) a klíčem nebo kleštěmi (raději přes hadr, aby se nepoškrábal chromovaný povrch) se dotáhne na přívod ve zdi, aby se růžice neprotáčela. Pak stačí našroubovat a dotáhnout hadici, pustit vodu a je hotovo. Práce max. 10 minut, cena kohoutu 100 až 200 Kč (ty s kovovou rukojetí stojí kolem 150 Kč). Zvládne i školák, pokud má sílu to povolit a dotáhnout.

Jak tohle vyměnit prosím? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]