Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kachlový sporák - má význam pořizovat?

Od: lavendery* odpovědí: 35 změna:
Zdravím. Byla bych vděčná za radu. Zvažujeme koupi kachlového sporáku arpani.cz/...
viz. foto. Vím, že to není nic moc a že jsou to kamna velmi malá. Vytápět chci jednu místnost o rozměrech cca 5 x 3,5 x 3 m (velmi přibližný odhad). Místnost je spojena s dalsi místností velkým otevřeným průchodem cca 2,5 m širokým. V té druhé místnosti jsou velká krbová kamna s výměnikem, tudíž když tam jsme, vytapime i kamny, jinak je topení elektrické. Jde mi o to, že když přijedeme v zimě, velmi dlouho trvá, než ty krbovky ohřejí alespoň tu jednu místnost. I kdyz jsou spojené, do te druhé se to teplo nedostane ani za několik hodin nijak výrazně. Chtěla bych tedy i tu druhou místnost nějak zahřat. Snila jsem o kachlovych kamnech, ale jednak jsou extrémně draha a jednak se na víkendové topení nehodí. Tak jsem se smířila s dalšími krbovkami a kdyz jsem hledala, narazila jsem na tyto pidi kaminka, která se mi moc libi, ale chapu, ze to nestačí. Libi se mi, ze se nemusím vzdávat toho sporáku, který jsem chtela i na těch původních kachlovych, byť s vařením nejsem na těchto kamnech závislá. Mám ale strach, kdyz čtu ty parametry a porovnavam s ostatními kamny, aby to vubec topilo? Aby se to nechovalo jen jako atrapa. Prosím někoho znalého, aby se k tomu zkusil vyjádřit. Moc děkuji!

Kachlový sporák - má význam pořizovat?
Kachlový sporák - má význam pořizovat? #2
Kachlový sporák - má význam pořizovat? #3

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

kamna mají 10KW což není malý výkon pro jednu místnost spíš aby vám nebylo horko klidně kupte jedná se o klasický šporák který má podle zadání vytopit až 200 metrů krychlových kdež to vaše místnost má cca 60 metrů krychlových

lavendery*
hodnocení

Já právě jsem to též tak vypočítala, že by to mělo stačit, ale když pak jsem koukala na ty parametry, přijde mi proti jiným kamnum, že je to úplně takový okleštěný základ, tak aby to nebylo jen prostě číslo, které má nalákat a skutek utek...? Takže tam nevidíte žádný háček? Moc děkuji za odpověď.

jendad
hodnocení

2x

Na kachlový sporák je těch 10kw normální . Má to velký plášť a tudíž to bude i velký výkon . Těch 10kw je prostě na 100 až 150m2 . Jenže to by jste tam musela ládovat jak do lokomotivy.

Ale co je divné je spotřeba dřeva . Ta je při cca 75% učinnosti asi 3kw z 1kg dřeva . Tady udávají 1.5 až 1.8kg což by odpovídalo 4.5 až 6kw . Dále je velice divná vysoká teplota spalin . U běžných krbovek je většinou okolo 300°c , ale tady přes 450°c což je strašně moc a je to divné . Vzhledem k tomu o jak velká kamna jde by měly být naopak pod těmi 300°c . A s tou troubou teprve. Ta by měla velice ochlazovat spaliny.

Podívejte se též na velikost topeniště ať máte stejnou délku dřeva u těch krbovek a tady toho sporáku.

lavendery*
hodnocení

Děkuji moc. Já tomu vůbec právě nerozumím a nechci udělat nějakou chybu. A trochu potvrzujete mé obavy, zda tam prostě nenapsali jen nějaké číslo, aby neznalého nalákali a skutečnost bude jiná. Ale jak psal už pán, těch 10 kW by mělo vytopit mnohem větší místnost než je ta naše, tak snad, i kdyby to byly jen ty 4,5 - 6, jak píšete vy, tak by to jeste mohlo jakž takž stačit?
asd1
Souhlas. Podle parametrů platíš za kachle, ale topeniště mají mizerné viz účinnost jen 70%, procenta CO ve spalinách, vysoká teplota spalin atd. První dojem podle fotek a popisu: pokud to chceš jako dekoraci tak ano, ale jinak to nejspíš jsou mizerný kamna za hodně peněz...
Např. Jotul F3TD - účinnost 79%, CO 0,3%, teplota spalin 330°C
file:///C:/Users/gluto/AppData/Local/Packages/Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe/TempState/Downloads/DoP_F%203%20TD-CPR-130913_EN%20(1).pdf
lavendery*
hodnocení

Samozřejmě, že chci i aby to topilo. Ta kamna, která doporučujete jsou ale něco úplně jiného. Mě se líbí ty kachle. Já od toho nechci zázraky, je to jen doplňkové topidlo, ale aby to vůbec nehřálo, to pochopitelne nechci.
asd1

To jen pro představu jaké parametry má dobré topeniště... Pokud se podobné topeniště obloží kachlema tak z toho jsou kachláče... Ale tipnul bych že kvalitní kachlový sporák nebude za 30k ale výrazně víc.. To v odkazu bude hezky vyypadající šunt s mizerným topeništěm... Bez vyzkoušení bych do nich nešel (tj. najít někoho kdo je má a v klidu si vyzkoušet = aspoň dva dny se kolem kamen motat) Nebo nějaké kachlové krbovky s plotnou, to by mohl být kompromis vzhled/ kvalita/ cena...

lavendery*
hodnocení

Ano, o těch jsem původně uvažovala, kachlové krbovky s plotnou... a právě když jsem je hledala, narazila jsem i na toto a to mi ten výběr zkomplikovalo. Jinak ty jiné sporáky jsou sice dražší, ale také větší, tak ten rozdíl v ceně bude i tam. Také si myslím, že to topeniště je úplně zbytečně malé.

hodnocení

2x

Hezky to vypadá, ale sháněl bych recenze od lidí, kteří kamna koupili. V pravých, starých kachlových kamnech lze spalovat uhlí i dříví, zde jen dříví. Těžko poradit v dnešní době, kdy se každý snaží druhého "vzít na hůl".

lavendery*
hodnocení

Sháněla jsem, bohužel nikde nic .

O to víc bych se měl na pozoru. Zdá se, že za ten balík se zákazníci moc "nehrnou". Možná zkusit sehnat kamnáře a vzít jej sebou na prohlídku kamen. Ten vám o jejich úrovni řekne nejvíc (provedení a použitý materiál). Na samotného prodejce bych moc nesázel, ten vám kvůli kšeftu kamna vychválí do nebe. Taková je dnes doba.

janm*

Zdravím

Co se týká těch parametrů, jak už tu přede mnou uvedli jiní (jendad), osobně se mi "nezdají" jinými slovy např. ta teplota spalin jdoucí do komína je "nereálně vysoká" takovou teplotu nemají ani kamna s velmi malými deflektory čili kamna jejichž spalovací komora navazuje na komín v podstatě "přímo" (a to ani s uhlím či uh. briketami tam bývá max. kolem 350 -360 st. +,-). Z toho pak také plyne ta uvedená účinnost, ta je zase malá na to kolik odebere celý sporák ať už jako "masa" či jako "plocha"...Abych to zkrátil ty údaje dle mne nemohou odpovídat reálu tzn. odhaduji že sporák bude mít ve skutečnosti v praxi hodnoty daleko "lepší" při trochu zkušenostech s kamny a s trochou selského rozumu ty hodnoty nemohou být "korektní" navíc jakoby svědčí proti samotnému výrobku. Jinak na výrobce -prodejce jsem četl pozitivní recenze co do solidnosti, ceny nemají příliš vysoké, jiní výrobci s podobným artiklem chtějí za taková kamna násobně víc tzn. ceny u kachlových kamen sporáků i přenosných bývají nezřídka přemrštěné.

JEN - pozor na to že kachlové sporáky a kamna nejsou určena na to aby udělala "rychlé teplo" v tomto jim lépe konkurují "plecháče a litiny", nicméně u těchto "přenosných" nebudou doby náhřevu kachlí tak "pomalé" jako u kachlových kamen "stavěných". Ovšem pokud na té "chalupě" (nebo kde to je) nejezdíte přitopit jen na "otočku" nebo tam temperujete i el. v době nepřítomnosti neviděl bych v tom problém, horší by to bylo u těžkých akumulačních stavěných kamen ty jsou lepší opravdu na trvalé užívání bydlení.

NA - dřevo , dřevěné brikety to bude ok, pokud nechcete uhlí apod. pak bych v tom neviděl problém.

lavendery*
hodnocení

No a práveže my bychom to objednávali přes e-shop a oni by to přivezli, nejeli bychom pro to osobně. Kdybych znala nějakého kamnáře, tak bych sem ani nepsala, protože by mi zřejmě poradil. Právě prodejce se ptát nechci, protoze též předpokládám, že by mi odsouhlasil i 3. světovou, jen aby prodal... Kdyby alespoň existovalo něco podobného s kachlemi...
lavendery*
hodnocení

janm - moc děkuji za podrobné vysvětlení. To co píšete, stejně jako ostatní, dává smysl. Uvádí se tam, že rychlý nástup tepla je hlavně od té plotny. Já vůbec nevim k čemu je tam ta trouba. Podle toho, co tu všichni píšou tam možná bude teplo, ale těžko by v tom šlo aktivně připravit nejake jidlo... No každopádně v zimě to temperujeme elektřinou kdyz tam nejsme, ale jen opravdu málo, jinak bychom se nedoplatili, takze kdyz se tam přijde, je tam fakt kosa. Takže litinové mají nejrychlejší nástup tepla... No jo, když... Tyhle jsou tak hezké , jsem na zabití .
janm*

Já bych to zase neviděl jako "šunt" jak píše např. asd. Ono totiž cena neodpovídá vždy kvalitě, u kachlových sporáků a kamen lidi "naučili" že to "musí být drahé" a když to drahé není tak že to musí být šunt, takže když to stojí 26 a né 60 tak to musí být šmejd, to dle mne vůbec nemusí být pravda musíte brát v úvahu, že všechny tyto věci bývají pro zákazníka i 3x tak dražší než kdyby jste je brala přes velkosklad (mám praktickou zkušenost) ale to, že někdo k výrobku za deset dvacet tisíc přirazí dalších padesát a řekne "je to kvalita" z výrobku lepší výrobek neudělá to je třeba si uvědomit, takže psychologie je taková že pokud by tento sporák stál 40 pak by jste ho koupila spíše než za 26 a o tom to je, lidi jsou už tak "zblblí" reklamou a tlakem prodejců...

janm*

lavendery- To zase nebojte, hřát to bude :) Co se týká ale trouby, tam to není jen o sporáku, totiž u všech "trub" na pevná paliva to chce trochu "umět péct" :) Naše prabáby to uměly na 1, uměly volit dřevo (jemné silné) a vhodně přikládat dle toho jestli chtěli na tvrdo péct nebo jen sušit apod., a uměly upéct více a lépe než dnes. Dnes umíme jen "otočit" kolečkem, takže hodně lidí si koupí sporák na TP a je překvapena že tak jednoduché to není, je to malinko alchymie než se to člověk naučí ale o tom to také je :) Čili pokud vám někdo řekne že v troubě u sporáku na TP nic neupekl pak to nemusí být o sporáku, často je to rukama :) Už jsme prostě "odvykli" už nevíme co to je péct v takových troubách no :)

asd1

Předražený šunt a kvalita kterou musíš zaplatit jsou dvě různé věci, stejně tak že kvalitní nemusí být nutně drahé.. Ale aby to mělo opravdu dobré topeniště a kachle, kvalitní konstrukce i materiály, zpracování atd., tak to těžko vyrobíš za 20k... Tohle je hlavně podle parametrů "čoudítko" obložené kachlema a jen to hezky vypadá. Topit to bude, ale dobrá kamna jsou o hodně jinde... Bude to nejspíš opravdu přisávání škvírama v plotně a 10% CO ve spalinách znamená nedokonalé spalování. Tyhle údaje nejspíš budou ze zkušebny a budou sedět, včetně teploty spalin (nespíš "plamen až do komína"... Podle mne jako dekorace dobré, jako kvalitní kamna ne...

Regulaci vzduchu tam nevidim vůbec, leda pootevřením dvířek.. = nejspíš je jen primární vzduch a sekundární leda škvírama v plotně, proto tolik CO...

lavendery*
hodnocení

janm - děkuji za trpělivost. Ono by se tomu chtělo věřit, že ty ceny jsou jinde nadsazené, ale člověk si řekne, že to není jen tak, že najednou jsou ty ceny jinde... Zase tahle kamínka jsou uplne jina nez ostatní a nejde to moc srovnat s ničím podobným. Jak tu někdo psal, asi se platí hodně za kachle, takze samotná kamna opravdu treba nic moc. Ale na me je to vsechno moc vědecké. Ja proste chci, aby to pomohlo zahřát ten prostor, protoze od kamen z te druhé místnosti by to slo dlouho. Dalsi problem je ten, ze uz jsme je tam chtěli mit tuto zimu a oni uzavirku objednávek mají 30.9., to budou rozvážet v říjnu a dalsi az prosinec/ leden. A ja jsem ted na dovolené v zahraničí a vrátím se az v říjnu, tak zajet tam uz ani nestihnu. Ale to je můj problém, vím.
lavendery*
hodnocení

asd1 - děkuji za názor, to je to, proč se tu ptám. Už jsem se tu dozvěděla, že ty hodnoty co se tam uvádí nejsou pravdivé, to je znepokojujici. Každopádně mě by teď fakticky zajímalo, jestli to stačí pro ten můj účel, nebo ne... *nevi*
lavendery*
hodnocení

asd - regulace vzduchu tam není, pak se tam jeste píše jednoplášťový a že to nemá plechovou konstrukci, tudíž to bude jen z těch kachli v nejake kovové kostře? To je asi taky vsechno spatne?
jendad

Tak odpověď zda vám budou stačit tento sporák je že určitě :) . Ale jde také o zpusob topení . Jak jsem teď pochopil jde o starou chalupu a potřebujete nahřát zdi . V principu ten sporák dá těch 10kw . Ale bude se u něj dát vydržet? (jsou sálavé) . Dále malé topeniště na 30cm polénka vás přinutí , aby jste pokuď chcete tento výkon dělala drobné dřevo (pruměr cca 5 až 6cm) a ládovala jste plné topeniště každé pul hodky. Zjednodušeně řečeno budete topič na plný uvazek než proměníte tu bednu dřeva na teplo které musíte dodat do chalupy.

Pro vás jsou jednoznačně lepší nějaké teplovzdušné plecháče s velkým topeništěm. Tam naložíte větší polena a větší dávku paliva což budete mít dlouhodobější délku mezi přikládkou(pohodlí) . Zároveň teplovzdušná kamna lépe budou cirkulovat vzduch a tím prohřejí i lépe vzdálenější kouty. Klidně i něco s větrákem , aby to rycheji prohřívalo dum a předávalo výkon.

Vím , že jsem vás moc nepotěšil , ale kamna na vaření a na vytápění mají rozdílné konstrukce (smysl) .

lavendery*
hodnocení

jendad - děkuji za radu. No a jaká kamna tedy doporučujete? Nějaká konkrétní? Existují alespoň s kachlemi? Děkuji.
jendad

Co je prioritou? Vaření (plotna) nebo spíše vytápění?

lavendery*
hodnocení

Spíše vytápění, ale chtěla jsem aby to bylo i hezké, ne moderní. :)
jendad

Je to bída. Vcelku dost malá topeniště na ten výkon :(

Docela dobré recenze jsou na romotop (vzduchotěsnost) .

mountfield.cz/...

mountfield.cz/...

hein.cz/...

Já osobně bych si asi nevybral . Přeci jen zminovaný jotul ftd , u něj tam máte podstatně větší topeniště a pro vás plotnu :) . Ale třeba někdo najde něco lepšího . Holt s kamna jsou nábytek a tak vítězí design nad praktičností.

Ještě dodám , romotop dělá i ty teplovzdušné plecháče. Všiměte si podstaně většího topeniště

kamna.astranet.cz/...

lavendery*
hodnocení

Děkuji moc. :-D
asd1

Pozn. F3TD mají plotnu, ale na vaření nejsou, spíš jen na pomalejší ohřívání (nižší teplota plotny než mají sporáky). Pokud se na tom nebude půl hodiny ohřívat litr vody na čaj ale opravdu vařit tak třeba sporák od Nordicy apod. Jinak jsou F3TD super kamna a moc lepších neznám...

lavendery*
hodnocení

Děkuji, Nordicu samozřejmě znam, uvažuji o tom, ale bohužel mi to přijde už moc moderní.
asd1

Něco takového... kamna.astranet.cz/...

jendad

asd1 - dnes 11:50

To je zajímavé s tou plotnou u těch F 3td . Já mám podobné kamna jak jotule f 602n a tam když dám konvicu s vodou , tak za 10 min vaří a to mám kamna stažené . Ono je to dáno asi i konstrukčně , kdy u těch f 602n se plameny tlačí do jednoho místa . U těch f 3td to tam plápolá v celém topeništi a není tam tedy žár do jednoho místa.

lavendery*
hodnocení

No na takové krbovky jsem koukala původně, než jsem našla tamty, asi to tak dopadne nakonec... Jeste zvazim ty Nordica, ale to uz je zas cena jinde... A ještě moji rodiče přišli s vysočankou. Že ta tam byla původně a vyrábí se ještě pořád, tak nevím no.

jendad

Tak kamna vysočanka se vyrábí pořád .

zelezarstvidubsky.cz/...

Ale uvedla jste , že preferujete vytápění . Kamarád má na chatičce (4x4m) tyto zelezarstvidubsky.cz/...

A když jsme tam párkrát byly v zimě , tak se muselo topit celý den , aby se to trošku prohřálo . Je to prostě ohniště a jde to hned do komína a tudíž topí jen plotna . Vcelku nijaká regulace a jen ládujete dřevo . Až se prohřál cihlový komín , tak bylo trochu teplo . Prostě jako by jste házela dřevo do komína , ale na vaření bezproblému . Ještě dodám , že nejvíce mu asi vadí malé a krátké topeniště (polínka max do 25 až 30cm)

asd1

Radši bych našel 40k za dobrý kamna, než 30k za mizerný... Vrátí se to nejen na pohodlí ale i spotřebě paliva..

Jendad teplota plotny na F3TD (plotna na vaření) kolísá mezi ca 80 - 350 °C, když nejsou roztopený naplno tak voda vaří za delší dobu... Ano je to široký prostor a plamen neolizuje přímo plotnu ale jde spíš mimo a horní deska teplo rozvádí do stran od plotny.. Ale i tak tam vodu na čaj vařim, jen nevaří hned..

lavendery*
hodnocení

Díky za informace. To je pro mě důležité, že ta vysočanka také nic moc nehřeje, to jsem chtela vedet. Ja si pamatuju, že tam tahle kamna mívala babička a teplo bylo parádní. Ale topila tam denně, že...
asd - a vy máte pravdu s tím, ze je lepsi dat 40 za kvalitnější co vydrží a neco odvedou nez třicet za klump.
No a co tady pánové říkáte na ty Nordica?

janm*
hodnocení

2x

arpani.cz/...

Ještě je možno se tam zajet po předchozí domluvě podívat a na vše se vyptat, chápu že mohou vychvalovat aby prodali, nicméně sporák kamna si tam osaháte uvidíte "masivnost"litiny kachlí, drobné detaily apod., což není na škodu. Já o takových kamnech také uvažoval a i bych je i koupil (kamna, sporák doma nepotřebuji), jeví se mi velmi solidně a za dobré ceny, ale pro mně mají jednu velkou nevýhodu tj. nemají ohniště šachtu na uhlí (mé oblíbené palivo) a pak nemají přímý regulovatelný přívod sekundárního vzduchu je to konstrukce "po staru"jak sami uvádí, čili tam se využívá zřejmě netěsností v plotnách příp. kolem skla dvířek apod., po rozhoření to u dřeva vadit nemusí dosáhne-li se patřičného žáru. Pokud by jste tam volala pak se zeptejte zda je možno je vidět i v provozu, dám vám jednoduchou účinnou radu, pokud by v nich zatopili a po chvíli se z komína přestalo kouřit (bez viditelného kouře) pak vězte že spalování je "vyladěno"a je předpoklad že budou dobře sloužit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]