Nejste přihlášen/a.
kamna mají 10KW což není malý výkon pro jednu místnost spíš aby vám nebylo horko klidně kupte jedná se o klasický šporák který má podle zadání vytopit až 200 metrů krychlových kdež to vaše místnost má cca 60 metrů krychlových
Na kachlový sporák je těch 10kw normální . Má to velký plášť a tudíž to bude i velký výkon . Těch 10kw je prostě na 100 až 150m2 . Jenže to by jste tam musela ládovat jak do lokomotivy.
Ale co je divné je spotřeba dřeva . Ta je při cca 75% učinnosti asi 3kw z 1kg dřeva . Tady udávají 1.5 až 1.8kg což by odpovídalo 4.5 až 6kw . Dále je velice divná vysoká teplota spalin . U běžných krbovek je většinou okolo 300°c , ale tady přes 450°c což je strašně moc a je to divné . Vzhledem k tomu o jak velká kamna jde by měly být naopak pod těmi 300°c . A s tou troubou teprve. Ta by měla velice ochlazovat spaliny.
Podívejte se též na velikost topeniště ať máte stejnou délku dřeva u těch krbovek a tady toho sporáku.
To jen pro představu jaké parametry má dobré topeniště... Pokud se podobné topeniště obloží kachlema tak z toho jsou kachláče... Ale tipnul bych že kvalitní kachlový sporák nebude za 30k ale výrazně víc.. To v odkazu bude hezky vyypadající šunt s mizerným topeništěm... Bez vyzkoušení bych do nich nešel (tj. najít někoho kdo je má a v klidu si vyzkoušet = aspoň dva dny se kolem kamen motat) Nebo nějaké kachlové krbovky s plotnou, to by mohl být kompromis vzhled/ kvalita/ cena...
Hezky to vypadá, ale sháněl bych recenze od lidí, kteří kamna koupili. V pravých, starých kachlových kamnech lze spalovat uhlí i dříví, zde jen dříví. Těžko poradit v dnešní době, kdy se každý snaží druhého "vzít na hůl".
O to víc bych se měl na pozoru. Zdá se, že za ten balík se zákazníci moc "nehrnou". Možná zkusit sehnat kamnáře a vzít jej sebou na prohlídku kamen. Ten vám o jejich úrovni řekne nejvíc (provedení a použitý materiál). Na samotného prodejce bych moc nesázel, ten vám kvůli kšeftu kamna vychválí do nebe. Taková je dnes doba.
Zdravím
Co se týká těch parametrů, jak už tu přede mnou uvedli jiní (jendad), osobně se mi "nezdají" jinými slovy např. ta teplota spalin jdoucí do komína je "nereálně vysoká" takovou teplotu nemají ani kamna s velmi malými deflektory čili kamna jejichž spalovací komora navazuje na komín v podstatě "přímo" (a to ani s uhlím či uh. briketami tam bývá max. kolem 350 -360 st. +,-). Z toho pak také plyne ta uvedená účinnost, ta je zase malá na to kolik odebere celý sporák ať už jako "masa" či jako "plocha"...Abych to zkrátil ty údaje dle mne nemohou odpovídat reálu tzn. odhaduji že sporák bude mít ve skutečnosti v praxi hodnoty daleko "lepší" při trochu zkušenostech s kamny a s trochou selského rozumu ty hodnoty nemohou být "korektní" navíc jakoby svědčí proti samotnému výrobku. Jinak na výrobce -prodejce jsem četl pozitivní recenze co do solidnosti, ceny nemají příliš vysoké, jiní výrobci s podobným artiklem chtějí za taková kamna násobně víc tzn. ceny u kachlových kamen sporáků i přenosných bývají nezřídka přemrštěné.
JEN - pozor na to že kachlové sporáky a kamna nejsou určena na to aby udělala "rychlé teplo" v tomto jim lépe konkurují "plecháče a litiny", nicméně u těchto "přenosných" nebudou doby náhřevu kachlí tak "pomalé" jako u kachlových kamen "stavěných". Ovšem pokud na té "chalupě" (nebo kde to je) nejezdíte přitopit jen na "otočku" nebo tam temperujete i el. v době nepřítomnosti neviděl bych v tom problém, horší by to bylo u těžkých akumulačních stavěných kamen ty jsou lepší opravdu na trvalé užívání bydlení.
NA - dřevo , dřevěné brikety to bude ok, pokud nechcete uhlí apod. pak bych v tom neviděl problém.
Já bych to zase neviděl jako "šunt" jak píše např. asd. Ono totiž cena neodpovídá vždy kvalitě, u kachlových sporáků a kamen lidi "naučili" že to "musí být drahé" a když to drahé není tak že to musí být šunt, takže když to stojí 26 a né 60 tak to musí být šmejd, to dle mne vůbec nemusí být pravda musíte brát v úvahu, že všechny tyto věci bývají pro zákazníka i 3x tak dražší než kdyby jste je brala přes velkosklad (mám praktickou zkušenost) ale to, že někdo k výrobku za deset dvacet tisíc přirazí dalších padesát a řekne "je to kvalita" z výrobku lepší výrobek neudělá to je třeba si uvědomit, takže psychologie je taková že pokud by tento sporák stál 40 pak by jste ho koupila spíše než za 26 a o tom to je, lidi jsou už tak "zblblí" reklamou a tlakem prodejců...
lavendery- To zase nebojte, hřát to bude Co se týká ale trouby, tam to není jen o sporáku, totiž u všech "trub" na pevná paliva to chce trochu "umět péct"
Naše prabáby to uměly na 1, uměly volit dřevo (jemné silné) a vhodně přikládat dle toho jestli chtěli na tvrdo péct nebo jen sušit apod., a uměly upéct více a lépe než dnes. Dnes umíme jen "otočit" kolečkem, takže hodně lidí si koupí sporák na TP a je překvapena že tak jednoduché to není, je to malinko alchymie než se to člověk naučí ale o tom to také je
Čili pokud vám někdo řekne že v troubě u sporáku na TP nic neupekl pak to nemusí být o sporáku, často je to rukama
Už jsme prostě "odvykli" už nevíme co to je péct v takových troubách no
Předražený šunt a kvalita kterou musíš zaplatit jsou dvě různé věci, stejně tak že kvalitní nemusí být nutně drahé.. Ale aby to mělo opravdu dobré topeniště a kachle, kvalitní konstrukce i materiály, zpracování atd., tak to těžko vyrobíš za 20k... Tohle je hlavně podle parametrů "čoudítko" obložené kachlema a jen to hezky vypadá. Topit to bude, ale dobrá kamna jsou o hodně jinde... Bude to nejspíš opravdu přisávání škvírama v plotně a 10% CO ve spalinách znamená nedokonalé spalování. Tyhle údaje nejspíš budou ze zkušebny a budou sedět, včetně teploty spalin (nespíš "plamen až do komína"... Podle mne jako dekorace dobré, jako kvalitní kamna ne...
Regulaci vzduchu tam nevidim vůbec, leda pootevřením dvířek.. = nejspíš je jen primární vzduch a sekundární leda škvírama v plotně, proto tolik CO...
Tak odpověď zda vám budou stačit tento sporák je že určitě . Ale jde také o zpusob topení . Jak jsem teď pochopil jde o starou chalupu a potřebujete nahřát zdi . V principu ten sporák dá těch 10kw . Ale bude se u něj dát vydržet? (jsou sálavé) . Dále malé topeniště na 30cm polénka vás přinutí , aby jste pokuď chcete tento výkon dělala drobné dřevo (pruměr cca 5 až 6cm) a ládovala jste plné topeniště každé pul hodky. Zjednodušeně řečeno budete topič na plný uvazek než proměníte tu bednu dřeva na teplo které musíte dodat do chalupy.
Pro vás jsou jednoznačně lepší nějaké teplovzdušné plecháče s velkým topeništěm. Tam naložíte větší polena a větší dávku paliva což budete mít dlouhodobější délku mezi přikládkou(pohodlí) . Zároveň teplovzdušná kamna lépe budou cirkulovat vzduch a tím prohřejí i lépe vzdálenější kouty. Klidně i něco s větrákem , aby to rycheji prohřívalo dum a předávalo výkon.
Vím , že jsem vás moc nepotěšil , ale kamna na vaření a na vytápění mají rozdílné konstrukce (smysl) .
Je to bída. Vcelku dost malá topeniště na ten výkon
Docela dobré recenze jsou na romotop (vzduchotěsnost) .
Já osobně bych si asi nevybral . Přeci jen zminovaný jotul ftd , u něj tam máte podstatně větší topeniště a pro vás plotnu . Ale třeba někdo najde něco lepšího . Holt s kamna jsou nábytek a tak vítězí design nad praktičností.
Ještě dodám , romotop dělá i ty teplovzdušné plecháče. Všiměte si podstaně většího topeniště
Pozn. F3TD mají plotnu, ale na vaření nejsou, spíš jen na pomalejší ohřívání (nižší teplota plotny než mají sporáky). Pokud se na tom nebude půl hodiny ohřívat litr vody na čaj ale opravdu vařit tak třeba sporák od Nordicy apod. Jinak jsou F3TD super kamna a moc lepších neznám...
asd1 - dnes 11:50
To je zajímavé s tou plotnou u těch F 3td . Já mám podobné kamna jak jotule f 602n a tam když dám konvicu s vodou , tak za 10 min vaří a to mám kamna stažené . Ono je to dáno asi i konstrukčně , kdy u těch f 602n se plameny tlačí do jednoho místa . U těch f 3td to tam plápolá v celém topeništi a není tam tedy žár do jednoho místa.
Tak kamna vysočanka se vyrábí pořád .
Ale uvedla jste , že preferujete vytápění . Kamarád má na chatičce (4x4m) tyto zelezarstvidubsky.cz/...
A když jsme tam párkrát byly v zimě , tak se muselo topit celý den , aby se to trošku prohřálo . Je to prostě ohniště a jde to hned do komína a tudíž topí jen plotna . Vcelku nijaká regulace a jen ládujete dřevo . Až se prohřál cihlový komín , tak bylo trochu teplo . Prostě jako by jste házela dřevo do komína , ale na vaření bezproblému . Ještě dodám , že nejvíce mu asi vadí malé a krátké topeniště (polínka max do 25 až 30cm)
Radši bych našel 40k za dobrý kamna, než 30k za mizerný... Vrátí se to nejen na pohodlí ale i spotřebě paliva..
Jendad teplota plotny na F3TD (plotna na vaření) kolísá mezi ca 80 - 350 °C, když nejsou roztopený naplno tak voda vaří za delší dobu... Ano je to široký prostor a plamen neolizuje přímo plotnu ale jde spíš mimo a horní deska teplo rozvádí do stran od plotny.. Ale i tak tam vodu na čaj vařim, jen nevaří hned..
Ještě je možno se tam zajet po předchozí domluvě podívat a na vše se vyptat, chápu že mohou vychvalovat aby prodali, nicméně sporák kamna si tam osaháte uvidíte "masivnost"litiny kachlí, drobné detaily apod., což není na škodu. Já o takových kamnech také uvažoval a i bych je i koupil (kamna, sporák doma nepotřebuji), jeví se mi velmi solidně a za dobré ceny, ale pro mně mají jednu velkou nevýhodu tj. nemají ohniště šachtu na uhlí (mé oblíbené palivo) a pak nemají přímý regulovatelný přívod sekundárního vzduchu je to konstrukce "po staru"jak sami uvádí, čili tam se využívá zřejmě netěsností v plotnách příp. kolem skla dvířek apod., po rozhoření to u dřeva vadit nemusí dosáhne-li se patřičného žáru. Pokud by jste tam volala pak se zeptejte zda je možno je vidět i v provozu, dám vám jednoduchou účinnou radu, pokud by v nich zatopili a po chvíli se z komína přestalo kouřit (bez viditelného kouře) pak vězte že spalování je "vyladěno"a je předpoklad že budou dobře sloužit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.