Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šroub na čerpadlu na odvzdušnění?

Od: houbes* odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, s podzimem začínám prosit o radu. Dnes jsem napustil kotel vodou, zapnul jsem ho a běží jak hodinky. Od dnešního dne topíme. Byl u u nás soused a povídá, že každý rok povoluje na čerpadlu tento šroub pro odvzdusneni celého systému. Když jsem řekl, že odvzdusnuji pouze radiátory z boku, odpověď zněla blbost ! Tak kdo z nás má pravdu?
Šroub na čerpadlu na odvzdušnění?
Šroub na čerpadlu na odvzdušnění? #2

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

blbost ten šroub neslouží k odvzdušnění ale k rozchození čerpadla když zalehne pravdu máte vy

jurajjuraj*
hodnocení

2x

co si pamatuju od mala, vzdycky jsme doma odvzusnovali na nejvyssim miste topeni, sice pro jistotu se obeslo vsechny radiatory ale nejvyssi misto byl zaklad, a myslim ze do dnesniho dne nikdo fyziku zatim neobelhal a uz vubec ne sroubem ktery je dole

takze pokud potrebuju odvzdusnovat i dneska tak na nejvyssim miste

rv*
hodnocení

0x

Pravdu máte oba dva, což je úplně skvělé. Odvzdušnit můžete na radiátoru, ale klidně i povolením šroubu na čerpadle. A nebo na obou místech.

h0042*

Zajímalo by mě,co se odvzdušní tím,že se povolí ten šroub?Dle mě je to krytka hřídele čerpadla,když čerpadlo zatuhne,pod krytkou se pootočí hřídelí.Odvzdušňují se hlavně radiátory a okruhy,na kterých jsou odvzdušňovací ventily!

rv vysvětlil byste, jak odvzdušním topný systém na čerpadle? A ještě k tomu vyšroubovaním záslepky rotoru? To jsou mi odpovědi!

priklad1*

Pochopitelně že se systém odvzdušňuje v nejvyšším místě. Ovšem povolením toho šroubu na čerpadle se odvzdušňuje případná vzduchová kapsa v čerpadle.

Jaká vzduchová kapsa v čerpadle? Viděl jste to čerpadlo, jeho provedení? Odšroubováním záslepky se pouze dostanete na konec hřídele rotoru, ke drážce, aby šlo rotorem po případném zatuhnutí otočit; systém s vodou je oddělen "ucpávkou", odtud opravdu neunikne žádný vzduch...

priklad1*

Je to v návodu. Tak jim napiš, že je to blbost. A voda kape. Proč by neunikl vzduch. Že ano

ještě by se dal odvzdušnit expanzka taky unikne nějaký ten vzduch ze systému

Z návodu odsud

10.2 Odvzdušnění čerpadla

Čerpadlo má automatický odvzdušňovací systém. Není tedy potřeba je před uvedením do provozu zvlášt’ odvzdušňovat. Vzduch v čerpadle může za provozu způsobovat hluk. Tento jev po několika minutách provozu zmizí. Rychlého odvzdušnění čerpadla dosáhnete jeho nastavením na otáčkový stupeň III na krátkou dobu v závislosti na velikosti a konstrukci dané soustavy. Po odvzdušnění čerpadla, tj. jakmile pomine jeho hlučný provoz, proveďte nastavení čerpadla podle doporučení. Viz 7. Nastavení čerpadla.

Nikde odvzušnění šroubem...jedině odlučovačem vzduchu, ale tazatel toto čerpadlo nemá...

@nonek - čerpadlo Alpha2( na které je odkaz) tento šroub vůbec nemá, u starších oběhových čerpadel sloužil tento šroub mimo jiné opravdu k případnému odvzdušnění čerpadla.Nechce se mi to hledat, našel jsem jenom stručnou informaci na prospektu grundfos, snad to bude pro uvěření stačit. Nejde mi to sem zkopírovat, šroub se přímo jmenuje "odvzdušňovací šroub", což taky něčemu napovídá. Je to tady

priklad1*

Seš schopen pochopit, že každé čerpadlo je jiné. Předkládáš poslední model Grundfos. Mám Grundfos, Willo a ještě nějakou kopii Willa. To samé na obrázku tazatele. U všech je na ose krycí šroub s O kroužkem. Po odšroubování pro přístup k ose kape voda. A vím co je k návodu k těmto typům. Víc se k tomu nebudu vracet.

hodnocení

0x

Odvzdušňuje se logicky v nejvyšším bodě soustavy (to znamená odvzdušňovák na nejvyšším místě, nebo na radiátorech v nejvyšším patře). Fyziku neoblbnete. Čerpadlo vám někdy může vzduch i nasát. Otevřením se čerpadlo může "utrhnout", pokud zatuhne.

hodnocení

0x

Soused dělá zbytečnou práci, páč nepochopil funkčnost a složení čerpadla. Zkuste se ho zeptát, zdali z čerpadla mu odteče 1dcl vody?

houbes*
hodnocení

Já když jsem to povolil ten šroub, tak z toho kape voda, myslím si, že by kapala pořád, nevrátit tam ten šroub..

Samozřejmě se topení neodvzdušňuje přes tento šroub, ale čerpadlo, pokud tam tento šroub má (moderní, řízená elektronicky, jej tam už většinou nemají ) ano. Pro ty, kteří tomu pořád nevěří - najděte si princip oběhového čerpadla, uvidíte, že rotor je obtékán vodou.Pokud tam někde zůstala bublinka vzduchu, dělalo to hluk a pomocí toho šroubu se té bublinky dalo zbavit a byl klid. Jo a ještě pro úplnost - pokud se ten šroub nechá odšroubovaný, samozřejmě že voda poteče cicůrkem pořád ;).

Proč tedy ten šroub není v nejvyšším místě? Jak se ta bublina vzduchu přinutí sestoupit o kousek níž?
Radiátor taky nemá odvzdušňovací šroub uprostřed.
priklad1*

To je záhada viď. Co takhle zapnout mozek. Viděl jsi někdy třeba přepouštět z demižonu víno kdy jsou v hadičce bubliny. Uvolněním výtoku tlak vody působící zhora, prostě bublinu vyžene když má kam.

Fascinuje mě, jak jsou tady někteří schopni dokazovat, že konstruktéři jsou vlastně blbci, že to tak nikdy nemůže fungovat. Divte se, funguje a velmi dobře. Nestačí uvést odkazy na dokumentaci výrobců, osobní zkušenosti... ach jo *nevi*

houbeles, jen kape, ale z radiátoru přeci stříká. Vždyť je tam tlak.

Čerpadlem se nic neodzvdušní.

priklad1*

Nejchytřejší sysel taky pohrdá konstruktéry a nepřečte si k čemu je ten šroub určen.

příklad1, chcete snad sdělit, že se topení odvzdušňuje tímto šroubkem na čerpadle?

@milancukrar - nevím, jestli dnes máte špatný den, normálně smekám před vaším rozhledem, ale dnes jste se tu ukázal jako umíněný kozel. Přečtěte si, co jsem napsal v 11.38, nikdo netvrdí, že se tím šroubem odvzdušňuje TOPENÍ, ale pouze a jen čerpadlo. Tak to vymysleli konstruktéři čerpadla, tak je to v montážním návodu ( pro starý typ Grundfosů, Willa, etc ). Stačí pochopit čtený text.

priklad1*

S některými je to těžké. Já to samé psal včera ve 21 a něco

ajv a příklad,

já jsem reagoval na doplnění houbelese, nikoliv na Vaše sdělení, ohledně šroubku čerpadla, že se zde tímto šroubkem odvzdušňuje těleso čerpadla.

Dotaza tazatele je stále na "tento šroub pro ovzdusneni celého systému"

(ještě se mi nestalo, abych u některého ze 7 kotlů musel zde odvzdušňovat. Jen občas otočit hřídelkou)

houbes*
hodnocení

Cukrovko nejsem houbeles ale houbes. To, že nevíte k čemu je ten šroub, Vás přeci neospravedlňuje aby jste můj nick prejmenoval. Urazi te tim houbelesy jako jste vy. Děkuji

houbes,

velice se omlouvám za zkomolení nicku, určitě to nebyl úmysl, ale jen moje nepozoroznost při skloňování.

Mrzí mne to.

Omlouvám se.

houbes*
hodnocení

Přijímám Milane. Též se ti omlouvám..

vetšinou nick kopíruji a upravím dle skloňování. proto se toto stalo, že jsem špatně skloňoval.

Až se sejdeme, dáme si společně řízek.

mak*
hodnocení

0x

NIc méně kotel se musí odvzdušnit také, ale většinou tam máte automatický odvzdušňovák, takže ani nevíte, že se odvzdušňuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]