Nejste přihlášen/a.
Zařizujeme kuchyň. Původně jsme počítali s položením dlažby, ale nyní uvažujem nad linem. Výhody a nevýhody? Řekla bych, že lino je teplejší než dlažba i než třeba lamin. plovoucí podlaha. Co myslíte vy? Přítel by chtěl dlažbu, takže mám "spor". Podlahové vytápění nemáme.
No, dlažba je sice elegantnější a trvanlivější, ale je opravdu studená, více to na ní klouže, spáry se zanesou, když vám něco upadne a dlažka se naštípne, oprava je problematická. Zlaté lino, navíc dneska dělají opravdu hezké vzorky, výměna je jednoduchá, není to drahé, nyní máme dlažbu, ale po linu se mi stýská.
Moji mladí si koupili byt, kde je nádherná bílá dlažba v předsíni a v kuchyni. Vypadá to moc krásně, báječně se to udržuje, kromě spár. Ale co je velice důležité! je to nesmírně studené. Asi v parném létě je to bezva, ale teď, v zimě, je to průšvih!
A ještě na té ledárně děti 3,5 let a 1,5 roků. Maličký, než přelezl předsíň, měl ručičky jako led. Dali do předsíně koberec a koukají po linu do kuchyně. Položit to na ty krásné kachle je to úplně hřích. Ale nedá se nic dělat.
Jsou nádherná lina. Tváří se jako plovoučka. Viděla jsem i džínově modrou plovoučku na filcu. Lino. Bezvadně se to udržuje, dá se to napolišovat, je to tiché, teplé. Je třeba nakouknout do několika obchodů.
Pokud můžu poradit, tak dlažba do kuchyně se zdá možná praktická, ale je to tvrdé na došlap a bez podlahového topení je studená, kromě toho, když vám něco /hrnec/ upadne na dlažbu, tak může dlaždice prasknout. Plovoucí laminátová podlaha je nepraktická, každá kapka je na ní vidět, dost studí a hned se odře. Z mé zkušenosti je vhodné PVC. Na trhu je jich spousta. My máme v RD a syn v paneláku PVC NOVILON od firmy Forbo/z NL/. Je to PVC vrstvené a ne žádná lisovaná pěna. Jedna z těch vrstev je něco, jako polystyren v tloušťce papíru a je izolační. Proto Novilon nestudí a vyrábí se v š. 2,3,4 m a v tloušťce 2,4 mm a 3,2 mm, je to PVC dobré na došlap a nebo je vhodný korek. PT /stařenka/
Dlažba je strašně studená, i pokud doma chodíte v bačkorách a ponožkách.
Plovoučku bych do kuchyně nedával - pokud to není drahá ze skutečného dřeva tak je to jen "lisovaný papír". Takže stačí vylití většího množství vody na podlahu a problém je na světě... Takže nějaké slušné lino nebo marmoleum, případně třeba korek.
děkuji za vaše rady. já jsem rozhodnutá i ta cena by vyhovovala. Předložím tyto argumenty chlapovi a doufám, že nebude klást překážky
Zdravím,
řešili jsme stejný problém. Nakonec to vyhrál Thermofix, je to tvrzené PVC, zkuste si to osahat v nějaké prodejně podlahovin. Jsou to pásy jak plovoučka 90x15 cm a lepí se to přímo na beton/stěrku. Dávají na to záruku 10 let. A navíc když nějaký díl poškodíte, dá se díl vyříznout a nalepit jiný. Což si u lina nedokážu představit, tam to bude vždycky vidět.
S Thermofixem /vyrábí Fatra - Napajedla/ se dá souhlasit u mladších lidí. PROČ? Právě pro ty lepené pásy. Může se stát, že se začne odchlipovat růžek a starý člověk, který špatně chodí může lehce zakopnout a upadnout. Proto. Na Novilon je záruka 25 let, dodávají při nákupu k materiálu. PT /stařenka/
Kdyby bylo na mně, tak bych volila marmoleum. Je to přírodní linoleum - více zde: mojepodlaha.cz/... Můžete ho pokládat buď v lamelách, jako plovoucí podlahu a nebo ve čtvercích, takže když budete střídat dvě barvy, tak bude vypadat jako dlažba. Je rozhodně teplejší a mnoooohem odolnější než plovoučka a klasické lino.
doplněno 22.12.09 09:02:Ještě musím dodat, že se dobře udržuje, ale také je o něco málo dražší.
Ano, marmoleum je přírodní podlahovina, něco, jako korek v různých pastelových barvách. Je vhodné hlavně pro alergiky, pro děti do dětských pokojů. Vyrábí se v š. 2m a v tl. 2 - 2,5 mm a cena za 1 m2 = 708,- kč včetně DPH. Z marmolea se opravdu vyrábí i plovoucí podlahy, tam je cena za 1 m2 od =1.184,- Kč - 1.369,- Kč. Do kuchyně bych tuto plovoucí podlahu nedoporučovala pouze z jedno důvodu a to, že když se v bytě vytopíte, tak můžete vzít krumpáč a tak drahou podlahu vykopat. PT /stařenka/
"inulina" marmolea - drahá, drahá, drahá, drahá, - přemrštěná cena. Za tu cenu seženu dřevěnou podlahu "v masivu! a ještě mi zbyde. Navíc to jsou novinky a nikdo neví jak to s nimi bude vypadat po pložení za 10let používání.
Ještě jednu poznámku - marmoleum je opravdu velice kvalitní - pokud vydrží 20, 30 nebo i 60let, jak se dočtete na netu, kolikrát za tu dobu budete muset tu podlahu z masivu přebrousit a nalakovat? Ano, seženete ji levněji, ale v konečném důsledku zaplatíte možná více. Hlavně, pokud ji nenalakujete včas a poškodí se i dřevo. To všechno je třeba zvážit.
marmoleum - velmi kvalitní a má vysokou životnost (20, 30 nebo dokonce i více let není výjimkou), používá se běžně ve veřejných prostorách...takže, co je v konečném důsledku drahé a co je levné, to si musí každý rozhodnout sám...
NOVINKA?
Marmoleum je trvanlivý, staletím prověřený materiál. Kořeny přírodního linolea nalezneme v 19. století...
S linem NOVILON nemame dobre zkusenosti.Vybrali jsme drahe,ale jiz po jednom roce uzivani se ohladilo tak,ze jsem nekolikrat uklouzla,Ted mame uplne obyc. se zdrsnenym povrchem a je to bez problemu.Zdravim.
Nyní se vyrábí Novilon v nové kolekci, s drsnějším povrchem, proti skluzu. Kolekce se mění každé tři roky . Možná máte ještě tu starší, PT /stařenka/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.