Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu tuto hadici použít jako tlakovou?

Od: vinno odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
potřebuji si prodloužit hadici od kompresoru, který fouká max. 8barů.
Našel jsem tuto z fotky, mohu ji použít?
Nevím jestli je to tzv. tlaková hadice?
Děkuju

Mohu tuto hadici použít jako tlakovou?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, tyto PUR hadice se běžně používají - a to i na vyšší tlaky, používám to běžně i na rozvody 12 bar

hodnocení

3x

Max provozní tlak hadice je 8barů při 20°C. Se zvyšující se teplotou jde max tlak ještě mírně dolů.

Mohu tuto hadici použít jako tlakovou? #2

vinno
hodnocení

Děkuju, já se bál že je to podtlaková hadice.
Koupím si jen adaptéry něco jako na fotce.
Zajímalo by mě jak je na tu hadici nalisovat? Přece hadicová šroubovací sponka ten tlak neudrží.
Děkuju
Mohu tuto hadici použít jako tlakovou? #3

Udrží, neboj se.

Ne, tyto hadice jsou určeny do rychlospojek třeba tohoto typu

eshop.intratech.cz/...

Ty spojky na Vašich fotkách mají hadičníky, jsou určeny na hadice s opletem

kompresory-vzduchotechnik/...

k zajištění pak použijete hadicovou sponu patřičného pruměru a je to na věky

Existují i PUR hadice s DIN koncovkami, typicky spirální

ale ty určitě nedoporučuji - jsou tvrdé, blbě se s nimi dělá a pletou se pod nohy

vinno
hodnocení

No dobře, a na tu mou černou hadici potřebuji ty koncovky s rychlospojkama? Ty co mám na fotce tam být určitě nemůžou?

Pokud to má být pohyblivý přívod od kompresoru např k ručnímu vercajku, doporučuji jednoznačně tu oplétanou hadici zafixovanou na hadičníku hadicovou sponou - spolehlivé i na 12 bar - víc jsem nezkoušel.

Pokud trváte na použití PUR hadice, tak ta není určena k fixaci na hadičník, ale do oněch spojek, které jsem Vám už linkoval. Ty lze, samozřejmě, kombinovat i s rychlospojkami, které však nemají hadičník, ale závit, do nějž lze pak spojky našroubovat.

Třeba tady je rychlospojka s hadičníkem určená právě na PUR hadice

hotair.cz/...

vinno
hodnocení

Dobrý den,
tak do té mé černé hadice mohu použít jen ty speciální spojky? Jsou celkem drahé :( Myslíte, že kdybych tam dal spojku z fotky s hadičníkem a na to sponku, neudrží to 8barů? Bude to bezpečné?
Děkuju

No ono to je tak, že ty PUR hadice jsou určeny hlavně pro rozvody vzduchu ve strojích, jsou výborné i pro použití v energetických řetězech a jsou určeny pro spojování těmi spojkami za vnější průměr hadice.

Ty rychlospojky s hadičníky , které jsou na Vašich fotkách jsou naopak určeny pro použití v kombinaci s pryžovými oplétanými hadicemi za vnitřní pruměr hadice - ta hadice se na hadičník musí silou navléknout, což umožňuje právě pružnost oplétané hadice. PUR hadice naopak nejsou pružné natolik, aby se daly narvat na hadičník - možná tak ty modré, ty jsou měkčí, černé jsou tvrdé jako štolverk.

Jednoduše řečeno - pokud trváte na použití PUR hadic ne vyfocené rychlospojky, nemyslím, že by to byl dobrý nápad, takovému spoji bych nevěřil. Na druhou stranu - vyzutá hadice Vás nezabije, ale dostat přes čenich hadicovou sponou může docela bolet a věřte tomu, že hadice vyskočené ze spojky sebou mlátí hodně svižně *smich*

vinno
hodnocení

Dobrý den,
něco z tohoto by tam prosím vás nepasovalo?
m.pl.aliexpress.com/...
Děkuju

Nepasovalo kam?

Ono totiž jde o to, že existuje celé plejáda typů rychlospojek, které spolu nejsou kompatibilní. U nás jsou nejrozšířenější spojky typu DIN, ale není výjimka narazit i na jiné provedení. Třeba naše firma dováží italské stroje a tam jsou použity zcela jiné rychlospojky, takže na každém stroji musím prostě tu originální demontovat a našroubovat tam DIN samce.

No a ty čínské z Vašeho linku nevypadají jako DIN. Ale obrázek je to mizerný, údaje nejsou...

Přiznám se, že se už poněkud ztrácím v tom, o co Vám vlastně jde. Jestli chcete hadici od kompresoru k nějakému spotřebiči (ofuk, hustič pneu, sponkovačka, bruska, stříkací pistole atd) tak si buď kupte hotový výrobek, nebo si to prostě sestavte sám, linků tu už máte docela dost. Kde je problém?

vinno
hodnocení

Jde mi o to, použít mou černou hadici PUR ke kompresoru. Potřebuji na to jen spojku na prodloužení - samce a samici a nevím, která tam bude pasovat z Číny.
Nedokáže mi někdo poradit?
Děkuji

Podle mě je tu několik problémú - ten nejzásadnější - ty čínské rychlospojky jsou nekompatibilní s u nás používanými DIN. Stačí se podívat na tvar samce na tom Vašem odkazu a porovnat to s Vaší fotografií. Rozdílnost tvaru je jasně vidět, navíc samice ma aretašní kuličky nedaleko od kraje, zatímco DIN mají aretaci válečkem až hluboko dole. Prostě řečeno - nebude to pasovat. Krom toho - ti Číňani mají rozměrovou řadu na palcové míry, ovšem Vaše hadice je v metrické řadě.

Vykašlete se na Čínu, kupte na nějakém místním e-shopu nebo kamenné prodejně samce a samici určenou na 10mm PUR hadici, odkazy jste už dostal, práce je to na 5 minut a je vyřešeno, ne?

vinno
hodnocení

Dobrý den,
chci použít tu mou černou PUR hadici, nedal by mu tu někdo link kde koupit přesně ty dvě spojky co potřebuju?
Děkuju
vinno
hodnocení

Joo to je ono děkuju.
Je to sice dost drahý, ale pokud to nenajdu někde v Chině na Ali a podobně tak mi nic jiného nezbyde než to koupit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]