Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kulový kohout

Od: kohout odpovědí: 15 změna:

Dobrý večer, začala kapat voda z kulového kohoutu u hlavního uzávěru vody. Co s tím? Děkuji.

aquatophome.cz/...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

4x

Vymenit ale pokud je to na privodu pred vodomerem tak to musi udelat od Vodarny.

hodnocení

3x
Sundejte páčku a pokud je pod ní šroub (s ucpávkou), stačí šroub (VĚTŠINOU) trochu dotáhnout. Pokud tam šroub není, vyměnit dle předešlé rady...
Pokud tedy teče kolem páčky a není nikde poréz v tělese...
kenav

Kulovy kohout ma nejakou ucpavku?

kenav: Budete se divit, ale má. Pokud tedy nebudeme bazírovat na slovíčku ucpávka. Protože tam není šňůra, ale zpravidla teflonové kroužky. Mírné přitažení (je-li konstrukčně možné), stejně jako u klasických ucpávek z těsnicí šňůry může pomoct.

hodnocení

0x

Co znamená z kulového kohoutu u hlavního uzávěru? Je to nějaká odbočka nebo jak tomu mám rozumět? Kudy to vytéká?

kohout
hodnocení

Jde o uzávěr teplé vody v bytě, vytéká to zpod té červené kliky a jen když je přívod vody uzavřen. Vždy zavírám oba kouhouty při odchodu z bytu.

To má logiku. pokud je koule kohoutu v otevřené pozici, je tlak před a za koulí vyrovnaný. Po uzavření může dojít k rozvážení tlaků (obzvlášť pokud vypustíte vodu otevřením "kohoutku"). Koule je pak namáhána asymetricky, hřídelka se tlačí ve směru působícího tlaku a je vymalováno.

pe
hodnocení

0x
Doporučuji vyměnit za ventil ventil je na věky věku
kohout
hodnocení

Kohout nebo ventil, jaký je v tom rozdíl?

V konstrukci, provedení "ucpávky", v sedle...ale pokud ho budete používat denně (když odcházíte z bytu), vyjde to zhruba na stejno; kulák nebo ventil,než se rozteče (a cenově bývá dobrý ventil výše). Ale zase můžete vyměnit jen svršek ventilu, to je také pravda...ale je víceotáčkový a při denním používání se hodně natočíte...

kohout
hodnocení

Pro nonek: děkuji za vysvětlení, jste moc hodný! Někde jsem četla, že to kapání způsobuje časté zavírání přívodu vody. Což já dělám prakticky denně z obavy prasknutí flexi hadiček, ačkoliv jsou nedávno všechny vyměněné. Prozatím mám pod kohoutem nádobku /přes noc nakapalo 100 ml/. Před výměnou vodoměrů také chvíli kapal 1 kohout, technik to opravil a říkal, že to stačí jen trochu utáhnout. Ale neviděla jsem co vlastně utahoval. Navíc je k tomu špatný přístup, málo místa..Z toho soudím, že se jedná o kohout se zmiňovanou ucpávkou. Tak snad to půjde. Děkuji ještě jednou!

Flexi hadičky jsou "skoro" v každém bytě a málokdo zavírá vodu při odchodu z domova; my pouze, když odcházíme na více dnů...nedávno jsem se setkal s tvrzením (ale nevím kde), že pojišťovna "plně" hradí pojistnou událost poškození vodou (prasknutí hadičky), pokud ta nebyla starší než čtyři roky...takže co čtyři roky vyměnit a nechat si ůčet pro případ, že se něco stane...ale záleží na každém, jak to bude řešit. Pokud máte někdo zaručenou informaci čtyři roky, dejte vědět...

jentak*

Rozdíl mezi kohoutem a ventilem je v aktivní části, která uzavírá vodu. Kohout(kuželový i kulový) se otáčí kolem své osy, většinou o 90°, kdežto ventil se pohybuje nahoru a dolů proti sedlu.

hodnocení

0x

Tohle bude potřebovat odborníka. Předpokládám, že jde o bytový dům, takže bych doporučoval požádát správce domu o opravu. Pokud bychom vám měli poradit, chtělo by to alespoň fotku toho kohoutu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]