Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvzdušnění hydraulického zvedáku (panenky)

Od: briggs odpovědí: 8 změna:

Zdravím, při úklidu na chatě ve sklepě jsme našli panenku, tipuji tak 40 let starou a stála v lavoru s povoleným výpušťákem, takže v ní není olej. Samozřejmě jsem zkoušel pumpovat, ale nic se nedělo. Vzal jsem ji domů, nalil do ní olej vrchním otvorem dokud nevytíkal a stejně to pořád nic nedělá. Musí se někde něco povolit a pumpovat dokud z toho nepoteče olej aby se vyhnal vzduch nebo je po smrti? díky

Vypadá jako ta na fotce

Odvzdušnění hydraulického zvedáku (panenky)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

A ten vypoušták byl vyšrubovaný celý?Měla by pod ním být kulička,je tam?Také za tu dobu mohou být v háji těsnící kroužky jak na pumpě tak na pístu.Ten motorák nevadí a ani se nijak neodvzdušnuje

Odvzdušnění hydraulického zvedáku (panenky) #2

hodnocení

6x

Myslím, že dostatečně to shrnul @magor a bez dalších doplnění se dál neposuneme.

Můj tip: Chápete rozdíl mezi výpustním otvorem, přepouštěcím ventilem a bezpečnostním (přetlakovým) ventilem? Mně to připadá, že to motáte dohromady (a nejen Vy).

Nic takového, jako vypouštěcí ventil, tedy ventil umožňující vypuštění oleje ven, panenky nemají. To, že vyšroubuju celý vřetýnko z přepouštěcího ventilu z něj vypouštěcí nedělá. Ano, panenka může mít vypouštěcí zátku, ale taky nemusí.

Přepouštěcí ventil slouží k přepuštění oleje zpod pístu do nádrže ve dvojitém plášti válce. Z titulu své funkce musí být při pumpování uzavřený (ovládá se zpravidla koncem přiložené páky) a jak píše @magor, zpravidla je pod jeho ovládacím šroubkem kulička. Má-li tam v originále kulička být a není, může to i pumpovat, ale nemá to sílu.

Na bezpečnostní ventil nesahejte, skončíte tím, že ho dorvete natvrdo a bude po jeho funkci).

Všechny panenky, které jsem měl doma, vypadaly tak, že horní hrana pístu končila, pokud byl v dolní úvrati, končila max. 3-5 mm nad čelem válce, potažmo té velké matice. I ta v obrázku od magora to má stejně. Pokud je to stejně i u Vaší panenky, není panenka na fotce s pístem v dolní úvrati a pokud byla prázdná, je pod pístem dost vzduchu. Takže povolit přepouštěcí ventil a nohou zatlačit píst do spodní úvrati. Tím se odvzdušní pracovní prostor válce a všechno profoukne. Pak zavřít přepouštěcí ventil a znovu pumpovat.

Poslední, co mě napadá: Kolik jste tam nalil toho oleje? Ono to, že olej teče ven napouštěcím otvorem nemusí znamenat, že je nádržka plná oleje. Ona může být plná vzduchu. Ten napouštěcí otvor je malý a cpát malou dírou do nádrže hustý olej, když na druhé straně není odvzdušňovací zátka, jde někdy blbě. Zvlášť když je olej hustý. Mimochodem: Pokud máte hustý olej, můžete ho zkusit naředit petrolejem. Aspoň na jedné z panenek jsem četl návod na přípravu média, kde jednou ze složek byl petrolej a druhou olej (už nevím jaký).

hodnocení

0x

Měl by být dole šroubek, kterým se vypouští olej při zvednuté panence.

briggs
hodnocení

Když jsem hever našel tak byl právě onen šroub povolen a olej byl pod heverem, tak jsem ho dolil a hever nic nedělá

h0042*
hodnocení

0x

máš dotažený spodní šroub?

briggs
hodnocení

Ano, samozřejmě jsem ho dotáhl když jsem tam dolíval ten nový olej, ale nalil jsem tam teda motorový.. Může to mít tak velký vliv že se to nezvedne vůbec?

h0042*
Ten motorový vadí určitě, je o dost husčí, než hydraulický. To mám nejradši, zeptat se, proč nejede auto, když je natankované? Jo, zapomněl jsem dodat, že jsem natankoval vodu. Myslím, že je tento příklad dost podobný..
motorový vadí určitě, je o dost husčí, než hydraulickýJste si tím opravdu jistý?Běžně v technice (zejména V3S) měli v panenkách motorové oleje a všechny šlapali-nikdy jsem za celou svou vojenskou kariéru (20 let) nezažil,že by se musel hever měnit či opravovat. I kdyby to vadilo-musel by jít i když ztuha, velmi špatně!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]