Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jak zapojím lustr,když v lustru jsou čtyři barevné dráty - černý,hnědý,modrý,zelený a ze stropu visí pouze tři dráty,jeden modrý a dva černý?Děkuji.
1/ Vezměte čokoládu, která má tři svorky. Namontujte ji na lustr tak, že do jedné svorky strčíte hnědý drát, do druhé černý drát, do třetí společně oba zbývající dráty, modrý i zelený.
2/ vypněte pojistky a pověste lustr na hák.
3/ jeden černý ze stropu připojte na hnědý z lustru. Druhý černý ze stropu připojte na černý z lustru. Modrý ze stropu připojte na ty zbývající dva (modrý a zelený) spojené dráty z lustru.
4/ Zapněte pojistky a vyzkoušejte co jste proved.
Lustr má zřejmě dva okruhy. proto černý a hnědý. Důležité je, co vám jde ze stropu. Pokud máte u dveří dvojvypínač, tak máte vyhráno. Je potřeba měřit dvoupólovou zkoušečkou (žádnou fázovku, ta lajkovi do ruky nepatří, je nepřesná a ukazuje i indukci). Zkuste změřit při zapnutém vypínačí modrý vodič proti jednomu černému a pak proti druhému černému. Pokud bude fáze postupně v obou černých, propojíte jeden s černým v lustru a druhý s hnědým. Zelený a modrý z lustru propojíte s modrým ze stropu.
Kdysi jsem byl přivolaný k nefunčnímu lustru - záhadě. Majitel ho tenkrát sám měnil a zapojil "vše jak to bylo". Zjistil jsem, že z vypínače vedou dva fázové vodiče, kdysi tam byl asi dvojvypínač a někdo pak dal obyčejný, jeden fázový vodič byl zapojený do nového lustru, byl to urovna ten ve vypínači nezapojený, takže spolu s nulákem nesvítil a druhý, fázový, ten živý byl na kostře lustru v domění, že je to ochranný, (když jsou 3 tak co by to asi bylo jinýho...). Při pokusu rozsvítit se stačilo dotknout svítidla...
Proč ze dvou míst
To s tím nemá nic společného.Do lustru vede od vypínače fáze.Ať už jedna nebo dvě / (v případě možnosti více žárovek a jejich zapínání na menší počet nebo na plno)
Nepotřebuju školení, jak se zapojuje lustr. Velmi dobře to vím. A jen pro vysvětlení, tak jak jsem to popsal, zapojovali soudruzi v panelácích ovládání " ze dvou míst", samozřejmě myšleno ironicky. Od jedněch dveří se mohla rozsvítit a zhasnout jedna žárovka, od druhých druhá. A ke svorkovnici u lustru vedl právě 2x černý a jednou žlutozelený drát. Proto jsem se na to ptal.
Černý a hnědý spojit, dát na fázi, modrý nulák a ŽZ zemění. To je lustr který umožňuje rozsvítit jen část lustru, ale to byste musel mít dvojvypínač. Pak to funguje např tak, že při zapnutí jedné části svítí jedna žárovka, druhá část dvě žárovky a obě části všechny tři. Vám to fungovat bude, ale rozsvítí se Vám vždy celý lustr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.