Nejste přihlášen/a.
servis...taka prakticka otazka-kolko kg udrzi 8-cka a 10-na srob/vrut?
Šroub M 8 na střih musí bezpečně unést 300 kg, šroub M 10 450 kg při klidovém zatížení. U ocelových konstrukcí se však dávají např. 4 šrouby,které přitáhnou ocelovou desku s přivařeným příčným profilem ke sloupu takovou silou,aby to drželo na smyk , nikoliv na střih šroubů.Na vruty do dřeva je poloviční zatížení.
na to, že jsi tak dlouho registrovaný, otázka sice praktická, ale zadání nedostatečné...
předpokládám, že jsi se chtěl zeptat, kolik kilogramů udrží šroub v 8 nebo 10 mm hmoždince.
Pokud je to kvalitní plastová hmoždinka, díra pro ni je vyvrtaná předepsaným průměrem vrtáku, je do ní našroubovaný šroub předepsaného průměru, délky a kvality, je to vyvrtané do betonu, potom se na něm klidně může oběsit průměrnej chlap. Jde samozřejmě o tah, teda hmoždinka ve stropu. Pokud jde o střih, teda hmoždinka ve stěně, tak je nosnost limitovaná kvalitou šroubu, váha může být ještě větší...
Není to tak jednoduché, záleží to na mnoha faktorech, jak píšu výše: velikost díry, hloubka díry, kvalita, průměr a délka hmoždinky, dtto šroubu, směr tahu, kvalita podkladu, materiál hmoždinky - kovová hmoždinka unese zase více jak plastová,
do cihly "usušené" bych se nevěšel...mohl bych si místo oběšení zlomit nohu.. .
tak vidíš, kolega to pochopil trochu jinak
aspoň je tu více informací
... hejkale,
přikláním se k Vašemu vyjádření, ... že otázka je skutečně položená velmi "všeobecně", ... nechci-li povědět přímo, že zcela nedostatečně.
Navíc je-li napsáno "srob/vrut", ... tak pak není vůbec jasné, zda se jedná o dotaz ... na možné zatížení šroubu ( po slovensky navíc "skrutka" ) nebo se jedná o dotaz ... na zatížení vrutu ( po slovensky řečeno stejně "vrut" ).
Já jsem se nad tímto dotazem zamýšlel včera ... a přemýšlel jsem, o jaký druh zatížení by mohlo jít.
Ale to je taková široká škála možností, že jsem se rozhodl to - jenom stručně - ty možnosti rozepsat ( pro možné bližší upřesnění tazatelem ), ... ale až jsem to měl téměř všechno napsáno, tak jsem "brnkl" o některou klávesu ... a všechno se mi to ztratilo, ... takže jsem to už vzdal.
Protože - hned na začátku dotazu - bylo napsáno "servis" ( bez uvedení, o jaký servis jde ), tak těch možností zatížení mohlo být bráno v úvahu skutečně velké množství.
A těch namáhání může být vskutku požehnaně ... a téměř pro každé zatížení je "funkční" ( tedy zatěžovaná ) jiná část nosného elementu - patrně šroubu.
Kdyby bylo tazatelem alespoň napsáno ... k čemu by ten šroub měl sloužit, pak by to bylo už o hodně jednodušší, ale to tam - bohužel - také nebylo.
Já jsem spíš čekal, že tazatel uvažuje o možném krajním zatížení šroubu - v tahu, což by představovalo uvažovat o nejkritičtějším místě, které by mohlo ( při zatížení ) "odejít" ... a za tu jsem považoval ZÁVIT toho šroubu, ... což je ( pro laika ) na poměrně náročný výpočet, ... kterým by se mělo přijít k tomu, kolik závitů vlastně udrží nějaké závaží. - Otázka tak položena ale také nebyla.
Z otázky totiž není vůbec jasné, jak má být šroub namáhaný, ... což je vlastně to podstatné.
No a ... pro tazatele také jedna - "praktická" - rada.
Jedná-li se o SERVIS, ... tak se obyčejně - vadná součást - pouze vymění... a není tedy potřeba "sondovat", jaké zatížení vyměňovaná součástka "unese".
Mám-li být upřímný, tak právě pro tu nejasnost jsem se už po druhé do žádných dalších úvah nepouštěl, protože pokud nejsou zadány potřebné informace, pak je celá debata ... pouze v rovině nějakých možností ( tedy dohadů ), které mohou mít od reality i hodně daleko.
A jaký je závěr?
Ze strany tazatele ... jde pouze o to, nabídnout poradcům ( pokud to jde ) co nejvíce informací, aby bylo se čeho "chytit".
Ostatně je to v prvořadém zájmu toho tazatele, ... ne těch ochotných poradců, kteří potom - ve snaze pomoci - zbytečně ztrácejí svůj čas, který mohli využít pro radu třeba i několika dalším tazatelům.
... přeji příjemný den.
... hejkale,
... samozřejmě je to ode mne za bod, když už jsi ho nedostal od tazatele, ... za tu snahu mu ( i v té krajně nejasné otázce ) pomoci.
... přeji příjemný ... každý nový den
ivanaz,
... upřímně děkuji za Vaše řádky, které mne potěšily.
To komentování ( vzniklé situace ) - z mé strany - nebylo voleno proto, abych se nějak tazatele dotkl ( ... to mi není vůbec zapotřebí ), ale proto, aby si TAZATEL UVĚDOMIL to, že má-li zájem se něco dovědět, ... tak by se měl nad svojí otázkou také trochu ZAMYSLET ... a svůj problém blíže SPECIFIKOVAT.
Jinak se mu totiž může stát, že odpovědi k jeho otázce ... budou stále na nule. I když v této poradně je to možnost čistě teoretická, protože ( i na této nejasné otázce ) je vidět, že snahou poradců je ... za jakýchkoliv okolností ... VŽDYCKY PORADIT.
... děkuji a přeji příjemný nejenom dnešní den
hejkale,na odpovede typu na to, že jsi tak dlouho registrovaný, otázka sice praktická, ale zadání nedostatečné...som neni zvedavy... kjanik 112 mi presne odpovedal na to,co som sa pytal...myslim,ze jednoduchsie uz to napisat neslo... v poslednej dobe sa tu skoro do kazdeho narazate,myslim,ze toto je zla cesta...ludia tu hladaju pomoc,tak nudte trocha ludskejsi...mimochodom,aj ked si odpovedal trochu ine,na co som sa pytal,dik za info...jak si ty pisal@kjanik
Musím doplnit svou odpověď, aby to nevypadalo, že radím za každou cenu.To bych si nikdy nedovolil.Odpověď, že M 8 unese na střih 100 kg je také správná.A správná by byla i odpověď, že unese 150 kg .Proč? Protože pevnostní výpočty vychází z podkladů volitelných, a z koeficientů bezpečnosti.Záleží na tom, jaké hodnoty a jaký násobek bezpečnosti si kdo navolí.Já mám však i výhodu mnohaleté praxe, kdy jsem na konkrétních případech viděl, co ty šrouby doopravdy unesou.A ty unesou překvapivě hodně.Samozřejmě nebude člověk zbytečně riskovat a nebezpečí přímo vyhledávat.
kjanik112,
... pokud reagujete na můj poslední příspěvek, tak moje vyjádření směřovala směrem k tazateli.
Úplný souhlas s Vámi ... a samozřejmě Vám patří upřímný dík za radu, kterou jste tazateli poskytl.
To máte velkou výhodu, že se na problém "mrknete" a je Vám jasné, "co to unese".
Je to pochopitelné, protože když v tom oboru máte zkušenosti, tak není co řešit.
Že "obyčejné" šrouby unesou víc, než si člověk ( třeba i z opatrnosti ) dovede představit, ... je jasné lidem z oboru, jako jste Vy.
Stejně tak jsem se na ten problém díval já ( tj. ze strany zase svých zkušeností ), kdy jsem hledal nejslabší místo ... v závitu toho šroubu ( při zatížení šroubu na tah - přes matici ) , ... protože dříky šroubů musí být už skutečně extrémně namáhány, aby "odešly". Ale takové situace už se neobejdou bez potřebných pevnostních výpočtů, což je pochopitelné.
Samozřejmě hodně záleží na všech faktorech, které jste uváděl, což lze ještě doplnit ... i o kvalitu materiálů, které jsou k výrobě šroubu použity ( jako např. oceli tř. 10xxx, 11xxx, 12xxx, ale i 14xxx, nebo případně i jiných tříd ) ... a také na způsobu výroby ( soustružení, lisování, či válcování a j. ), či také na případném druhu tepelného zpracování ( pro stabilizaci, či zlepšení, zejména mechanických vlastností ), ... ale také ( v případě zatěžování závitu ) brát v úvahu, o jaký druh závitu jde, od čehož se odvíjí také celkový pevnostní výpočet ... na potřebný počet nosných závitů, ... ... a další "ptákovinky".
... ale to už bychom zacházeli hodně daleko, než bylo cílem vzneseného dotazu.
... přeji Vám příjemný den
Kolik vydrží čeho? Na tah, střih, nebo na ohyb? Z jakého je materiálu? v čem bude a co na něm bude? Bez toho se nedá ani přibližně říct kolik udrží (leda tak plusmínus autobus bezpečně ocel závit M8 100 kg, M10 200kg na střih)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.