Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych znala názory kutilů. Pračka ELEKTROLUX, 5,5 roku stará. Při praní ohromné rány uvnitř, po otevření se buben volně kýval do všech stran. Volali jsme celkem 3 opravny. Všude nám řekli téměř totéž: je utržený buben, oprava obtížná a nákladná, asi 5,5 až 6 tisíc, je lepší si koupit novou.
Poslechli jsme odborníky a koupili si novou. Manžel poté začal tu starou rozebírat, jen tak, aby zjistil, co se kde utrhlo. A nestačili jsme zírat. Buben byl upevněn na 2 pérech a 2 silentblocích. Při demontáži nebylo nikde nic utrženo, porušeno, rozbito. Jen jeden ten úchyt /silentblok/ byl rozpojený, tyč byla vysunutá z pouzdra mimo něj. Je to na fotce, 2. obrázek.
Tak nás napadlo selským rozumem, že by bylo stačilo pračku rozdělat, tyč nasadit zpátky do pouzdra a pralo by se vesele dál. Jenže už to nejde, manžel to tak důkladně rozebral, že je konec.
A tak mám zlost na opravny. Dneska je snazší celou vadnou věc vyměnit za novou. Opravář se určitě už s podobným problémem setkal a mohl říct: co když je to jen vypadlé? Ne - každý řekne: urvaný buben, novou pračku.
Proto se ptám zdejších kutilů, zda se s podobnou chybou někdy setkali a jak to řešili. Abychom případně věděli pro příště. Člověk se učí celý život. Hezký den přeje Jaga.
Mno... co na to říct? Jsem ze staré školy a tak se snažím opravit vše, co jen trochu jde. Zásadně nevěřím dnešním "opravářům" (můj bývalý mistr odborného výcviku by je nazval "výměnkáři"), když mi řeknou, že něco nejde. Než koupím nový spotřebič a starý vyhodím, přesvědčím se sám.
Před časem přestal foukat fén, dovezený z Německa (poměrně drahý). Nebylo jasné, jak se do něj dá dostat, takže sem si netroufal ho rozebrat a odnesl ho do opravny s tím, že se netočí motor. Po 14 dnech mi ho vrátili jako neopravitelný (údajně spálený motor, oprava nerentabilní). Nebylo co zkazit, tak jsem ho za použití mírného násilí přece jen rozebral (což bohužel nezůstalo zcela bez následků). Motor byl v pořádku, povolil jen jeden nýtovaný spoj mezi motorem a topnou spirálou (že by "kurvítko" ). Oprava na cca 1/4 hodiny za pár korun (v mém případě zadarmo), bez jakéhokoliv materiálu. V servisu se o rozebrání pravděpodobně ani nepokusili. Funguje dodnes, i když je na něm můj zásah patrný.
Jestliže laik sděluje po telefonu odborníkovi, co pračka dělá, nemusí to sdělit správně a odborník se může domnívat, že paní pochopil, že je hluk tento. Nikoliv tamten hluk, ani onen. Taky nevíme, co Vám přesně v servisu řekli. Stačilo se zeptat, kolik chtějí za určení závady a podle toho se rozhodnete.
Osobně se snažím vše opravit sám. Abych našel vadu a poučil se. Proto jsem naložil jen buben s vanou a odvezl na výměnu ložisek, neboť nemám vaření plastu.
Těžko říct - ta věc se nerozdělala sama od sebe, a zasunutí zpátky může a nemusí být řešení. Pravá příčina poruchy může být jinde.
Co se týká spotřebičů, tak já osobně nejsem velký přívrženec domácího kutilství. Pračka by sice mohla vydržet i déle, tohle je smůla, ale na druhou stranu, novou pračku za 6 let nepovažuju za něco extrémního.
S tím se nedá souhlasit, ten domácíkutilmůže mítvětší technické znalosti a zručnost než většina dnešních servisáků, akorát se tím nemusí živit.
A co se týče toho tlumiče, tak ten může vyskočit třebajenom jedněma keckama v pračce a nebo stěhováním.
"novou pračku za 6 let nepovažuju za něco extrémního"
No vidíte, to já zase jo. Moji rodiče si koupili první automatickou pračku někdy kolem roku 1970. Pralo se v ní prakticky denně. Sestra měla tehdy mimino, takže mimo jiného prádla nebylo nic výjimečného i 80 bavlněných plen denně. Pračka následně putovala v naší rodině podle potřeby a používala jí ještě moje dcera někdy v roce 2011. Za tu dobu byla párkrát vyměněna ložiska bubnu, řemen, těsnění a hadice. Když pak odešel programátor, pokusil jsem se ho ještě opravit, ale to už jsem nezvládl. Takže ta pračka fungovala celých 41 let bez větších závad!
Před takovým výrobkem smekám... Ovšem to se od dnešních šuntů, vyráběných "na spotřebu" očekávat nedá.
Pračka každých 6 let nová? No pane jo! Nevidím důvod, proč by jakékoliv zařízení namělo (s případnými menšími opravami) vydržet 20, 30 a více let, pokud opravdu nedojde k naprostému opotřebení. Že se třeba mezitím vymění nebo přestane používat z jiného důvodu, to je možné. Ale určitě by nemělo být považováno za normální, že jen tak chcípne po pár letech.
Tak já neříkám, že pračka musí být každých 6 let nová, ostatně i ta moje je skoro 2x starší. Jenom považuju za normální, že nějaká vydrží 6 a jiná, třeba úplně stejná, vydrží 30 let. Oba případy jsou spíš dílem náhody než čehokoliv jiného.
A upřímně řečeno, po nějakých 20 letech bych uvažoval o výměně i kdyby fungovala bezvadně. Přece jenom pokrok nezastavíš, a moderní technologie mají své výhody.
Samozřejmě, že pračka je možná jiná kategorie, ale chtěli byste 30 let starý počítač? Telefon? Televizor? Auto (pokud nejste fanda do veteránů)?
Ohledně cen praček dříve a nyní.
Byli jsme mezi prvními v celém městě, kdo měl automatickou pračku. Myslím,že tehdy stála 12000. To byly sakra peníze a také podle toho vydržela. Dnes by to byl více než desetinásobek. Kupte si takovou pračku a také vám vydrží. Třeba Miele. Pu pravdě jinou takovou značku ani neznám. Ale nekoupíte. Koupíte tu levnou a pokud možno v akci. To se pak nedivte. Dobrá, tak možná zrovna vy ne, ale je to průměrný vzorek uvažování. Výrobci se tomu přizpůsobili. Museli. Nesmí to tolik vydržet. Neměli by komu prodávat. Neměli by co žrát. Ani jejich zaměstnanci ne. Nasyťte trch věčným výrobkem, a prodej se zastaví. Všichni už budou mít. výroba se zastaví, lidi budou propuštěni. Možná i vy. nebudete mít peníze, nebudete kupovat ani jiné zbytnosti. Zastaví se i jiné výroby. Další lidé budou propuštěni.
Tak vzniká krize. Proč to musím vysvětlovat furt dokola.
Ne, s takovouto chybou jsem se ještě nesetkal. Ale teď už vím, že existuje.
Moje zásada získaná zkušeností je, že když se něco porouchá a dnešní servisáci řeknou "neopravitelné (oprava moc drahá) - vyhodit", tak není co ztratit a je rozumné se na věc nejdřív podívat, i když to třeba zanechá různé kosmetické a podobné následky.
Servisákům nevěřit, nevěřit, nevěřit. V lepším případě těm věcem nerozumějí, v horším jim nerozumějí a navíc jsou líní a nešikovní.
ten bílý plast co je na tlumiči vpravo někam patří, do pračky, vyfotit. Vlevo jste to asi demontovala a čep nasadila zpět, ta strana si myslím patří na vanu pračky. Takže bych pokoukal jak je to na druhé straně a také nafotil
Za normálních okolností to nevyskočí, musela tam být veliká vůle, asi v pérech. Často se to stane štěhovaním, při náklonu, třeba i na rudlu, vevnitř je závaží, které musí působit na obě pera stejně, jak se to nakloní, jedno péro se vytáhne (proto se má při přepravě zašroubovat ty šrouby zezadu, ty to drží. Oprava zavěšení a tlumičů nebývá katastrofálně drahá, naproti tomu zmíněný uvolněný buben je, jak servis popsal, většinou pálka a pro pračku konečná.
U pračky ne.U vysavače Dirty Devil.Při rekonstrukci domku,kterou jsme prováděli ,jeho majitel tento vyhodil ,že je spálený motor-předchozí "řemeslnící" s tím vysávali prach z SDK. Vzal jsem si ho pův. na ND a ještě pár let pracoval-za hubicí kde se napojují trubky byl asi šesticentimetrový špunt z prachu a vlákének SDK ...
Dnes už vím, že to byla moje chyba. Pračku jsem neměl rozebírat celou, pouze vyjmout vypadlý tlumič z vedení a venku jej znovu nasadit, nebo lépe sesadit dohromady a pračka by prala asi dál. Oba tlumiče totiž kladly značný odpor pří pokusu o povytažení či stlačení. Jenže jsem ješte při zozebírání nevěděl jak snadné je tlumič vymontovat a ani jsem se neozabíral otázkou, zda tlumič existuje jako díl. Chybami se člověk bohužel učí celý život. Tentokrát však moje chyba stála 6000 tisíc, ale zase máme novou pračku, která snad vydrží déle než ta stará
Mám stejnou zkušenost s Mountfieldem. Ohnul jsem hřídel u sekačky, podle nich neopravitelné. Řemeslník z Černošic to opravil za necelé 2000,-. Ale co chci říct hlavně. Existuje spolek řemeslníků, který takovéto závady, nebo předražené nabídky oprav opravuje. Zadejte do vyhledávače: Opravme česko.
Stojí za to vedět oi serveru "opravárna! ( opravarna.cz), s jehož pomocí můžete najít opraváře. Prostě pošlete výzvu, co byste potřebovali opravit, server rozešlepožadavek na spolupracující opraváře a kdo se na to cítí, pošle Vámsvou nabídku. Příště to zkuste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.