Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu s externím přívodem vzduchu ke krbovým kamnům. Přívod vzduchu mám rourou průměr 100mm skrz obvodovou stěnu domu (37 cm ytong a 10 cm zateplení) plus kousek za kamny (celková délka přívodu je cca 60-70 cm). Když se venku ochladí, tak mi v kamnech kondenzuje studený vzduch a kamna špatně hoří. Případně jen táhnou studený vzduch a to také špatně hoří (skoro vůbec). Poradíte co s tím? Jde něco nějak vylepšit, předělat? Dnes bych asi řešil jinak, ale když se při stavbě řešil přívod vzduchu, bylo mi řečeno, že by měl být co nejkratší a stačí skrz obvodové zdivo ven. Díiky
Když se netopí, je třeba přívod uzavřít.
Pokud kamna špatně hoří, nemůže to být studeným vzduchem.
Nemáte nevyhovující komín? Průměr, čistota, výška?
Komín má 8,6m a průměr 200. S tím problém není. Dokud neklesnou teploty pod bod mrazu, tak v pohodě. Ale jakmile je studený vzduch, tak nechtějí kamna hořet. Klapku na přívodu mám, takže pokud se netopí, je zavřená a je to v pohodě. Ale jakmile se otevře, tak nastává ten problém.
Já jsem se postupným zkoušením za roky dostal k tomu, že mám přívod vzduchu zavřený nastálo, i když se topí.
Ta klapka není úplně vzduchotěsná.
Dále po roztopení zavírám klapku do komína. Výřez, který v ní je mi úplně stačí.
Podotýkám, že mám též 200mm komín 8,5m vysoký a krbová vložka má vývod kouřovodu 160mm, do komínu připojeno 180mm nerez kouřovodem přez kamnářské šňůry.
U Vás to trošku zhoršuje ten teplovodní výměník, který topeniště dále ochlazuje.
při tomto způsobu vytápění (kombinace vytápění kamny a radiátory) je nutné mít vyladěný výkon kamen.
Je třeba mít tak nízký výkon kamen, aby se v nich dalo topit na jejich nominální výkon. Tedy ani kamna nedusit, ani nepřetápět.
PS: Co dřevo, máte suché? Kolik roků schlo?
Jak jsem psal, problém je pouze, když venku klesne teplota pod nulu a je velký rozdíl vnitřní a venkovní teplota. Když položím ruku na přívod vzduchu, tak cítím, jak je orosená. Termostat i čidlo fungují bez problémů, to samé směšovací ventil. V tom problém není, problém je při poklesu venkovních teplot.
Dobrý den.
Já mám krbová kamna s přívodem vzduch ze spoda kamen - žádný extra přívod prostě vzduch z místnosti. Pro vás bych viděl jako možnost "rekuperační"část přívodu - tj. něco na způsob takové krabičky, která po cestě vzduch "odvlhčí"a mírně ohřeje.
rekuperační krabice - napojená na tento přívod vzduchu - bude automaticky odebírat vlhkost i ohřívat vzduch do domu. Dalo by se připojit i nějakým dostavěním či dobastlením krabice přímo u domu - s regulací přívodu-odvodu vzduchu...
Tady by to ale chtělo zajít za projektantem VZT, který by podle aktuálního stavu vymyslel a doporučil konkrétní řešení.
No to by asi bylo nejlepší... ale jak jsem napsal - řešit po pár upřesněních bez znalosti celého řešení domu není možné. Ta rekuperační krabice mi připadla jako ideální řešení.
Já mám rekuperaci ATREA a při běžném větrání je to super. Pokud tedy nepřivezou na sousední pozemek kupu hnoje :D
Asi by to pomohlo, nicméně mě napadají myšlenky:
1) jak by to v obýváku vypadalo? Tzn. muselo by se to někam schovat.
2) co s ochlazeným vzduchem? Buď pouštět do místnosti, nebo udělat další průchod a pouštět ven. Pokud budu pouštět ven, musím pořešit jak dostanu do místnosti nový vzduch - tedy opět pootevřít okno na mikroventilaci.
3) co hlučnost? Nemám s rekuperační jednotkou zkušenost, ale co vím umisťuje se někam, kde nevadí hluk.
Podtrženo sečteno mi vychází, že nejjednodušší řešení je brát vzduch z místnosti a mít pootevřenou mikroventilaci.
Nejlepší je brát vzduch pro hoření z místnosti. Žádné problémy s kondenzací ani s hořením. Jenže dnes se to snad už ani nesmí, protože 99% obýváků má krbová kamna, ale také kuchyňský kout s digestoří, jejíž čím dál horší konstrukční řešení se dohání čím dál silnějšími ventilátory. A protože EU vyžaduje blbuvzdorná řešení, tak se vzduch pro kamna bere zvenčí, aby se nestalo, že jeden bude roztápět kamna a druhý pustí naplno digestoř a bude mít obývák plný kouře.
Nejlepší by asi bylo dát na vedení vzduchu pro kamna odbočku a dvě klapky, aby šel venkovní vzduch zavřít a v případě potřeby používat vzduch z místnosti. Ale pak už to není blbuvzdorné a chce to trochu myslet při používání.
No jak říkám, není to blbuvzdorné, může nastat situace, že při topení v krbu bude nutné mít okna otevřená na mikroventilaci. BTW jak větráte, když máte barák utěsněný? Pokud máte nucené větrání, stačilo by upravit poměr přívodu a odvodu. Já to říkám pořád, že tyhle nízkoenergetické domy už jsou mimo rozumné meze.
Vývod z krbu do komínu má jaký průměr? Kam ústí přívod zvenku? Pod krb, nebo kam?
Máte foto a popis?
Komín má průměr 200mm, výšku 8,6m, kouřovod z kamen do komína má 150 mm. Přívod externího vzduchu je zezadu do kamen. Ale jak jsem psal, když jsou teploty nad nulou, tak není problém a hoří krásně. Horší jak začne mrznout, tak rozdíl mezi teplotou v místnosti a venkovní teplotou je tak velký, že studený vzduch začíná kondenzovat a kamna i hůře hoří. Přívod vzduchu není veden nikde v podlaze, je pouze skrz obvodové zdivo a pak kousek v místnsti mezi stěnou a kamny.
Jak máte v domě zajištěné větrání? Máte rekuperaci?
Pokud se Vám chce experimentovat nahradil bych tu hliníkovou trubku PVC odpadníma, vsadil Tkus a zkoušel "míchat" venkovní vzduch s vnitřním. Možná bude potřeba otevřít okno na mikroventilaci jak psal Mak máte-li utěsněno. Vyzkoušet pak jak se kamna budou chovat po spuštění digestoře.
Osobně jsem se na ext. přívod vzduchu vykašlal i když přípravu mám a vzduch beru z místnosti. Ale já mám starý dům. Sice plastová okna, ale čerstvý vzduch z venku si cestu vždycky najde.
P.S: koukám na ty Cu trubky - máte tedy výměník. V tom případě je to ještě horší. Výměník už takhle dost ochlazuje topeniště. V kombinaci s ledovým vzduchem z venku už se nedivím, že kamna špatně hoří.
To je přirozené, že studený vzduch začně kondenzovat. Nežli vleze do kamen, je třeba ho předehřát. Domnívám se, že máte špatně navrženo přisávání vzduch zvenku.
V době kdy jsem to dělal, tak mi bylo řečeno, že stačí přívod vzduchu zvenčí a co nejkratší cestou. Jak nyní předělat nebo jak vzduch předehřát? Nic mě nenapadá, nějaká zkušenost, nápad?
Mě to přijde uplně divné . Vždy je to naopak . Když je jaro, léto tak komín moc netáhne . Jakmile se ochladí , tak naopak se zvyšují rozdíly v hustotě vzduchu a komín lépe táhne . Maximálně bych něčím omotal (izolací) tu rouru s přívodním vzduchem , aby se vám nerosila. A zaměřit se na správné roztápění krbovek .
Roztopit je drobným dřevem a kupte si na kořovod teploměr , aby jste věděl jak máte regulovat vzduch
Pak naložit velké polena . Je potřeba pořádně zahřát kamna.
A je tedy nutné brát vzduch z venku? Chápu, že je Vám líto to rušit když už je to udělané, ale kdyby to pomohlo lepšímu hoření ... Při odebírání vzduchu z místnosti vidím pozitivum v přirozené průběžné výměně vydýchaného vzduchu bez nutnosti větrat. Jako negativum je tam pak nižší vlhkost vzduchu v místnosti s kamny.
EDIT: Jendad: Doporučuji koupit spíš stonkový teploměr než příložný a provrtat otvor v kouřovodu, je to přesnější měření.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.