Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posuvná brána na kolejnici

Od: nestastnik® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

budu dělat svépomocí posuvnou bránu, která musí být na kolejnici, samonosná ani horní zavěšení není možné realizovat.Nikde na netu jsem nenašel kolejnici , která by byla "utopená" v betonu a tudíž vlastně nezničitelná. Našel jsem jen profily,kterése přichycují šrouby k betonovému základu. Trochu se toho obávám, protože občas je potřeba vjet na dvůr nákladním vozem, tak aby se to nezdeformovalo nebo neutrhlo. Napadlo mně teda zabetonovat "U" profil a použít pogumovaná kolečka. Jaký na to máte názor? Je mi jasné, že toto řešení je náchylné na nečistoty, sníh apod. Brána bude vážit max. 200 kg. Pohon prozatím ruční, ale kabel k elektropohonu určitě natáhnu.

Díky za rady

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mak*
hodnocení

1x

Kolejnici utopenou v betonu nikdo nenabízí, protože je problémová a to zejména v zimě. Do prohlubně napadá břečka, pak zmrzne a neotevřete bránu. V létě je zas nutno tu prohlubeň čistit od hlíny a pod. Doporučoval bych klasickou vystouplou kolej a v případě, že Vám pojede na dvůr těžké auto ji chránít fošnami před a za kolejnicí. Jinak ale určitě se vyrábí i kolejnice, které unesou i nákladní auto.

hodnocení

0x

Často se to dělá tak, že se použije úhelník, např. 40/40. Do něj se navaří kusy pasoviny a to se pak zabetonuje. Máte pravdu, že to je nepraktické, já preferuji nesenou bránu, nakoupili jsme komponenty a bránu jsme vyrobili sami. Je to brána CAME a vše lze nakoupit.

hodnocení

0x
Proč musí být kolejnice v betonu?
Tomuto řešení bych se vyhnul jak čert kříži.
V létě napadá bordel, na podzim listí, v zimě to bude zamrzat. Samá potíž.
Jistě by se našlo nějaký jiný řešení.

mytrix*
hodnocení

0x

Řešíte fakt blbost. Zamýšlené řešení je dost komplikované a problémové.

Použíjte povrchovou U kolejnici a k tomu kolečko. Běžným autem to jen tak nezničíte a pokud tam bude občas potřebovat náklaďák, tak to v nejhorším podložíte. Ale osobně si myslím, že ta kolejnice je odolná více než dost.

Např. i-pohony.cz/...

hodnocení

0x
Proč ne samonosná? Je uchycena na dvou místech dole a jednom nahoře, vjezd je volný bez kolejnice.
branydolhy.cz/...
Jinak nic nepotřebuje, ten nosný sloupek je už součástí, jen se to uchytí do země. Žádná kolejnice ve vjezdu není třeba, takže žádný bordel netřeba vymetat.

dusger*
hodnocení

0x

Zdá se mi, že řešíš dávno vyřešené. Každá druhá firma má podobnou či spíše větší bránu, náklaďáky přes ní jezdí a nic se nekazí. Pokud je kolejnice (spíš trojúhelníkový nebi jiný profil) správně uchycený, pak mu gumové kolo přece nemůže uškodit. Zajdi se inspirovat, v okolí jistě nějakou hotovou funkční bránu najdeš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]