Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiator teplý jen na půl

Od: fibi® odpovědí: 7 změna:
Z důvodu posunutí jednoho radiátoru jsem měl vypuštěný systém... Napustil jsem vodu přidal inhicor a odvzdušnit všechny radiátory při napouštění systému.
Po zapnutí topení jsem ale zjistil že některé radiátory fungují naplno některé vůbec a některé jen napůl horké nahoře studené dole. Přitom z odvzdušňovacího ventilu už nejde žádný vzduch ale jenom voda bez bublinek. Kdy jsi ještě v paneláku mě někdo radil že se to dá odstranit pomocí odvzdušňovacího ventilu a uzavřením jednoho ventilku dole co je přívod a vývod. Bohužel už nevím jak to fungovalo poradí někdo?
doplněno 17.09.19 11:27: Obešel jsem celý barák z každého topení jsem nechal vytéct odvzdušňovák m dobře litr a půl za průběžného doplňování. Zajímavé je že v patře mě topí prakticky všechny radiátory a v přízemí nemám ani vlažný Přívod k radiátorum
doplněno 23.09.19 08:03: Obešel jsem barák snad milionkrát a nic žádný výsledek... První patro topilo přízemí ale úplně ledové a to i přívodový trubky... Poslední věc která mě napadla bylo že potrubí bylo zhruba tři neděle bez vody tak jestli se to náhodou někde neslepilo... A taky že asi ano, oběhové čerpadlo dostalo tři čtyři rány šroubovákem a okamžitě bylo slyšet jak probíhá voda...
Takže už topím, díky všem za rady:)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zkuste radiátory které topí dobře uzavřít, U ostatních otevřít ventily naplno a přepnout otáčky čerpadla na nejvyšší. Pak odvzdušněte radiátory. Radiátory odvzdušňete při vypnutém čerpadle, nebo při zavřeném ventilu radiátoru, který právě odvzdušňujete. Případně pak ještě doplňte vodu.

mak*
hodnocení

0x

Radiátor má vždy jinou teplotu nahoře a jinou dole. Pokud by byl zavzdušněn, bude studená zadní část. Horem přichází náběhová voda a spodem odchází zpátečka. Teplo, předané radiátorem lze spočítat ze vzorce Q=m.v.deltaT. Pokud by delta T byla nula, je i výkon nulový a radiátor by netopil. To, že některé radiátory jsou dole teplejší než jiné může být způsobeno přivřením termostatického ventilu. Je to správná funkce.

hodnocení

V prvním patře mně radiátory topí dobře v přízemí je mám kompletně studený
mak*

Aha, takže nahoře dole se netýká radiátoru, ale baráku. Nejspíš tedy máte etážové topení. Pokud je správně navržené, mělo by to po vytopení horního patra pominout. Pokud máte nucený oběh, hledal bych problém v čerpadle.

Vypadá to, že tam je někde vzduchová bublina. Pokud jsou radiátory na stejné větvi, uzavřete všechny radiátory nahoře, kromě jednoho, který má odvzdušňovák a je na nejvyšším bodě. Pak otevřete všechny radiátory dole. Čerpadlo nastavte na největší otáčky a zapněte kotel. Nechte topit nějakou dobu a zkuste pak odvdušňovat ten horní radiátor. Ta bublina by se tak měla prorazit, někdy se tohle stává.

hodnocení

0x

Začněte tím, že postupně jeden radiátor necháte otevřený a ostatní zavřené. Kotel bude tlačit jen do jednoho radiátoru a ten se musí ohřát celý. Začněte u těch co netopí vůbec.

Pak vystřídat radiátory.

Vy jste nezkontroloval, zdali se čerpadlo točí? Tak to mne nenapadlo, že jste po tom nešel jako po první závadě. Tam se začne hledatnejdříve. Dobře, že se již topí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]