Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Optimální vzdálenost televize

Od: zvonka odpovědí: 9 změna:

Zdravím, myslíte si, že bude 40palcová TV (100cm uhlopříčka) vhodná pro vzdálenost 2,3 - 2,5m od gauče? Dneska se dělají UHD, kdy říkají, že je na to možné koukat už snad z metru... Jenže je sice pěkný, že máš UHD, ale běžné vysílání ti stejně pojede na tu jejich LOW kvalitu, takže bys na to stejně z toho metru koukat nemohl, jestli to tedy chápu správně.

Odešla mi po pěti letech FHD 32palců (80cm) a rád bych šel do větší už rovnou nějaké Smart s wifinou, ale nevím jestli to nebude až moc veliké na takovou vzdálenost - možná že je to jen o zvyku. Co myslíte?

Optimální vzdálenost televize

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fran56ris*
hodnocení

5x

LED obrazovky nemají žádné škodlivé vyzařování tak jako staré CRT.

Viz. cnews.cz/...

Obvykle se doporučuje trojnásobek úhlopříčky TV.Ale nové 4K televizory stejně umí přepočítat signál do svých pixelů,protože by normální vysílání nebylo koukatelné.

Já se klidně dívám i ze dvou metrů na 4K a žádné problémy s tím nemám.

hodnocení

5x

100 cm z takové vzdálenosti určitě velké nebude... Dívám se teď z cca 2,5 metru na 125 cm a přijde mi to tak akorát. Jasně, když byla TV nová, tak se to zdálo velké, ale teď bych si dokázal představit i větší :)

kepler*
hodnocení

1x

Vůbec nejde o nějaké škodlivé vyzařování, ale o šířku záběru oka. Z příliš velké vzdálenosti už nerozpoznáš menší detaily a z blízka ti zase ty detaily budou utíkat, protože vše neobsáhneš. Pro FHD se mi zdá ta tvoje vzdálenost optimální. Já koukám na 32" HD redy z 1,5 - 2 m a je to OK.

hodnocení

1x

Škodlivé to dnes není, zvolte si takovou vzdálenost, abyste u televize nebyli jak na tenisu, protože u větší televize musíte očima obsáhnout větší prostor. 100cm, ale není nic tak ohromujícího. Já mám televizi 107cm a dívám se ze vzdálenosti +- 3m a v pohodě.

tv
hodnocení

0x
Já koukám na 70palcu z 2.5 metrů a pohoda,nechapu ty co čumí na 32 ze 2 metrů
krtek*

tak nějak :))

65"- 4K z cca 3 metrů a zdá se mi malá

karel556*
hodnocení

0x

na 55 palců koukám přibližně ze 2,5 m, když chci koukat na 4K tak aby vynikly detaily tak je hloupost koukat z 5ti metrů např, klidně do toho jděte.

pafiaseznamc
hodnocení

0x

Protože od rozlišení 4K a výše nedochází z větší blízkosti k pixelizaci obrazu, jde tedy hlavně o obsažení celého obrazu ve vazbě na ohniskovou vzdálenost oční čočky. Vycházejte z fokusu oka cca 50°. Potom úplně hodně zjednodušeně je optimální vzdálenost od obrazovky zhruba shodná s úhlopříčkou. Budete-li dál, nevadí, ale příliš velká vzdálenost způsobí, že nebudete vidět některé detaily obrazu. Na druhou stranu, pokud se díváte převážně na TV vysílání a ne např. na Blue-Ray disky, tak je vysílání ve Full HD nebo HD a i při dopočtu 4K TV může krátká vzdálenost způsobovat pixelizaci obrazu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]