Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nápis ANO 1876

Od: denny276® odpovědí: 15 změna:
Dobrý večer moji milí *slunce* už nějaký čas přemýšlím nad tím, co znamená nápis na domě. ANO 1876 F.B. znamená to,že dům byl postaven např. roku 1876? Je to na pískovcové římse při vstupu do domu..Proč ANO? F.B. jsou treba inicialy majitele nebo stavitele? *nevi* děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

a není tam náhodou ANNO? Což znamená v latině "rok" či "léta"...

05.09.19 21:55

Anno, je.

lmgify

anno = roku (annus = rok)

A.D. = Anno Domini = léta Páně (Dominus = Pán, lord, šéf, "Bůh"/Ježíš Kristus) = po Kristu = našeho letopočtu

hodnocení

ANNO je tam ANNO, samozřejmě *smich* děkuji *slunce*

lmgify
hodnocení

4x

Možné vysvětlení odsud:

F.B. = fide bona = v dobré víře, upřímně (asi "postaveno"nebo "zamýšleno k užití"?); na angl. Wikipedii jako bona fide

ANO = anno orbis [redempti] (?) = našeho letopočtu (doslova "let spaseného/zachráněného světa")

Je to ale jen můj laický, čistě spekulativní odhad. Snad to někdo posune dále.

hodnocení

2x

Myslím si, že FB je vlastně FE. Z fotky se to špatně poznává, ale když chci :), tak tam E vidím. Pak by to mohla být zkratka fundatus est - byl založen.

Fakt, že na dvou domech v jednom městě je špatně napsáno ANO (chybí jedno N), může znamenat, že stavitel neuměl dobře latinsky. Dobrý stavitel a špatný latinář. Co na tom? Nic. Horší by to bylo naopak :).

A nejsou to Babišovy nemovitosti:-D?
hodnocení

Je to fakt F.B. no domy neruším,kdo stavěl, ale stojí dodnes, takže máte pravdu- dobrý stavitel *smich*
Vypadám snad jako Babiš? *haha*

lmgify
hodnocení

0x

Uvidíme, jestli někdo znalejší pošle význam té zkratky F.B. Mě se nic rozumného a jednoznačného dohledat nepodařilo.

Určitě to nebudou iniciály majitele nebo stavitele.

Samotné F by mohlo znamenat fundatum, fundavit (založeno, založil).
F. F. je fieri fecit (dal udělat)

Fotka nápisu by možná pomohla.

07.09.19 19:39
hodnocení

Nápis ANO 1876
lmgify

Ta fotka je tak mizerná, že to vypadá, že je tam napsáno FB ANO 1806 *ee*

Ta uprostřed je 38 nebo nějaký znak?

Předpokládám, že to není u nás? Není na Google Maps lepší fotka?

lmgify

Jedinou zmínku "F.B. ANO. 1636" jsem našel tady. :(

Není to náhodou v Portugalsku? *sok* (portugalsky ano = rok)

hodnocení

Je to u nás. Oboje fotky. Každá na jiném domě ale ve stejném městě
Nápis ANO 1876 #2
Nápis ANO 1876 #3
hodnocení

Tak koukám jak jsem to celé zmamlala a zmatla všechny *smich* rok byl zde v dotazů napsán orientačně, ani jeden si nepamatuji z hlavy. A je tam fakt ANO *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]