Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expanzní nadoba,odvzdusnit nebo natlakovat?

Od: fibi® odpovědí: 9 změna:
Zdravim,posouval jsem si o kousek radiátor a musel tak celou soustavu vypustit... Teď ale tak trochu nevím co by se mělo dít s expanzní nádobou při opětovném napouštění. Tak dalece tomu zase nerozumím...
doplněno 07.09.19 00:10: Žádný budik tu na tom namam...

Expanzní nadoba,odvzdusnit nebo natlakovat?
Expanzní nadoba,odvzdusnit nebo natlakovat? #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janh*
hodnocení

0x
Nic,pokuď to fungovalo před vypušťěním,tak jen dopustit vodu...
Pokuď to fungovat nebude,zkontrolovat tlak ve vaku při vypuštěném stavu a znovu napustit.

hodnocení

0x

odvzdušňují se radiátory-ale pak se musí zatopit (nwn jak to máte-v paneláku pak toto až po zahájení topné sezony).Jinak v expanzce se jen kontroluje aby tam byla vody ale ne do plna-přiměřeně ,ale zodpovědně by toto,zodpověděl vodák,topenář.

hodnocení

0x

No ono by to chtělo vydět.Ale víte jaký jste měl tlak v soustavě?Expanska (prázdná bez vody) se fouká o cca 0,2baru míň než je v soustavě.Takže jestli jste měl tlak 1bar tak zkonrolujte nádobu jestli má 0,8

doplněno 06.09.19 17:39:

No,příklade1 napsal jste prakticky to samé co já,jen přidal ten vodní sloupec.Já předpokládám že tazatel nemá barák vyšší jak 10metrů (i proto se ptám jaký měl tlak) a jak píšete většina kotlů i topných soustav potřebuje nějaký min. tlak , tak se většina tlakuje na 1bar a tím pádem 0,8v expance;)

doplněno 06.09.19 19:34:

Kde píšu že má tlakovat pořád na 0,8*ee*Píšu že předpokládám a většinou

priklad1*

To může napsat magor. Při vypuštěné soustavě se expanzní nádoba zkontroluje, případně tlak upraví. Tlak by měl být o 0,2 bar VYŠŠÍ než je výška vodního sloupce od expanzní nádoby po nejvyšší bod. Pokud je výška vodního sloupce 5 metrů tak tlak v expanzi bude 0,7 bar, nejméně však 0,5 bar. Posléze se soustava napustí s tlakem o 0,2 bar vyšším, takže 0,9 bar. Plynové kotle mohou vyžadovat pro svoji činnost minimální tlak 0,8 bar.

priklad1*

Co když měl ten původní tlak špatně! Proto se vychází z výšky vodního sloupce.

cernylysak

magore, pořád píšeš tu samou hovadinu, podle tebe když byde mít výšku vodního sloupce, podle kterého se ten tlak v expanzce řídí, 15 metrů, tak ty to podle tebe nafoukneš pořád jenom na 0,8

Expanzka se fouká na ten samý tlak, jako je výška vodního sloupce a pak se teprve dotlakuje voda do systému o 0,2 výš, než je natlakovaná expanzka, tam má sice priklad1 taky chybu, ale to už není průser jako podle tvého návodu.

priklad1*

Chybu nemám. Veškerá odborná literatura uvádí tlak v expanzi (vypuštěná soustava) je výška vodního sloupce nad expanzí plus 0,2 bar, nejméně však 0,5 bar.

cernylysak

Já nediskutuju a ani nehodlám.

Už se to tady řeší celých 8 let, co jsem se zaregistroval do poradny a řeší se to snad 10 x ročně.

figurek*
hodnocení

0x

celkem logicky zde platí totéž, co platí i pro domácí vodárnu. Vak v expansce musí být natlakovaný na mírně vyšší tlak, než je tlak v soustavě.

Při natlakování vaku na nižší tlak než je tlak v soustavě, se vak nikdy nenafoukne úplně. Tím se do expansky se dostane balastní voda, která jen zabírá místo a zmenšuje činný objem expansky.

Není to zase tak složité, že ne? Ono se to jenom složité zdá. Trochu popřemýšlejte a rychle pochopíte o co jde. A hned potom se začnete divit, jaktože tak jednoduché věci lidi nerozumí. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]