Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tah komína - kouřovod šikmo vs pravoúhle

Od: neon* odpovědí: 5 změna:

Mám na chatce obyčejný kouřovod z 1.5mm plechů vedený z domu nad střechu pomocí dvou 90° kolen, jako je na obrázku první varianta. Všechno funguje, dokud nezafouká, pak mi to chytne zpětný tah a vydýmí to chatku. Vedu kouřovod až 1,3m vodorovně, abych se dostal za přesah střechy.

Tak přemýšlím jak to nejlíp řešit. Jestli druhá varianta, kde bych vedl komín šikmo (pomocí 45° kolen) nějak podstatně zlepšuje tah?

Dalši varianta by byla, nechat to jak to mám a jen přidat na výšce. Nikde jsem nenašel žádné fakta o tom, jak zásadně brzdí tah pravouhlé kolena, vodorovný kouřovod versus šikmé stoupání.

Tah komína - kouřovod šikmo vs pravoúhle

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

4x

Zdravím

Nechal bych to tak, anebo až za tou stěnou můžete dát 45 st. rouru a 45 st. a svislou nahoru vlastně stejně jako s tím pravoúhlým kolenem jen 2x 45st, (nemusíte sekat přez zeď šikmou díru jak to je na tom druhém obrázku ale i tak můžete) a celou část co je venku zaizolovat, nebo nechat kouřovod tak a jen zaizolovat rovněž můžete navýšit výšku. Pak záleží co je to za kamna čím a jak tam topíte, jsou-li to kamna s velmi vysokou účinností pak spaliny budou studenější čímž jsou vyšší nároky na zaizolování vnější části kouřovodu...

hodnocení

3x

Jestli Vám kouř sráží vítr, šikmé vedení kouřovodu Vám asi moc nepomůže. Nasaďte na rouru nahoře vhodnou hlavici, která tomu spoklehlivě zabrání. Existuje jich celá řada. V některých případech stačí i prostá stříška.

jendad
hodnocení

3x

Přesně jak píše magdon . Pokuď při běžném topení vše funguje a jen pokuď fouká vítr , tak vás to vykuřuje tak je to tím větrem . Já jsem na cizích diskusích zahlédl bouřkovou stříšku .

Jde o to že okolo vyustění komína je proužek plechu okolo . Spodní hranu má cca asi 2cm níž a horní hranu zase pod kloboučkem také 2cm . Když fouká vítr , tak vlastně jde spodní drážkou a pak vystupuje horní a kouř je jakoby vysáván z komína.

Mám nízký komín cca 4m od země a naprosto bezproblému

Tah komína - kouřovod šikmo vs pravoúhle #2

hodnocení

1x

Myslím si, že příčinou může být i ochlazování komína, pokud je to tak jak na obrázku. Já bych vodorovnou část zkrátil tak, aby roura nahoru šla po stěně skrz střechu a zaizoloval bych celé těleso od stěny až na nahoru skrz střechu.

novak1*
hodnocení

0x

Taky mi to delá a mám hodne vysoký komín.Když fouká z jihovýchodu tak fouká do kamen,vtedy netopím ale jiný vítr nevadí .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]