Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyhnat vosy, srsne?

Od: spynfo® odpovědí: 21 změna:
dobry den,
jsou pod strechou, nad spajzou, takze pokud to jde, kvuli potravinam bych radsi nepouzil chemikalie. Pres drevo se uz prekousaly do spajze i do jednoho obytneho pokoje (drevostavba). Nemuzu pouzit ani horky dym, aby to nechytlo, a studeny dym vyrobit neumim.
Poradite prosim?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Zavolej hasičum řekni že de o ohrožení života a přijedou a zdarma zlikvidujou
Znamej takhle měl na chatě roj a volal místní hasiče a ty mu řekli že musí jít o ohrožení života jak todle do telefonu řek přilítli se na majáky a celej roj zlikvidovali
Pokud to chceš sám tak kup Hasičak na vosy aspon dva a vystřikej je
nebo se prodavá prašek kterým se posype vstup oni si to nanesou do hnízda a to je pobije
Jinak dodam zkušenost s biolitem
Je to cca 14 dní u bratra na Přimdě v rekreačním středisku sme na jednom z oken v patře oběvili sršně tak sme daly nákou tu sklenku dobrého moku a po pulnoci na ně šli
Jelikož ten biolit má prd dosah tak neohrožený bratr se po parapetu dostal k hnízdu - ja ho jistil - a přímo do otvoru vystříkal jeden sprej
Hukot jak sviňa
Pak sme utekli a nechali je cca hodku a pul v klidu
Pak sem přez otevrený okmo z boku nasadou od koštěte roztrh hnízdo bylo jich tam jak much hučeli lezli ale už nelitali a dostříkali je druhým sprejem
Pak hodka u veselé sklínky a poté sme to hnizdo hodili selý na zem
Rano sme to šli obhlídnout a někteří se ještě culali
Takže za mě biolit nic moc
Zkoušeli sme ve dne i ten hasičák na vosy ten má tlak neni problém 5m a vosy co sme našli jedno menší hnízdo padali okamžitě jak švestky

hodnocení

3x

Loni jsem likvidoval zcela nepřístupné hnízdo vos , netušil jsem, kde přesně je, lozily ve velkém množství pod střešní krytinu, pomalu se už nedalo na dvoře vůbec být. Našel jsem tip na Biotoll a zkusil ho. Vůbec jsem nevěřil, že by ten prášek mohl zabrat, posypal jsem místo kudy lozily dovnitř. Za cca 24 hodin to měly za sebou, komplet vyzdechaly. Tady jsem našel, jak to vypadá.

hodnocení

2x

Na vosy průmyslový nabo zahradní vysavač, nebo je omámit sněhovým hasičákem a odstranit s hnízdem.

Se sršni sjednat dohodu o neútočení a nechat na pokoji (postarají se o jiný obtížný hmyz).

id
hodnocení

1x

Zavolat firmu na likvidaci, někdy pomohou i místní hasiči.

Je problém potraviny ze špajzu vystěhovat?

hodnocení

1x

Ale sršně jsou chráněné!

Jen doplním : sršeň člověka nenapadne bezdůvodně jako vosa. Sršní bzučení znamená či spíše je to jen upozornění že je v blízkosti. je několikrát užitečnější než vosa a navíc likviduje vosy!

janm*

S vosami mám naopak velmi dobré zkušenosti, některé jako např. vosík francouzský jsou ve své podstatě velmi mírumilovné, mám odzkoušeno, můžete stát v blízkosti jakéhokoliv vosího hnízda a jen se dívat -nic vůbec nic se nestane- i když kolem vás vosy zakrouží není třeba se ničeho obávat, žihadlo dostanete jen v případě že zpanikaříte a začnete se ohánět, toho se samozřejmě vosy bojí berou to jako útok a pak tedy bodnou...mám to vyzkoušené, ti co se oháněli dostali žihadlo, já se neoháněl a ani jedno, vosy si můžete klidně nechat lézt po prstě doslova si s nimi hrát jako s nějakým broučkem bez prudkých pohybů a v klidu je to naprosto v pohodě...A zkuste naproti tomu někdy se přiblížit jen přiblížit ke včelímu úlu, tam ačkoli zpravidla neděláte vůbec nic dráždivého z čista jasna přiletí včela a bác, máte žihadlo a to nemusíte být ani úplně u úlu, čili na vosy osobně si nemůžu vůbec stěžovat, vím ale co za "rotiku" dělají mí známí když máme třeba posezení na zahradě, začnou panikařit hned se ohání svlékají skáčou kopou povykují prostě "hysterčí" jen jak je vedle nich nějaká vosa i tak je sice nepíchly ale je to naprosto zbytečný stres pro ně a následně i pro ty vosy...Co dělám já když se kolem mně vyrojí vosy? Vůbec nic, žádný problém nenastal...Problém lidí je často v tom že "řeší věci" které často vůbec není třeba řešit a pak mají "velký problém"...Stejně s tím hnízdem, kolikrát jsme ho měli na půdě, stačilo jen počkat na podzim bylo "prázdné" zimu totiž přežijí jen královny ale všechny vosy ke konci léta hnízdo tak jako tak opustí a již se tam nevrátí, leda že postaví hnízdo nové vedle...

72mona3*

@janm - mám jiné zkušenosti. Po dlouhých letech fóbie (od dětství), kdy jsem opravdu panikařila a zběsile mávala rukama, jsem dostala jediné žihadlo. Od včely, na kterou jsem spadla. Zato od doby, kdy tyto střety zvládám, mám dvě žihadla od vosy. V jednom případě jsem držela přepravku (takže ruka byla v absolutním klidu), jako ve zpomaleném filmu přilétla vosa, sedla mi na ruku, štípla a zase v klidu odletěla. Ten samý případ při čekání na autobus. Žádné oťukávání a zvědavost. Prostě přilétne, bodne a zmizí. Loni se to samé stalo sestřině kolegyni. Ta ovšem schytala žihadlo do obličeje. Ovšem až se sem dostanou sršně mandarínské, budeme si své vosy ještě hýčkat :) M.

janm*
Nevím ale nikdy se mi ještě nestalo abych od vosy dostal žihadlo "jen tak" od včely ano ale tam to bylo asi jako obrana úlu ale u vos ani toto, pokud vos
u vyloženě nevydrazdim neprilehnu apod.tak se železnou jistotou od vosy žihadlo opravdu nee, čili nevím co je přimělo dat žihadlo "jen tak"
Jen tak mi ho nedali ani 20 cm hubou od hnízda
72mona3*

@janm - právě, nikdo neví, co je k tomu přimělo. Mávání rukama to nebylo. A proto, když tohle někde čtu (vosa vás neštípne, když ji nevydráždíte), musím se smát. Evidentně i vosy mají své dny.

Jamn- nevím ale běžně včelu chytnu opatrně rukou nebo si ji nechám nalézt na ruku a klidně ji postím ven -bez žihadla,totéž sršeň ale vosa? ani náhodou!

janm*
Diesel-Vidíte, mám to naopak vosu na ruku pohrát si s ní bez problemu, ale na včely jsem opatrný tam si jistý nejsem :)

Janm-jo vzpomněl jsem si-již jednou jsme se takhle spolu dohadovali,holt já z nám lidi a co na ně vosa zaútočila bezdůvodně vy zase totéž se včelami, pěkný zbytek večera či spíše počátek noci.

hodnocení

0x
Viděl jsem lógr z kafe, vysušený v troubě, v pánvičce a dýmí. Zřejmě je tam něco co trochu hoří,plamen jsem ale neviděl, jen to dýmí a smrdí. Zeptám se, večer budu vědět, jak se to uvádí "do činnosti" :)
doplněno 03.09.19 17:37: Tak se podpali něco jako Pepo a přihrne se k tomu ten prášek

hodnocení

0x

Před týdnem jsem zasahovala proti vosám taky, ale na zahradě (hnízdo ale měly v zemi). Schytala jsem od nich několik žihadel (ještěže mám prášky na alergii a hned jsem si je vzala) a od té doby mě na zahradu nepustily, ve vzdálenosti 15 m od hnízda (v zemi) už útočily.

Jakkoliv se vyhýbám chemii, tak tady jsem zakoupila postřik a pozdě večer, s baterkou, v bundě s kapucí, dvoje kalhoty, pevné boty ...jsem na to šla. Vyhrála jsem. Zatím...

hodnocení

0x
Každej jsme jinej a tudíž řešíme stejný problémy jinak. Tohle asi nebude ulétlý včelí roj, na ten je nejlepší zavolat nějakýho včelaře.
Vosí báň je nejlepší večer uříznout do nějakýho pevného pytle. Ale to se musí dělat večer, když jsou všechny doma.
Volat na to hasiče mě připadá zbytečný.

hodnocení

0x

Já měl jedno vosí megahnízdo pod podbitím střechy a tak jsem je musel hubit ze žebříku - ano, docela předpoklad slušné komedie. Ale šlo to relativně snadno - prvotní pokusy s biolitem vedly akorát k větší nasranosti osazenstva hnízda (to jsem zdaleka netušil, že má takřka metr délku) tak jsem na radu hasiče ( ,,My je luxujeme´´) zkusil totéž - jakožto truhlář mám výkonný vysavač, ze zbabělosti jsem si prodloužil trubky na cca 2.5m, takže jsem byl relativně dál od hnída, byť na žebři. No a pak jsem jen spustil vysavač, vylezl na žebř, trubkama zabouchal na podbití a k díře, ze které začaly vyletovat jsem jen přistrčil rouru vysavače. No a pak nuda - chtělo to vydržet, ty vosy prostě útočily na hučící trubku, ta je na oplátku vcucla - ne po jedné, šlo o stovky a tisíce - nádoba průmyslového vysavače byla po akci plná. A tam se jim asi nelíbilo, protože na druhý den jsem vysavač opatrně rozebíral očekávaje odvetnou akci - ale byly všechny mrtvé. Takže jsem nedostal jediné žihadlo, pak jsem vyhrabal zbytky hnízda a jen jsem čučel, co to bylo za monstrum

karel556*
hodnocení

0x

toto je bezpečné a nic od toho nechytne

agrobio.cz/...

janm*
hodnocení

0x

Nechte tak, do zimy bude hnízdo prázdné a už se tam nevrátí...

hodnocení

0x

Já jsem v létě (po předchozích pokusech s ruznými spreji a sirnými knoty) zlikvidoval takové menší vosí hnízdo vysavačem na listí...

Cca měsíc byl klid, ale teď si ho ty bestie začaly budovat znova.

Takže tahle prima akce se asi bude muset opakovat.

youtu.be/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma biotoll vosy
Otázky na téma sirné knoty

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]