Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění azbestových izolačních destiček po

Od: tvprodukt odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

koupil jsem starou chatu a pod veškerými elektroprvky v interiéru (rozvodné krabice, vypínače, zásuvky) jsou umístěny azbestové izolační destičky. Pár jsem jich odstranil (ještě než mi došlo, že jde o azbest) a přemýšlím, jak dál postupovat. Jestli to celé udělat svépomocí (navrhlčit, opatrně odšroubovat, odvézt na sběrný dvůr) anebo ponechat a např. zalakovat nebo nabarvit, aby se žádný prach z desek nedostal na povrch.

Poradíte?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cernylysak
hodnocení

5x

Tím předěláváním si uškodíš asi 1000x víc, než kdybys to nechal na pokoji.

mak*
hodnocení

5x

Lidstvo neumí nic dělat rozumně. Vše se dělá z extrému do extrému. To nebezpečí je spíš ve výrobě, ne v použití vyrobeného. Být dělníkem, který 8hod denně řeže azbest a dýchá ten prach z toho, tak bych se bál, ale mít pod vypínačem azbestovou destičku...

04.09.19 11:30

hodnocení

2x

Destičky tam klidně nechte, pokud do nich nebudete zbytečně dloubat, nic Vám to neudělá. Pokud je odstraníte, vězte, že je musíte něčím nahradit. Nelze vípínač, ani zásuvku přišroubovat přímo na dřevo.

Někoho by měli zavřít za šíření poplašných zpráv *zed*. Ano, azbestový prach není zrovna zdraví prospěšný, ale to, co se kolem něj v poslední době děje, nemá obdoby! Takových destiček pod vypínače jsem za 18 let praxe namontoval možná stovky a to jsem si je i vlastnoručně řezal z desek 1.5 x 2 m velkých. Dneska je mi přes 60 a plíce mám dodnes v naprostém pořádku, žádný katastrofický zcénář se nekoná.

Mimochodem, mám z azbestocementových panelů postavenou chatu. Nijak to neřeším.

doplněno 04.09.19 13:59:

No jestli Vás to uklidní a budete lépe spát, tak ty destičky vyměňte. Ale je to zbytečné. Navíc se toho při tom nadýcháte mnohem víc, než kdybyste s těmi starými nehýbal.

Odhaduji, že to nebude dlouho trvat a nějaký koumák vymyslí novou hmotu na výrobu těchto destiček a rozšíří fámu, že ten "Cemvin" je vlastně mnohem škodlivější, než azbest a že jedině jeho nové destičky jsou neškodné a že je naprosto nutné cemvinové destičky zlikvidovat, pokud možno jeho firmou. Aby zachránil lidstvo před vyhynutím, založí si na nové destičky firmu. Zatím co mu na to velká část lidstva s hrůzou skočí a bude zbytečně vyměňovat a vyměňovat, on bude vydělávat a vydělávat miliardy.

Tuhle na Prima zoom v králích šrotu (nebo jak se to jmenuje)bylo jak pod azbestem na lištách ocelákem škrábal cihly,prach vysával,vše zakraté...no hrůza. narazli jsem v zápětí na článek-na základě toho článku se divím,že ještě vůbec žijeme jak je nebezpečný. Kdoví zdali ještě spousta dnes jezdícich "žigulů,stodvác" a dalších "vetránů" nemá spojkové a brzdové obložení ještě z azbestem! Vůbec se nedivím,že jsou, lidé takoví plašani , když nás s tím pisálkové tak straší!

Opravdu skvělá odpověď. Azbest je pomalý, ale solidní zabiják. Až vám za 5 let někdo řekne na plicním, že máte rakovinu plic, tak si vzpomeňte na své hrdinské kecy.
majklchris

Nestrašte.Vždyt ještě donedávně ,kdoví zda-li ještě ne dnes dýcháme "osinek" z brzd a spojek něklterých aut!

nevím odekdy přesně toto bylo zakázáno (osinkové obložení),cca kolem 1998? až 2005? Takže to co bych dnes mohl nadýchat je nic s tím co jsme všichjni dýchali od narození např kolegy výše víc jak 60 roků,těch posledních necelých 20 roků to má jako zachránit?

hodnocení

1x

Nedělejte nic, zase vás někdo vyplašil hloupými informacemi. I kdyby to byl azbest, tak vám nic nehrozí, pokud ho nebudete brousit. Azbest se nevypařuje, škodlivé je vdechování jeho prachu. Ty izolační podložky jsou nehořlavé a mají tam svůj význam, kvůli provedení elektroinstalace v dřevěné chatě. Používalo se to, dokud neexistovaly ohni odolné kabely a krabice (dnes nehoří plamenem, pouze se seškvaří).

hodnocení

0x

Nejlépe zavolat odbornou firmu- ta si to nechá hooodně zapaltit,vy měsíc? možná déle nebudete moci na chatu... To se pka vyplatí!

Natřete to barvou od latexu,přes balakryl , co já vím jakou a nechat to být, nebo "protiprávní jednání" (poruším pravidlo) sundat zbytek a postupně naházet do popelnice

hodnocení

0x

Hloupá otázka... Co jste tam dal pod to místo toho? Určitě je to azbest? není to třeba už Cemvin?

tvprodukt
hodnocení

Predchozi majitel si mysli, ze to azbest je. Nevim, jak to poznat, ale vzhledem k tomu, ze ty rozvody jsou z 80. let, tak pravdepodobne to azbest bude obsahovat. Davam tam misto toho prave ten Cemvin.

Je to zbytečná práce, vidím, že si nedáte poradit. Prostě se necháte "masírovat".

Jj kolego Feraxi- všichni co jsme zde starší cca30 let jsme asi díky azbestu z brzd,ze spojek v autech mrtví nebo prolezlí rakovinou ...!Dle té masáže z médií jak je hrooozně škodlivý.

Pro tazatele Vy s tím vůbec nesmíte ale manuipulovat! Pokud to chcete odsrtanit ,máte povinnost zavolat na to odbornou firmu ,tedy když jsme u té debility a vezmeme to do všech důsledků!

tvprodukt
hodnocení

Ja se masirovat nenecham, tohle mi poradl muj kamarad elektrikar a kdyz jsem si toto tema zacal googlovat, tak na mne z duveryhodnych zdroju vykakovaly prave ty informace o slozitosti likvidace. Proto sem pisu ten dotaz, aby mi poradil nekdo, kdo s tim ma praktickou zkusenost. Kvuli par destickam samozrejme nebudu volat cetu kosmonautu, jen resim, jestli tou pripadnou vymenou nenapacham vic skody, nez uzitku. Kazdopadne diky vsem az odpovedi, zatim to necham tak a asi to casem proste vemu nejakou barvou nebo lakem, abych to stabilizoval a neunikal z toho zadny prach.

Když to nebudete řezat, nebo brousit, žádný prach z toho nebude. Pokud to chcete barvit, tak nehořlavou barvou, aby to neztratilo svůj účel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]