Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jak jsem tu nedávno prosil o radu s výpočtem výkonu radiátorů, tak radiátory jsou vyměněny včetně potrubí, které se dalo do zdi. Ovšem jak se přesně dalo očekávat, nové deskáče na tenčích trubkách kladou vodě mnohem větší odpor, a tak musím staré radiátory přiškrtit, aby nové topily celé.
Proto se chci zeptat, zda se dá na těchto (viz foto) starých ventilech nějakým způsobem přiškrtit průtok, aniž by se vyřadilo z funkce kolečko otvírání-zavírání, tedy abych nemusel přiškrcovat ventil kolečkem, protože pak někdo přijde a sáhne do toho, ale zda to nejde nějak jinak. K čemu slouží ten šroubek nahoře? Kdysi jsem někde četl, že by to u těchto kohoutů snad mělo nějak jít, ale netuším postup. Poradí někdo? Díky
hmm, a já měl za to, že kohout je druh ventilu
kdyby těmi kohouty nešlo hýbat, tak s tím neztrácím čas a ani se neptám díky, zkusím, za to nic nedám
tak pohybovat s nimi přímo axiálně opravdu nejde, ale nezdá se mi ani, že by jít mělo. Protože co jsem vypozoroval, tak šroubek tam slouží jako zarážka a když ho povyšroubuji, tak jde volně otáčet hřídelkou pořád dokola a tím se dovnitř zasunuje. Budu s tím holt chvíli laborovat, aby to topilo nějak normálně, ale do zimy času dost
mikihans: A to je přesně to, co musíte udělat. Vyšroubovat horní šroubek (pozor, může začít vytíkat voda!) a otáčet kohoutem (i s vnitřním tělesem) po směru hodinových ručiček. Tím zúžíte otvor, kterým voda proudí do radiátoru. Dívejte se na rysky na hřídeli a případně si zapisujte polohu rysek a reakci radiátoru na změnu, ať víte, do jaké polohy kohout případně vrátit. Nakonec šroubek dotáhnětě, ale pozor, musí zapadnout do drážky ve vnitřním tělese. Přeji hodně zdaru.
PS: Ono úplně nejlepší by bylo vyměnit všechny radiátory, nikdy to nebude dokonalé s Vaší kombinací. Vím o čem mluvím, zatím to mám taky tak. Plecháče se nahřejí rychleji a až pak deskáče s menším průtokem. Mám samotíž.
Původně jsem to chtěl popsat, ale našel jsem parádní popis, tak tady to je kompletně. Jen dodám, že ten šroubek drží vřeteno kohoutu proti protočení. Je to doraz pro krajní polohy. Pokud ale jde o vyvážení teploty v místnostech, použij termoventily. Taky jsem to udělal a je to bezva.
Ještě doplním, že rychlejšího dosahu teplé vody do všech radiátorů je možno docílit přepnutím rychlosti oběhového čerpadla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.