Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Projektent nás oklamal - lze se bránit?

Od: belpir odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

Je možnost domoci se zaplacených peněz za projekt k domu, se kterým nesouhlasíme, ale smlouva už byla uzavřena?

Plánujeme stavbu domu a proto jsme oslovili kancelář projektanta. Souhlasil že projekt vypracuje. Během první schůzky jsme předložili naše požadavky, dům do 8mil, velikost místností, aj. Projektent řekl, že návrh s výkresem vyjde na 50tis, s tím že polovinu zaplatíme jako zálohu a druhou až po převzetí čistopisu.

Na druhé schůzce nám předložil návrh, se kterým jsme úplně nesouhlasili a vzali si čas na rozmyšlenou. Po dvou týdnech během dalšího setkání nám předložil již zpracované 3D vizualizace a naše námitky slíbil zapracovat. Další schůzka proběhla po 3 týdnech, kde byly zpracovány změny s velkým množstvím chyb. Na tuto schůzku již přišel i projektantův rozpočtář a přinesl rozpočet domu na 18mil a hotové výkresy. Když jsme mu řekli že náš stop byl max 8mil, divil se a říkal, že takový dům postavit dnes už nelze a dohodli jsme se, že mu dáme vědět, ale pravděpodobně již o další spolupráci nelze uvažovat. Při odchodu nám řekl, ať si vezmeme výkresy domu, když už se s nimi dělali, tak nám třeba poslouží. O týden později chtěl ať pošleme zbylých 25 tis s tím, že svou práci odvedl. Ve smlouvě stojí "předáním čistopisu je smluva naplněna" a k našemu zděšení byl čistopis právě ten výkres, který nám jakoby náhodou dal na posledním setkání, který je ale naprosto k ničemu. Po dalším telefonátu z projektanta vypadlo, že si nepamatuje, že bysme se na úvodním setkání bavili o max stopu 8mil a že peníze musíme poslat.

Podle nás je toto jednání naprosto neseriózní a už takhle jsme zaplatili 25 tis a dalších 25 tis patrně zaplatit budeme muset, když je to ve smlouvě. Tuto poradnu zkouším jako poslední možnost. Ano, důvěřivě jsme naletěli ... ale je nějaká možnost jak se bránit, jak nemuset platit alespoň druhou půlku peněz?

Díky

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Samozřejmě se bránit lze, ale bude to asi na "delší lokte".

Vy budete dokazovat svou pravdu..a projektant za tu svoji. Jak máte silná důkazní břemena pro případný spor, to asi nejlépe víte sama.

Samozřejmě těžko hodnotit ona čísla co zde uvádíte, lze pochopitelně postavit dům za 8mil...i za 18mil. Jaké jstě měli zadávací požadavky..a zda se s nimi lze "vejít" do oněch 8mil Kč, to z dotazu nelze posoudit.

Zkuste nějaký kompromis...protože "soudit" se o 50tis nebude chtít ani projektant, ani vy.

doplněno 02.09.19 17:06:

P.S.: jeden výkres snad není "čistopis" projektu, respektive podobný výraz se ani nepoužívá. Peníze by projektant mohl chtít po předání kompletního autorizovaného (orazítkovaného) díla (předpokládám tedy alespoň stavební část) a to v případě domu za 8 (resp.dokonce 18mil) rozhodně nebude jeden výkres, ale odhadem tak 10 a více výkresů (a to ještě bez řemesel).

krtek*
hodnocení

4x

za 50tis musí projektant udělat kompletní projekt pro stavební povolení a ještě s vyběháním po úřadech, a to v hodnotě, kterou jste požadovali. Běžná cena projektu pro barák v řádech 2-4mil je 20-25tis od projektanta nebo 10tis od studenta, kterýmu tam pak někdo prskne razítko.

Ale pak tu jsou další věci...

1) píšete "návrh s výkresem"...návrh s výkresem může být také studie proveditelnosti nebo jak píšete vizualizace místností. Kde je pravda nikdo krom Vás neví. Buď používáte nesprávné termíny nebo nevím. Jinak běžná praxe funguje tak, že právě sdělíte své požadavky na velikost, tvary, materály a podobně. Projektant donese právě ten návrh, který má jen základní půdorys, rozložení místností a pár kót. Říkám tomu omalovánka. Nic víc to totiž není než obrázek jak dům bude vypadat. Nic technického pro klienta tam není. Po odsouhlasení a doladění detailů, poté začně zpracovávat detailnější projektovou dokumentaci pro stavební povolení, která musí dle zákona obsahovat minimálně: technickou zprávu, situaci, půdorysy pater, řezy vč. skladeb, statiku budovy, požární zprávu a výkres. To vše oraženo odpovědnou osobou.

2) Pokud mi projektant řekne, že neumí postavit barák za 8mil, tak to ať jde s prominutím do řiti. Projektant musí být schopný naprojektovat barák za milion i za 100

3) Má projektant nebo Vy objednávku na požadované práce? Co se v ní přesně píše? Má projektant předávací protokol o předané práci? Pokud ne, nemá na základě čeho fakturovat a dožadovat se peněz. Tohle by mu řekli v každé firmě a každý normální zákazník. To je asi to, co chcete slyšet ze zdejší poradny.

4) To, že si on nepamatuje základní informace a požadavky klienta z první schůzky není Vaše starost. Měl si dělat poznámky. Pak se nemůže divit, že výkresy x krát předělává. Z vlastní zkušenosti Vám můžu říct, že tohle je oblíbená vlastnost investorů apelovat na to, co se řeklo a slíbilo na schůzce.

doplněno 03.09.19 07:54:

já osobně bych projektanta poslal k šípku a neplatil mu nic, protože nespnil základní podmínku požadovaných prací, a to...dům v hodnotě 8mil...nazdar

asiemil

No tak Ty musíš mít hodně zkušeností a práce,když máš tolik času být neustále zde a psát romány*smich*

krtek*

asiemil: jsem sice chlap, ale taky dokážu "multitasking" ..výhoda mládí a digitální generace ;) když do toho ještě člověk zládá obstojně všemi deseti, tak může stíhat vše. Jak práci tak reagovat na poradně..

asiemil
03.09.19 08:16

hmm*zmateny*

Koho chcete kam posílat, když znáte názor pouze jedné strany? Ani jeden z nás u jednání nebyl, nezná zadávací podmínky, ani emailovou či telefonickou a osobní komunikaci, dohody ani detaily?
Tyhle názory že "za 10 to udělá student a za 50 projektant" a ještě by to mělo být v pozlacených deskách, ty mám velmi rád, právě u těchto situací, kdy ani jeden z nás nemá téměř žádné informace..a především ty informace z druhé strany.
krtek*

martincakl: vzhledem k tomu, že naše firma má i oddělení projekce, tak si živě dokážu představit jak by to z druhého pohledu vypadalo. Dokonce jsem i podobnou situaci jednou zažil. Investor si taky objednal projekt haly a dostal za cenu studii s vizualizací, kterou nechtěl. Zjebaný dostal samozřejmě projektant, protože investor to nezaplatil a dožadoval se toho co chtěl v termínu. Od té doby jsou vycvičení a všechny detaily jsou zanesené v objednávkách včetně přesného popisu co dostanou. A ty ceny, které jsem psal za projekt jsem si nevycucal z prstu. A když pominu, že naše projekční odddělení není zrovna levné, protože dělá zakázky za stovky milionů a tyhle cifry mi samo potvrdilo, tak to asi nebude jen tak. Projekt pro stavební povolení baráku do 4mega musí udělat projektant při 8hodinové pracovní směně za týden. Samozřejmě nepočítám do toho návrh dispozic a podobně. Čistě jen technické kreslení...spolužák, kterému se nechtělo kreslit si barák sám, si projekt s vyhěháním po úřadech zaplatil, dostal vše v mašličkách i cedulkou pro stavební povolení a dal za to přesně 25tis. Z toho 5 bylo na povolení. Barák v hodnotě 3,5mil..

krtek: tak jste jistě zažil i to, že v pondělí se něco dohodne...do čtvrtka něco nakreslí...v pátek zavolá manžel-investor, že chce nějaké změny. V pondělí se sejdou..proberou změny...do čtvrtka se nakreslí..v pátek volá menželka-investorka, že chce něco opět jinak, pak následuje pondělí..kde jsou požadovány změny další, protože o víkendu přijel na návštěvu strýc s tetou..a mají na celý projekt svůj názor. To je situace také ze života, nikoliv vymyšlená. A to jsem zapoměl ještě na názor dědečka s babičkou z jedné i druhé strany a souseda (také občas realita).

Třeba projektant veškeré ty zápisy, změny..a požadavky má, vůbec nevíme co kolem toho vše bylo. Dokud nevím názor obou stran (a v konkrétním případě opravdu detailně), tak nechci soudit ani investora, ani projektanta.

krtek*

martincakl: ani jednu věc z toho co jste teď napsal nepopírám! Všechno je to pravda. Avšak! Projektant měl a byla to jeho povinnost předem upozornit investora/objednatele, že případné změny (jestli nějaké byly) mají vliv jak na výslednou cenu projektu, hodnoty domu a podobně. Já si taky nemůžu jen tak realizovat vícepráce, i když je investor chce, a pak přijít na konci s fakturou povýšenou o 100tis. Když po mě investor něco chce navíc, tak mu prvně oznámim, že tento požadavek není součástí základní smlouvy a jedná se o vícepráci, poté mu vyčíslím změnu finančně a teprve po odsouhlasení a podepsání můžu realizovat. V opačném případě mi to investor buď popře že nic nechtěl a nebo nezaplatí, protože bude tvrdit, že je to součástí základní ceny a nikdo mu neřekl, že je to za příplatek. A můžu se stavět na hlavu.

belpir

Díky za podnětné názory, vrátili jste mi naději.

V úvodu jsem neuvedl přesně, že 50 tis bez DPH je za studii, nikoliv projektovou dokumentaci

S tím že vizualizace a orazítkované půdorysy byly vypracovány bez našeho vědomí, jelikož jsme se dohodli že dokud se neschválí nějaký akceptovatelný stav, nemá cenu dělat vizualizace atd ... nicméně to bez našeho vědomí udělal a tak může argumentovat, že práci odvedl ...

Dnes mu zkusíme opět zavolat a dohodnout se.

Ale překvapilo mě když jste zmínil vypracovaný projekt, za který investor nezaplatil ... i když podklady byly zadány ústně ... to se s ním nikdo nesoudí, nebo to jinak neřeší?

krtek: však ano..já s Vámi také souhlasím. Ale abych mohl zaujmout nějaké stanovisko, tak bych potřeboval mluvit s tím projektantem a vše si detailně prostudovat.

figurek*
hodnocení

3x

No tak pravda, zde jsme na poradně a proto pro případné další tazatele problém rozebereme z opačné strany.

Netuším, co jste za padesát tisíc očekávali. Těch padestát tisíc se musí zdanit, něco jde na režii firmy, něco na nějaké další náklady, něco na spolupracovníky, něco jde na daň ze mzdy atd. Kolik si myslíte, že zůstane z vašich zaplacených padesáti tisíc vašemu projektantovi osobně? Já vám řeknu kolik. 10-12 a bude rád.

Druhá věc. 50.000 = 0,625 procenta z osmi milionů. Za takové procento očekáváte, že vám někdo předvede brilantní projekt osmimilionového baráku? Nečekejte.

A třetí věc. Když zadáváte práci projektantovi, musíte se i vy dobře připravit. Chce to mít aspoň amatérsky namalované nějaké náčrtky, plánky, dispozice atd, ať máte nad čím sedět. Jinak se může stát, že projektant slyší něco jiného, než co vy mu povídáte. A přesně toto se asi stalo u vás.

Co teď, to netuším. Vy se cítíte podvedení a váš projektant má problém. Nezbývá mu než doufat, že zaplatíte. Jestli nezaplatíte, pak pohledávku zařadí mezi nedobytné a tím pro něho zakázka skončí. Škoda naštěstí není příliš velká.

Ale dost se divím, že pro domek za osm milionů jste nepoužili některý z oněch typových projektů, kdy tři čtvrtiny práce jsou hotové už předem a které se obvykle pouze finálně upravují. Existuje jich tolik druhů, že byste si spolehlivě vybrali.

mak*
hodnocení

1x

Podle mě zásadní problém je, zda onen strop 8mil je zakotven ve smlouvě. Pokud ne, nemáte se čeho domáhat.

Druhý problém je v tom, zda Vaše požadavky je reálné splnit za Vámi požadované peníze (abyste nechtěli něco jako auto střední třídy do 50 tisíc) a zda Vaše výchozí požadavky nebyly postupně navyšovány.

Nechci soudit, když neznám detaily, ale v podobném prostředí pracuji a takovéto problémy jsou na denním pořádku. Je nějaký výchozí požadavek na cenu a vlastnosti, ale jak se projekt vyvíjí, jsou vznášeny další a další požadavky a zákazník tak nějak nevnímá upozornění, že více požadavků znamená více peněz. Já proto na každé takovéto zvýšení zákazníka písemně upozorňuji a žádám jeho písemný souhlas k pokračování se zvýšenými požadavky a rozpočtem. Je možné, že toto projektant neudělal.

V principu samozřejmě chápu zákazníka, že pokud hodlá proinvestovat určitou částku, tak zajisté nemá k dispozici částku dvojnásobnou. Ale nemusí být vše jen vina projektanta.

krtek*

zásadní problém je, že se projektant má na takovou ZÁKLADNÍ věc zeptat sám od sebe. Nám taky když někdo zavolá, že chce něco postavit, tak první náš dotaz je za kolik a kdy..pak se můžeme bavit dál.

dylin
hodnocení

0x
No podle mě je jeden výkres "studie" a ne čistopis... Ale jako finta ve smlouvě je to slušná... No když někdo vidí, že chce stavět za 8 mega, tak si asi říká, že pade se dá vyloudit jako prd... Recenze někde na veřejnosti u takovýchto OSVČ je někdy dobrý bič... Nejlépe se zeptat i na ckait na tohoto machra

jardaa*
hodnocení

0x

Pokud "se bránit" myslíte vážně, tak vám nezbývá nic jiného, než s projektantem se domluvit, zapomenout, nebo vzít si znalce a k soudu (to je ta vaše poslední možnost, zde vám to nikdo nevyřeší). Poptejte se na komoře architektů, jak má vypadat projekt. Zadání mělo být písemné.

belpir
hodnocení

0x

Díky za odpovědi, apoň jsem získal jistotu.

No.. není zač, ale jistotu jste rozhodně nezískal. Nevíme co přesně bylo domluveno a odsouhlaseno z obou smluvních stran.
Jak píše kolega, 50tis by za projekt domu v ceně 8/18 mil Kč bylo žalostně málo. Už to je tedy krajně podezřelé, a ani bych se moc nedivil, kdyby za tuto cenu se jednalo o studii s propočtem ceny a nikoliv projekt pro stavební povolení, natož ještě projekt pro provedení stavby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]