Nejste přihlášen/a.
platím řádně nájemné včetně služeb každý měsíc a obecní ůřad nedal za posladních deset let vyúčtování ,nyní se probrali a chtějí po mně zpětně zaplatit za služby za deset let .Mají na to zákonné právo?Mám nějaké odvolání za neoprávněné jednání? Jak se mohu bránit?Není to můj problém že v tom mají nepořádek a nedávají roční vyúčtování za služby spojené s bydlením.Prosím poradíte mi jak se mám zachovat ,není to zrovna malá částka co si vypsali .Děkuji za odpověď.
Dluh je dluh, takže mají právo zaplacení dluhu žádat. Ale mají také ze zákona povinnost se o svůj majetek starat a o zaplacení žádat. Pokud placení nepožadovali ani Vám nedali vyúčtování, můžete uplatnit námitku promlčení.
Napište jim, že jejich dluh je promlčený. To zvládnete i sama.
Pokud toto uděláte, tak mohou považovat zaplacení dluhu pouze za 3 poslední roky zpět. Zaplacení dluhu za tři poslední roky se nevyhnete a raději to udělejte. Pokud by dali případ k soudu, tak dluh za ty poslední 3 roky budete muset zaplatit a ještě vy Vám naúčtovali soudní poplatky.
Paní Jitko,
kdybyste se jako nájemce o vyúčtování zajímala každý rok, a průběžně hradila nedoplatky, případně si s obcí dohodla zvýšení záloh na služby spojené s bydlením, nebyl by nyní doplatek tak velký.
Poradila bych dohodnout se s obcí na splátkách > nakonec pochybila i ona, mohla by Vám vyjít vstříc.
K počtu let > počet nevím. Podle mne jste ale služby využívala, energie spotřebovávala, ... Myslím si, že byste neměla hledat "kličky", ale nedoplatek (po dohodě s obcí i na splátky) uhradit.
Prosba: Budete-li chtít otázku upřesnit, doplňte ji, nebo zvolte možnost odpovědi na otázku, případně komentář. Nevkládejte prosím na stejné téma další otázku.
Najdete to v OZ, ovšem dnes je nový - 2012, takže i starší - 1964, je tam o promlčení. Pokud nereagovali, je promlčecí lhůta kratší.
Pokud se chcete bránit, je to vysoká částka, jděte za právníkem o radu. Sepíše, ale srovnejte částky - dluh vs odměna.. Sama si s tím asi neporadíte, vzor na webu by se však jistě našel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.