Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Za kolik let zpětně mohou po mně vyžadovat

Od: jitka168* odpovědí: 4 změna:

platím řádně nájemné včetně služeb každý měsíc a obecní ůřad nedal za posladních deset let vyúčtování ,nyní se probrali a chtějí po mně zpětně zaplatit za služby za deset let .Mají na to zákonné právo?Mám nějaké odvolání za neoprávněné jednání? Jak se mohu bránit?Není to můj problém že v tom mají nepořádek a nedávají roční vyúčtování za služby spojené s bydlením.Prosím poradíte mi jak se mám zachovat ,není to zrovna malá částka co si vypsali .Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

elane
hodnocení

1x

Dluh je dluh, takže mají právo zaplacení dluhu žádat. Ale mají také ze zákona povinnost se o svůj majetek starat a o zaplacení žádat. Pokud placení nepožadovali ani Vám nedali vyúčtování, můžete uplatnit námitku promlčení.

Napište jim, že jejich dluh je promlčený. To zvládnete i sama.

Pokud toto uděláte, tak mohou považovat zaplacení dluhu pouze za 3 poslední roky zpět. Zaplacení dluhu za tři poslední roky se nevyhnete a raději to udělejte. Pokud by dali případ k soudu, tak dluh za ty poslední 3 roky budete muset zaplatit a ještě vy Vám naúčtovali soudní poplatky.

*jasne*

iz*
hodnocení

0x

Paní Jitko,

kdybyste se jako nájemce o vyúčtování zajímala každý rok, a průběžně hradila nedoplatky, případně si s obcí dohodla zvýšení záloh na služby spojené s bydlením, nebyl by nyní doplatek tak velký.

Poradila bych dohodnout se s obcí na splátkách > nakonec pochybila i ona, mohla by Vám vyjít vstříc.

K počtu let > počet nevím. Podle mne jste ale služby využívala, energie spotřebovávala, ... Myslím si, že byste neměla hledat "kličky", ale nedoplatek (po dohodě s obcí i na splátky) uhradit.

Prosba: Budete-li chtít otázku upřesnit, doplňte ji, nebo zvolte možnost odpovědi na otázku, případně komentář. Nevkládejte prosím na stejné téma další otázku.

jardaa*
hodnocení

0x

Najdete to v OZ, ovšem dnes je nový - 2012, takže i starší - 1964, je tam o promlčení. Pokud nereagovali, je promlčecí lhůta kratší.
Pokud se chcete bránit, je to vysoká částka, jděte za právníkem o radu. Sepíše, ale srovnejte částky - dluh vs odměna.. Sama si s tím asi neporadíte, vzor na webu by se však jistě našel.

jenda2*
hodnocení

0x

Záhadná otázka: řádně jste vše platila a přesto po vás chtějí nějaký nedoplatek za řádné placení? 10 let nikomu nic nechybělo a najednou ano? Vy jste po celou dobu vůbec nechtěla nějaké vyúčtování? To je jak z pohádky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]