Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused a jeho okno

Od: pomoc* odpovědí: 94 změna:

Dobrý den,

můj soused sdílí své okno z kuchyně s mým pozemkem, kde mám posezení k ranní kávě i posezení. Sklo je "mléčné" a otevírá ho vyklopením za účelem větrání. Jdu si vychutnat svoji ranní kávu a snídani a poslouchám jejich hovor tak zřetelně, jako bychom stáli vedle sebe, cítím pachy kuchyně, smažení a ledvinky nejsou vůbec fajn... Diskusí se sousedem na "dobré vlně" proběhlo bezpočet. Bez reakce.

Bílé okno je okno souseda, foto přiloženo.

Poraďte. Hledám oporu ve stavebním zákoně.

Soused a jeho okno
Soused a jeho okno #2
Soused a jeho okno #3

94 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

6x
Pomoc. Píšeš, že se stydíš zvát návštěvy... To kvůli tomu sousedovic oknu, nebo proto, že to nemáš u sebe zrovna nějak hezky upravené?

Přiznám se, že i toto mne napadlo a vzpomínám si, že snad v Holandsku může být soused, ev obyvatel města/vesnice popotahován za stav svého obydlí či pozemku, který je "nepěkný"- prostě soused musí koukat na sousedovo nepořádek. A pokračování diskuze mne jen utvrzuje v tom, že MAJITEL nového domu si myslí, že všichni okolo mu budou jen ustupovat a on si bude rozšiřovat své teritorium. Každý by si měl hlavně zamést u svého prahu a tady zjevně zemetýno není. A proč bych se měl stydět za souseda? To nejsem já- rozumná návštěva to pochopí. Ale potvrdilo se to co jsem předpokládal - za cenu max cca pětiny bytu v Praze si pořídil tazatel levné bydlení na vesnici, ale nyní by chtěl i přes to, že viděl co kupuje vše měnit a předpokládá, že ostatní budou skákat jak on píská.

pomoc*
hodnocení

Ivanhorseman:

který holandský nepořádek máš na mysli?

hodnocení

4x

Hmm to vypadá, že nemá možnost mít okno jinam.. Pachy by možná vyřešila digestoř, ale těžko ho donutíte.

A teď si předstate, že soused ráno u svého čaje musí poslouchat jak srkáte svoje kafe a třeba mu vadí i její vůně, protože kafe nesnáší... ;)

pomoc*
hodnocení

:) sladce spinká, když jedu do práce. Jsem soused nad zlato, jako ze žurnálu. Musíš zažít, jinak nepoznáš. Dík za reakci, hm?

To Vás šlechtí... *palec2*

Nejsem sice znalec zákonů a stavebních předpisů, ale laicky si myslím, že nelze najít oporu v zákoně pro zrušení okna v obytné místnosti, pokud stavební řešení neumožňuje jeho umístění jinam. *zmateny*

pomoc*
hodnocení

Nechci po sousedovi stavební úpravy. Aby užíval okno ve smyslu "luxfer". Prosvětlení ok. Větrání, sdílení svých hovorů a kuchyňské vůně ne. Hledám oporu ve stavebním zákoně. Rády bych tím předešel fyzické újmě. Věc je opravdu vyhrocená.

pomoc*
hodnocení

Já neumím ovládat jeho okno. Pouze on. Všechno je o jeho vůli. Moje pachy a hluky jsou jeho vůle (tedy i na to má řeči společensky na hraně). Já mu svůj život nevnuciji, ani nemám tu možnost.

jurajjuraj*

kdyz jdes do prace tak soused sladce spinka? to pak znamena ze kdyz si vychutnavas svoji ranni kavu tak on taky spinka, takze tezko muze mluvit v kuchyni

soused prestane vetrat protoze ty chces sedet a mit klid, mit nektere lidi za sousedy musi byt prijemne

asi jako osina v zadku

hodnocení

4x
Řešíte hlouposti, nepodstatné a neřešitelné.
Bydlíme v rodinném domku a soused má okno z kuchyně podstatně dál než je okno vašeho souseda. A stejně bezpečně cítím kdy a co vaří.
A co jako? Mám mu jít zakázat aby vařil?
Měl jste si koupit chaloupku na samotě u lesa..
pomoc*
hodnocení

Máš pocit, že ho čímkoliv obtěžuješ ty? Není ti jeho větrání příjemný, aby sis užíval bydlení v plném rozsahu. Pracuješ, platíš daně. Doufám. :) Pokut to lze, pozvi ho na grilování, pivko a na přátelské vlně to zkus. Držím palce !

janm*
hodnocení

3x
Zdravím
To je oboustranně těžko řešitelné on také potřebuje aspoň větrat, výhled zastíní thůje v květináči, zástěna apod.,ale co zvuky a pachy?Dle mne jiná cesta než se s tím smířit nebo si sednout jinam asi není.
janm*
Problém je i v tom,že dříve lidé takové věci neřešili, dnes lidem vadí téměř vše, sousedovic kočkou králíky počínaje a ranní kávou konče, čili u takových dvorků je to dnes velký problém
pomoc*
hodnocení

Prosvětlení beru. Beru i večerní světlo i pohyby postav promítané jako kino. Nemám s tím problém, tak jsem domek koupil.

Smířit se a sednout si jinam... To není rada, kterou hledám.

Ale díky, JANM.

janm*
Tak donutit ho okno zazdít,asi jediné řešení, zcela bez empatii a s vyhlídkou na nevraživé sousedské vztahy, co se dá vymyslet na malém dvorečku? Osobně bych si za posezení dal paravanek, keřík aspoň psychologicky
pomoc*
hodnocení

Zazdít je krajní řešení... teda ne že bych na to nepomyslel. Tvoje rada je v souladu. Neřeším věci hrubou silou. Vždy to musí mít respekt, kulturu a nadhled. A svojí mez. Dík!

pomoc*
hodnocení

Thůje, zástěna... to neřeší můj problém hluku a pachů. Empatie mi není cizí. Oni mají taky venkovní posezení a já bych je neobtěžoval každé ráno pachem ze smažení.

hodnocení

3x

@pomoc - tak jsem domek koupil

Takže jste věděl, že sousedovo okno vede na váš dvorek - a čekal jste co? Že on si zazdí přívod světla a vzduchu do domu, aby vás neobtěžoval? Obávám se, že v žádném zákoně oporu nenajdete - ke stavebnímu se vyjádřili ostatní, přidám ještě

NOZ § 1013

(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

Lze předpokládat, že jak běžný hovor, tak obvyklé vaření v domácnosti nepřiměřené a omezující nejsou a ani s případnou žalobou byste neuspěl.

pomoc*
hodnocení

Díky za odkaz. Konečně někdo pochopil, co hledám!

Tak jsem domek koupil. Okno bylo zavřevé, takže v "dobré víře" jsem to přijal, že ho užívá jako "luxfery". Prosvětlení. Po pár letech... nemám chuť k sobotní kávě na vlastní zahradě. Stydím se zvát návštěvy.

Pokácel jsem na své náklady strom, který sousedovi vadil. Má klíče od mého pozemku, kdyby něco potřeboval. ...Ehm, já jeho ne. Nechávám mu volné parkování.

id
hodnocení

3x

Koukněte na problém/neproblém z druhé strany. Máte tam sezení pro více osob (dle počtů židlí )a soused by hledal oporu v zákoně, jak vás z vašeho sezení vystrnadit neboť jak slyšíte vy jeho, tak slyší on vás.

Zítra při ranní kávičce si sedněte zády k sousedovic oknu a pustěte si jemnou pěknou hudbu. Problém vyřešen.

pomoc*
hodnocení

Stavuje se u mě občas moje matka, v sobotu mě navštívila rodina se dvěma dětmi a to byla první návštěva více lidí. Gril, pivko, panák a spát. Bez hluku, muziky....potichu. Proto jsem připravil více židlí. Žádné divoké párty nikdy nebyly.

Stěhovat své sezení, na mém pozemku.....? Soused najde oporu v zákoně, kterak si mám přestěhovat své letní sezení na svém pozemku jinam? A jeho stavebně i sousedsky problematické okno je v pořádku?

Tahle rada mi opravdu nepomůže. Díky.

kami*
hodnocení

3x
Pokud jsou vedle sebe stejné typy domů, vy víte, jestli váš dům má okno na dvůr dalšího souseda. Případně najít ve vesnici podobnou zástavbu a pokusit se zjistit, jestli je opravdu běžné, že do vašeho dvora se sousedovo okno opravdu dělalo podle projektu domu. Viděla jsem totiž v takovéhle zástavbě, že okna na svůj dvůr měl jen jeden dům, ke kterému dvůr patří. Pro lepší posezení bych skoro váhala, jestli opravdu potřebuji i tu zděnou kůlnu, bylo by tam víc místa. V některých případech je po 10 letech problém promlčený, platí to třeba u vydržení části pozemku. Není-li ale dům zkolaudovaný, pokusila bych se řešit problém okna se stavebním úřadem, ať vás ujistí, že toto okno je v projektové dokumentaci domu, takový problém možná promlčet nelze. Pak byste se nevyhnul možná poradě s právníkem a soudu, který přikáže okno odstranit.
Ale jsem laik a zástavbu domů u vás neznám. Jen mi logika tohoto okna na cizí dvůr moc nesedí.
pomoc*
hodnocení

Myslíte, že mi příslušný stavební úřad, jako třetí osobě dokumentaci k sousedově stavbě poskytne?

Zjistím a zkusím. Díky moc !

kami*
Na netu psali, že obvykle dokumentaci neposkytují, psali o dokončeném RD. Jenže pokud nemá kolaudaci, tedy není schváleno, přijde mi jako důležité se ozvat, podat stížnost, zkusit, požádat o pomoc...
Na netu šlo o starší odpovědi, dnes se na úřadech více snaží o podání informací.
Váhám, jestli neozvat se přes úřady není totéž jako souhlasit. (pokud by okno bylo na černo)
pomoc*
hodnocení

Před osmi lety, kdy jsem domek kupoval, mi soused v družném hovoru řekl, že zde žije 15 let. A že zkoulaudováno nemá. Takže šance je. Nemám šanci zjistit, jaká byla dohoda, strvrzená i písemně předchozí majitelkou před těmi osmi lety.

Díky za Vaše odpovědi !

hodnocení

3x

@pomoc - Okno bylo. Zavřené. Tedy jakási obdoba "luxfer". Určená k prosvětlení, nikoliv větrání a sdílení hovorů a nežádoucích vůní kuchyně.
Jak sám o sobě hezky uvádíte: "Není mi dvacet let a nebydlím "za potokem". V takovém případě by vám měl být znám rozdíl mezi běžným oknem a otvorem vyplněným luxfery.

Sousedé doma hovoří, připravují si jídlo a inkriminované okno je zaskleno tak, aby na váš pozemek neviděli, tedy je velmi pravděpodobně splněna podmínka výše cit. NOZ § 1013, tedy neobtěžovat "v míře nepřiměřené" a "podstatně neomezovat". Kdyby denně povykovali, pouštěli hudbu, vařili drogy a vás pozorovali vyloženi v onom okně, byla by situace jiná a zřejmě byste se mohl bránit mnohem úspěšněji.

pomoc*
hodnocení

Souhlas. Rád bych věděl, jak moc je jeho okno a jeho užívání v souladu se stavebním zákonem. Zkusím stavební úřad, ale v úspěch a nějakou nápravu nevěřím.

Díky !

krtek*
hodnocení

3x

celá tady ta kauza na mě působí dojmem jako když se mešťák odstěhuje na vesnici (postaví si tam dům) a pak si začne na obecním úřadě stěžovat, že ráno kvokaj slipky, štěkají psi, o víkendu soused řeže dřevo nebo něco kutí na baráku...:) ...prostě já si něco koupil a všeci "poserte se";)

re4zon
hodnocení

2x
Stavebni zakon neco takoveho nepovoluje, jedine s vasim souhlasem. To ale plati pro nove stavby/dodelavky, ne pro jiz existujici. Jinak receno, udelat by si ho tam nemohl, ale kdyz uz tam je z drivejska, mate smulu.
Jak uz bylo receno, jedine reseni je souseda ukecat k uprave, nebo ho nas**t nejakym zakrytim.
pomoc*
hodnocení

Ten stav trva 10 let. Zkolaudováno nemá, ale na "kolaudaci" dnesni legislativa kašle. Takže hledat nějakou "oporu" asi nemá smysl. Lidský, morální, sociální pohled je na mé straně. Pouze větší kyj a nebát se bacit do palice.

Díky !

re4zon
Pak je otazka, jestli to okno bylo v dokumentaci stavby / rekonstrukce povolene. Pokud ne a je tam hola zed, urcita sance tu je, prakticky je to ale na nekolik let dohadovani pres urady.
pomoc*
hodnocení

Poskytne mi příslušný stavební úřad informace k jeho stavbě, pozemku?

re4zon
Ano, mel by, jako soused na tom mate opravneny zajem, zvlast pokud nema dosud zkolaudovano (coz je mimochodem pravdepodobne pochybeni uradu, stavebni povoleni / ohlaska se vydava na urcitou dobu a nelze prodluzovat donekonecna). Neznamena to, ze vam daji do ruky kompletni dokumentaci, ale rozhodne musi prosetrit stav a dat vam vedet zda odpovida nebo ne. Zajdete tam a nenechte se pripadne odbyt. Pripadne poslete pisemne vyzvu k prosetreni.
pomoc*
hodnocení

Jsem přesvědčený, že koulaudaci nemá. Ale nemůžu říct, jaká pravidla a jaké podpisy proběhly s předchozím majitelem před osmi lety. Dobré informace, díky za ně !

jp
hodnocení

2x

Soused určitě nedělá ledvinky každý den, a ti vaši přátelé o kterých pořád píšete asi taky nadělejí dost hluku, co?... na tom vašem dvorečku, který není vidět. Vás bych za souseda nechtěla.

hodnocení

1x

Stavebním zákonem toto nevyřešíte, jedině občanským zákoníkem. Ale i tam to bude problematické, páč "nad míru obvyklou" to určitě nebude.

doplněno 02.09.19 19:12:

Když někdo pohrdá zákony a chce to řešit jako zvíře, tak nevím...

pomoc*
hodnocení

Hledat oporu v zákoně nemá smysl. Budeme bojovat jako ve zvířecí říši. Díky !

72mona3*
@pomoc - jako ve zvířecí říši? Takže mu budete očurávat barák? Tak se totiž řeší hranice teritoria. Ovšem nevím, k čemu vám to bude.:-D

Abyste nebyl výsledkem "boje" nemile překvapen...

pomoc*
hodnocení

Není mi dvacet let a nebydlím "za potokem". Vím, co lze, co ne a kde budu bojovat.

Díky ze reakce !

hodnocení

1x

Také bych se styděla zvát návštěvy na takovýto dvorek, ne kvůli oknu, ale kvůli vzhledu dvora, v takovém prostření bych nesnídala ani za nic.

pomoc*
hodnocení

Neřeším stav fasády. Vy jistě bydlíte lépe než já a máte vše v osobním vlastnictví, bez hypoték a závazků. Věřte, že dobří přátelé tohle neřeší. :) Rád bych rady kolem sousedova okna.

Od vás je nedostanu. Díky, krásný víkend.

nov
hodnocení

0x

A co posunout vaše posezení až za roh toho dřevníku? Foto dalšího prostoru by nebylo?

pomoc*
hodnocení

Díky za reakci.

To nelze tady vyložit. To musíš zažít. Mám s sobě dost empatie, vidím věci i z druhé strany, z pohledu druhé osoby.

Hledám nějaké odkazy a oporu v zákonech.

Ale díík!

rv*
hodnocení

0x

Můžete zkusit kouřit doutníky a soused bude okno zavírat sám.

pomoc*
hodnocení

To všechno umím. Nepříjemný kecy přes okno a jeho zavření. Když si pozvu návštěvu, je mi trapně, stydno...

72mona3*
hodnocení

0x

Přiznám se, že to moc dobře nechápu. Čím se podle vás soused provinil? Pokud nečiní něco, co vás nadměrně obtěžuje (nad míru obvyklou), nelze nic vymáhat.

Když občas vidím vznikající zahrádky u restaurací, které přiléhají k rušné ulici, docela se divím, jak je na nich plno. Všem těm lidem nevadí hluk s tím spojený. A vám vadí hovor a pachy z kuchyně. Já mám momentálně otevřené okno a venku je takový řev (děti, psi, sousedé na sebe pokřikují přes dvě zahrady...) a ani by mě nenapadlo to nějak řešit. Prostě žijeme moc blízko. M.

doplněno 01.09.19 21:52:

Ale ne, není to jiná kapitola. Vše je o soužití cizích lidí na malém území. A je jedno, jestli je to bytový dům, řadový (ve kterém bydlím já) nebo vesnice. Co bych já dala za uzavřený dvorek, kde by mě poslouchal či viděl jediný soused! Mám dvorek, na který vidí minimálně z pěti vedlejších domů. Stejně tak cítíme navzájem své obědy, slyšíme své hovory, puštěné televize...

Spíš mám pocit, že vám nevadí zvuky a čuchy z vedlejší kuchyně, ale soused jako takový. Kdyby od něj šla místo smradu z ledvinek vůně růží, vadilo by to také. Že? ;)

pomoc*
hodnocení

Předzahrádky a rušné ulice. To je jiná kapitola, než dům na vesnici 15km od Prahy. A nějaký ruch, takový co v hlavě odfiltrujeme, jako vlak, tramvaj nebo letadlo. To beru. Jsem kousek od Prahy a klid hlubokých lesů nečekám. Ale... hovory cizích lidí tak jasně, jako by stáli vedle mě, pachy ledvinek na plotně, hloupé kecy na mojí adresu, co nemám slyšet, ale "abych je slyšel".

Poraď. :)

hodnocení

0x

Tohle byl dříve (za 1. republiky) poměrně běžný způsob výstavby dělnických domečků. Asi tehdy byli lidé snášenlivější a podobné záležitosti neřešili. Nechci předjímat, ale mám obavu, že ani stavební zákon Vám moc nepomůže - pokud tam tedy soused nevykloval to okno na černo někdy dodatečně. Těžko mu nařídí jej zazdít. Stejně tak sebelepší dohoda nemůže sousedovi bránit ve větrání kuchyněkvůli tomu, že máte piknik na dvorku (na který ostatně máte svatý nárok, taky přes léto žijeme venku - ale viz níže)

Já byl ve podobné situaci - dělnický domeček, mezi baráky společná ulička. Tehdy před 20 lety jsme to řešili tak, že se baráček koupil, zrekonstruoval jako ,,vejminek´´ pro manželčiny prarodiče. No a po jejich úmrtí jsem musel loni vyplatit z části baráčku švagra ( ano, celkem paradox - dotyčný na baráčku ani nehrábl, já to celý oddřel, tudíž jsem domek zhodnotil a tak jsem mu de facto zaplatil za svou práci. Ale co se dá dělat - protože vím, že podobné situace jsou dokonalé sousedské patové situace, které mohou jen a jen eskalovat, máme nyní ,,chatu´´ přes dvoumetrovou uličku. Ale máme klid a soukromí a to za ty prostředky rozhodně stálo

pomoc*
hodnocení

Jo. Koupil jsem 120 let starý domek ve staré zástavbě, je to už 8 let. S tím jak je... včetně sousedova okna. Nemám radost k ranní kávě na zahrádce. Pozvu si návštěvu a stydím se za sousedovy hovory, pachy a řeči. Právní cesta asi nikam nevede.

:) taky jsi to neměl snadný.

Díky. Asi vím, jak to řešit... podpora potěší.

nov

Já bych se tedy styděla pozvat svoji návštěvu do takového prostředí, a to i kdyby tam žádné sousedovo okno nebylo. Bydlíte tam osm let a nedokázal jste si "posezení" ani trošičku zvelebit. Nezlobte se, ale to i tzv. kočičí ulička vypadá lépe.

pomoc*
hodnocení

:) děvče. Nevím odkud jsi, co děláš, jak žiješ. :) 120 let starý dům. Pořízení stálo 1.390.000Korun českých. Dalších 550.000 stál interiér. Na podlaze mám pravé parkety. Fasáda je v pořadí...

pomoc*
hodnocení

Dobré přátele fakt nezajímá stav fasády mého domu.

nov

Nemám na mysli fasádu, nýbrž to nelibé zákoutí..., chlapče.

pomoc*
hodnocení

Nov:

potřebuji poradit, nestojím o vaše komentáře. Pokud to neumíte a máte nutkavou potřebu sebevyjádření, prosím někam jinam a něco jiného. Společnost to ocení.

fik
hodnocení

0x

Oporu ve stavebním zákoně dost těžko...nikdo mu nemůže nakázat to okno zazdít,mléčné sklo má,takže přímá viditelnost tam není a jak píšeš otevírá je taky jen na ventilačku. Takhle se dřív prostě stavělo,tehdy se lidi dokázali dohodnout. Napadá mě,co si třeba od toho dřevníku dát tak metrovou zástěnu a to posezení posunout k tomu dřevníku? Hluk to taky částečně sníží a pachy taky-bude to dále

pomoc*
hodnocení

Koupil jsem starý domek ve staré zástavbě. S tím, jak je, Včetně sousedova okna. Myslím, že by ho měl užívat jako "luxfery". Prosvětlení. Zvuky a pachy... já mu své nenutím, musím trpět ty jeho. Asi se není o co opřít. Legislativně. Řešit jako za starých časů, silou.

Dík za názor!

hodnocení

0x

V podstatě, ač to zní krutě, lze říci jediné: že vám po okně souseda, pokud je legální součástí jeho nemovitosti a domek byl takto zkolaudován, vůbec nic není! Něco jiného by bylo, pokud by okno bylo vytvořené nedávno, asi by šlo o nepovolenou úpravu nemovitosti k vaší škodě. Až pak byste mohl namítat znevýhodnění.

pomoc*
hodnocení

"kolaudace" je dnes jakýsi přežitek a stavební úřad kolaudace nezajímá. Soused je zde 15 let a zkolaudováno nemá. Já 8 let. Kolaudace je mimojiné vyjádření sousedů, že se stavbou souhlasí, v rozsahu takovém, jak je. Nemá.

Rád bych věděl, o co se opřít. Asi nelze.

Ale dík !

re4zon
Kolaudace neni zadne vyjadreni sousedu, ale overeni, ze je dum podle schvalene dokumentace. Pokud v ni to okno bylo a soused mel povoleni driv nez jste dum koupil, dal mu souhlas zrejme predchozi majitel (resp. neodporoval proti navrhovanemu provedeni) a pak vam po tom opravdu nic neni. Zvlast jestli tam okno bylo uz kdyz jste to kupoval.
pomoc*
hodnocení

Konečně něco smysluplného.

Jak a kde zjistím "legalitu" jeho okna? Jsem tady asi 8 let. Dům mi prodávala stará paní, se kterou si soused asi udělal co chtěl. Stavební úřad příslušný obci. Ale poskytne mi vůbec takové informace, že mám zájem nahlédnout do kolaudačního řízení mého souseda?

lipanek
hodnocení

0x

K prvnímu obrázku - udělat dřevěnou, posouvací zástěnu od okapové roury k rohu té kůlny. Myslím, že oddělit se to dá velice dobře a přidělání vodící kolejničky navrch od vašeho baráčku ke kůlně půjde velice dobře. Zde návrh, asi jak, ale materiál by musel být voděodolný. karasek.cz/...

Už Vás nikdy u stolečku neuvidí. Hovor se také ztlumí.

Vaše ranní káva probíhá u stolečku po ránu, než odjedete do práce? Potom ale píšete, že soused ještě spí! Tak Vás nemůže rušit.

A ty ledvinky si určitě každý týden nevaří, to je tak máločetné jídlo, kdo by se s tím patlal /vykrajoval/. A pokud cibulka pod guláš před polednem, tak to mi tedy voní.

doplněno 01.09.19 21:28:

Pokud čekáte návštěvu a soused otevře okno a schválně pronáší nemístné řeči na Vaši osobu, tak bych měla pro tuto příležitost připraven přenosný radiopřijímač a po celou dobu návštěvy by pod oknem souseda hrála nějaká pěkná muzika. Po odchodu návštěvy by se produkce zrušila. Věřím, že soused by již okno neotvíral.

Jinak mléčné sklo tam má. Že Vám vadí běžný provoz v kuchyni souseda nikde žádné stavební předpisy neřeší, není to v míře nepřiměřené. Po uvaření oběda se soused nestáhne na svoji zahradu, nebo do obýváku?

V paneláku mají lidé také povědomí o tom, kdo co vaří, kdo si zrovna zapálil cigaretku, kdy se sprchuje, či splachuje. O sexu netřeba mluvit, protože to je jistě frustrující pro obě strany /chovat se tiše, bez výkřiků extáze, aby nás sousedi neslyšeli/.

Pokud by tam bylo místo, postavila by se tam navíc zástěna asi 40 - 50 cm od okna.

Zřejmě tam již budou naschvály.

Byl by problém obnovit kurníček, je to tam tak hezky připravené. Nebo zástěna na kolečkách. V případě potřeby by se tam pouze převezla.

Jinak pro utlumení nepříjemných sousedských hovorů, /před návštěvou/, vidím opravdu jen to použití rádia.

pomoc*
hodnocení

:) no tak sex jsem taky neřešil. Nevím, odkud jste, ale tady je vesnice. Drobnohled, před kterým satelity Google Maps můžou jen smeknout. Oporu legaslitivní asi fakt nenajdu. Budu řešit po staru.

Díky !

oll
hodnocení

0x

Já tam moc pěkné prostředí na posezení kávičky ani moc nevidím a to i kdyby tam soused to okno neměl. Také si myslím, že sousedé přece kvůli vašemu stolu nepřestanou vařit, smažit a jíst.

pomoc*
hodnocení

Jsem já ten špatný?

cernylysak

Jo jseš, asi se nudíš a tak vymýšlíš nesmysly, myslíš jenom na sebe a okolí tě nezajímá, přišel jsi jako dryhý, tak nebuzeruj okolí.

Když ti to vadí, tak si sedej na kafe jinam.

Nebo si při tom kafi můžeš se sousedem povídat a třeba si časem začnete rozumět.

Taky bys mohl docílit toho, že si soused v kuchyni pustí přes den rádio, nechá otevřenou ventilačku a odejde do práce.

janm*
Jak píše Lipánek, udělal bych posuvnou zástěnu + osadil si ještě ozdobnými stromky keříky v květináčích, co víc se dá dělat? Nebo si od toho okapu udělat dřevěný roh zástěnek napevno aby to moc nestinilo, a pustit radio jako zvukovou kulisu

No nijak vábně to tam nevypadá, že bych tam chtěl vysedávat. Tím míň tam něco konzumovat. A zahrádku si představuji trochu jinak.

Jsem já ten špatný? - z Vašeho postoje / větší kyj,.../ a postoje soudeda / mléčné sklo v okně/ to tak vyzerá. Prostě jste koupil dům / je předpoklad, že za levno vzhledem k dispozici, rozloze pozemku,.../ a nyní si chcete uzurpovat právo jak se mají chovat sousedi. Máte řešení- pořídit si domek či parcelu a postavit na odlehlé samotě a rušení susedů bude menší. Návštěva, pokud je rozumná spíše ocení sousedovu snahu omezit vaše rušení instalací mléčného skla, ale jak to tak čtu, tak Vy si potřebujete zřejmě zvyšovat ego systémem větší kyj nebo "já s nima zatočím", ale ono není jak a vy jste z toho nervozní a nejistý. Domluvte se a snažte se z toho vyjít bez nátlaku či silových řešení a ukliďte si na vlastním dvorku..

hodnocení

0x

Byl jste se podivat na stavebnim uradu na projekt jeho rekonstrukce? Je tam to okno zakresleno, nebo neni? Je tam treba jen bez otevirani? Potom by jste mohl neco delat pres stavebni urad, jinak mate smulu.

pomoc*
hodnocení

Poskytne mi stavební úřad takové informace?

radisto
hodnocení

0x

Pokud je onen dvorek strikně váš a hranici pozemku souseda tvoří stěna, pak tam to okno být nemá.

Druhá věc, je že okno tam bude už nejspíše "historicky". Jako možnost je si na stavebním odboru vašeho úřadu zjistit, zda-li je řádně zkoulaudováno.

Pokud ano bude další postup dost problematický a pokud soused nebude souhlasit tak se to bude táhnout i několik let. Oporu v zákoně naleznete ve více bodech, bude se ovšem třeba opravdu důkladně pobavit s právníkem- problematika starých staveb, s množstvím rekonstrukcí, ne úplně jasnou historií a často spoustou změn v katastech není úplně snadná a nedá se od stolu hodit postup.

Přiznám se, že takovéto řešení je teda opravdu hrozné- pokud jsem dispozici staveb a dvorku pochopil tak by to opravdu dost vadilo.

pomoc*
hodnocení

Jak tady dostávám odpovědi... je to 50 na 50. Polovina lidí mě doporučuje držet ústa, odstěhovat si sezení jinam a tiše snášet. Několik let diskuse se sousedem nemá kýžený účinek. Nemá kus empatie, nechápe, jak obtěžující to je. Nebo chápe a je mu to jedno. Na vlastní náklady jsem pokácel strom, který mu vadil. Nechávám mu klíče od mého pozemku, kdyby něco potřeboval. Nechávám mu dohodnuté parkovací stání.

hodnocení

0x

Trochu mne překvapuje jak všichni hledají způsob jak zjistit zdali okno bylo zkolaudováno, zdali v pojektu bylo otevíravé okno, atd... ale to okno tam již BYLO V DOBĚ KOUPĚ DOMU a NAJEDNOU VADÍ. Také si pamatuji na jednoho známěho, který lacině koupil parcelu hned vedle letiště což samozřejmě jeho hodnotu snižovalo a po koupi ihned začali posílat na všechny strany stížnosti na hluk z letiště.

Všichni ne - už včera jsem se tazatele ptala, co čekal, když dům s "cizím oknem" kupoval. Zatím se nevyjádřil ;)

radisto

V celém věci tato skutečnost právně není podstatná. Charakter celého procesu se nemění.

Tato věc mohla být tiše tolerována, nebo mohla nastat změna, či pověstný džbán trpělivosti přetekl.

pomoc*
hodnocení

Okno bylo. Zavřené. Tedy jakási obdoba "luxfer". Určená k prosvětlení, nikoliv větrání a sdílení hovorů a nežádoucích vůní kuchyně. Necítím se na zadradě dobře, stydím se pozvat návštěvu a kdybych dům prodával? Zájemce uslyší hovory sousedů a počichá si jejich nedělní oběd? Taková věc znehodnocuje nemovitost...

Letiště je a bylo. S tím nelze nic dělat a právně je vše ok.

Stejně jako letiště i to okno je a bylo. Nic s tím neuděláte. Buď se s tím smíříte, nebo dům prodáte, odstěhujete se jinam a budete řešit jiné problémy.

pb®

No jo milej pane, jenže ono myslet znamená hovno vědět. Vy jste si myslel, že okno se neotevírá, protože bylo zrovna zavřené. Jenže pokud tam bylo okno a nikoliv luxfery, mělo vás trknout, že to okno se někdy může a bude otvírat. Řešíte pitomosti. Že se stydíte pozvat si návštěvu, to asi nemá s oknem moc společného. I milióny lidí z paneláku si zvou návštěvy a že v paneláku bývá slyšet i sousedův prd a zakašlání. A že by se styděli? Pokud máte možnost a já věřím že ano, dejte si posezení do jiné části pozemku. Beztak to co ukazujete je hnusné a někde na zahradě (nebo radši doma) by bylo líp.

jurajjuraj*

takze nejak ve zkratce : kdyz jsem dum kupoval tak okno bylo zavrene, predpokladal sem ze ho neotevira *smich* to jako vazne? veril bych tomu ze mu neni 20, bud zakladka nebo ustav

pomoc*
hodnocení

Juraj:

Našlo se tady několik lidí, kteří chápou můj problém, stotožnili se s ním a dali mi užitečné rady a odkazy, jak postupovat. Vaše komentáře pro mne cenu namají.

m123*
hodnocení

0x

Jde vám spíš o to, aby k vám nekoukal nebo vás víc štve, že cítíte co vaří atd...

Já bych natáhla nějaký závěs od toho přístěnku k okapu.

pomoc*
hodnocení

Samozřejmě vaří. Hlavně šmejdí, poslouchá, sleduje. Vesnice a nový soused. Lidé, co se doma dost nudí... televize za nic nestojí, návštěvy zřídka, koníčky nic, doma sex nula.

S tím jsem na vesnici šel. Drobnohled jsem čekal. Ale v mezích.

hodnocení

0x

To okno tam bylo už když jste dům kupoval? Pokud ho zbudoval později bez vašeho souhlasu a bez stavebního povolení, dá se s tím něco dělat - stavební úřad mu může nařídit okno zazdít a budete mít klid. Pokud ale okno bylo dřív než vy, pak se obávám, že toho mnoho nezmůžete. Soused by vás taky mohl nahlásit, že ho pod oknem rušíte, že ho obtěžujete případným grilováním. Asi bych se snažila se sousedem vyjít po dobrém, nevíte, kdy okno bude k něčemu dobré-

pomoc*
hodnocení

Okno již bylo před osmi lety, kdy jsem dům kupoval. Další historii okna minulého majitele nejsem schopen dohledat. Ale je možné, že ani minulý majitel souhlas s tím oknem v kolaudačním řízení nepodepsal.

Soused mě rozhodně nahlásit pro rušení přes jeho okno, které si sám otevře, asi nemůže.

lidus*
hodnocení

0x

Koukám špatně, že vy máte rovněž okno do sousedova dvora? Je vidět, že naši předci byli přátelštější, bydlím v pohodě v paneláku, chalupu mám na vesnici, starousedlíci jsou fajn, nejhorší jsou přistěhovalci a chalupáři na víkend. Nás se to netýká, manžel odtud pochází a 5 let jsme tu žili. Zkuste dotaz na obecní úřad ale není nad dobré sousedské vztahy a k těm patří i to, že jednou vařím ledvinky já a podruhé zas zpívá soused do rána.

pomoc*
hodnocení

Mám okno k sobě na zahradu. Sousedovo okno směřuje ke mě. Směrem na můj pozemek. Otevírá ho on, ne já. Otevírání okna a vzájemná komunikace mezi námi, včetně hloupých komentářů "co se to tam děje, co to slyším, co to cítím"

Jsem nově přistěhovalý... hm, osm let. Snáším, ale přestávám to dávat.

lipanek
hodnocení

0x

Tato otázka je již dlouhá, asi jsem všechno nepřečetla.

Přesto si dovolím v dobré víře poukázat na jednu věc, která zde nebyla zřejmě ještě vzpomenuta.

Je to trošku z jiného soudku, co by mě osobně vadilo a určitě bych podnikla příslušné kroky. Je to otázka zabezpečení Vašeho domu.

Ten soused, anebo kdokoliv jiný, potažmo zloděj, který by se vloupal k tomuto sousedovi, může vlastně kdykoliv bez problému otevřít inkriminované okno a skočit k Vám na pozemek. A protože nejste stále doma, je tu riziko, že se nerušeně může dostat i k Vám. Z ulice není na Vaše zázemí vidět. Přes vchodové dveře, nebo okno by se zdatný zloděj dostal dovnitř Vašeho domu a měl klid na obhlídku a výběr cenností.

Z bezpečnostního hlediska by zde měly být správně luxfery, anebo doplnit okna mřížemi. Ale chápu, že mříže neřeší Váš problém s nedostatkem soukromí.

Berte to jenom jako upozornění, nikdy člověk neví.

pomoc*
hodnocení

Díky ze reakci. Diskuse dlouhá je, pravda. I já se ztrácím. Obec je 15km od Prahy, klidná, střežená CSTV kamerami. Kriminalita prakticky žádná.

Jde mi o soukromí, které soused neustále porušuje. Má klíče od mého pozemku pro stavební firmu, která mu dělala úpravy na jeho stavení a přístup z mé zahrady byl nutný. Ok. Nechal jsem pokácet sibiřský smrk, který mu stínil. Na své náklady.

Dělám málo pro sousedské vztahy?

pavelpavel*
hodnocení

0x

Tak záleží na katastru a komu patří ta ulička mezi domy. Adresu psát asi nebudte, ani katastr, tak komu? To snad víte a pak teprve bych to řešil.

hodnocení

0x

@pomoc - Má klíče od mého pozemku pro stavební firmu, která mu dělala úpravy na jeho stavení a přístup z mé zahrady byl nutný. Ok. Nechal jsem pokácet sibiřský smrk, který mu stínil. Na své náklady.
Asi se vám nebude líbit, co napíšu - obojí jste sice provedl dobrovolně, nicméně i v opačném případě by se jak přístup tak odstranění stromu dalo vymáhat cestou práva:

NOZ § 1017

(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

§ 1022

(1) Nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Fakt některé reakce jsou mimo sorry jako. Takže pozemek je váš. Protože nevíme nic o domech, některé jsou tak proto, že to bývala stavení s více domy, než se to prodalo. To ale nevíme. Co nechápu čí je ta kůlna a ty tašky a jak ten pozemek přesně patří vám to víte jen vy. Kůlna vaše? Jeho?

Takže máte tři možnosti.

1) Dál si to na jinou stranu pokud to jde to sezení.

2) Dát tam truhlíky se čtyřma tůjema proti čumění.

3) Postavit tam stěnu z tvárnic a dveře.

Jinak jste na tom stejně to je bohužel pravda. Vyhraje chytřejší.

hala
hodnocení

0x

Máme to taky tak, ale obráceně. Máme s předešlm majitelem smlouvu, která nám dovoluje mít okno situované na jeho pozemek. Dům se prodal a nový majitel ho TAKTO koupil, takže není možné se domáhat ničeho. Máme mléčné sklo, což je tedy gesto z naší strany, vzájemně se nerušit, nenakukovat si k sobě. Kdyby nám to předešlý majitel nedovolil, byla by to místa bez okna. Kuchyň bez okna. Výše tu někdo citoval, jak nesmí jeden druhému vypouštět nepřiměřené pachy a zvuky atd. Tím snad nepovažujete vaření ne? Když někdo něco vaří, tak vám to smrdí? Mě to teda vždy vonělo. Žádný stavební řad s tím nic neudělá. Nechápu proč by mělo, takhle to bylo, takhle jste to koupil a o tom oknu jste věděl, tak vás snad muselo napadnout, že to okno má svůj účel. Takhle vám bude vadit každý soused. Na vesnici kde pořád někdo seká trávu a řeže pilou by jste si taky stěžoval? Bydlel jste někdy v paneláku? To by jste se musel psychicky zhroutit s takovým přístupem. Vím přesně co sousedka vaří, kdy se chodí napít, na záchod, veškeré telefonáty... I kdyby ten váš soused měl digestoř, stejně by jste to cítil.

hala

A když jste tedy pokácel strom, který mu vadil, tak on si má teda co? Přestat vařit? Nebo mít při vaření zavřené okno, aby se z páry a mastnoty tvořili plísně? Před několika lety jsem řešila bydlení. Žilo více rodin v jednom i když velkém domě. Nešlo s tím nic dělat, taky jsem psala do poraden a ať se vám to líbí nebo ne, našel se jeden, dva lidi, od kterých jsem četla soucit. Zbytek reagoval podobně jako taky a nedivím se. Někdy proste nejde žádně řešení, domluva. Všichni říkali odstěhuj se. Ze začátku nemyslitelné, ale jak už to přerostlo, nezbyde nic jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]