Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak svařovat/ táhnout elektrodu

Od: mk98 odpovědí: 20 změna:

Zdravím, jsem takový měnší kutil, ale bohužel nemám žádné známé svářeče :D Mám úplně debilní dotaz, chci svařit dejme tomu dva kousky pásoviny k sobě, jednu - svorku dám na pásovinu do druhé dám elektrodu, např 2,5 nastavím tak 80 A a začnu svařovat. Tak nějak vím, jak zapálit oblouk, ale všechny moje housenky prostě vypadají jak od hovad :D prozradil by mi někdo, jakým tahem a jak rychle mám zruba táhnout tu elektrodu ve směru sváru, případně jakým směrem nebo jak mám mít elektrodu nakloněnou :o A jkeště by mě zajímalo jestli strusku mám brousit třeba ocelákem za tepla nebo je lepší počkat, až svár zchladne a púak odklepnout kladívkem..

Vím že se ptám jak idiot, ale rád se učím novým věcem a tu a tam něco svařit je často potřeba. Děkuji za radu...

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tady se něčemu přiučíš

hodnocení

3x
Takže na běžný kutilský svarmanévry ti bohatě stačí 2ka elektroda
Ted dle toho čím vaříš zvolíš bud:
Trafo- kyslá či rutilová elektroda
Invertor ci náký usměrnovač - bazická elektroda
U usměrnovače a invertoru lze použít též kyselou či rutilovou elektrodu
Co se týče proudu de o to co chceš vařit a jak si šikovný
Já dle síly se na invertoru pohybuju od 40 do 70A
Pak mám ještě takovej samodomo usměrnovač a tam mi to ukazuje i 100A
To si musíš skusit sám kdy se ti zapáli dobře oblouk a materiál se při svařování nepropadá
Co se týče uhlu při svařování nejsim si už zcela jist co nás učili myslím že to bylo 45 stupnú
Ted k tý technice
Ja zapálím oblouk setrvám chvilku na místě až se to začne tavit a udělá to tvar tkzv.hrušky
Poté pomaleji táhnu elektrodu tak aby ta hruška šla furt za mnou - nedá se to dobře popsat záleží dost na síle materiálu
Když je silnější múžeš jet pomaleji pokud slabší tak rychleji abys to nepropálil
Prostě si to musíš vyzkoušet a trénovat
Na konci sváru se elektrodou kapku vrátim zpět aby se i ten konec zavařil
Strusku oklepávám po vychladnutí a pak svar vemu drátákem

Kdybych čekal na oklepání až svar vychladne, tak bych toho moc nesvařil.

Myšleno tak aby struska nebyla rožhavená do ruda

hodnocení

2x

Já svařovací amatér a samouk ti poradím přesně obráceně. Mám vyzkoušený, že čím slabší elektrodou svařuješ, tím je svar horší.

Takže navrhuji, abys zkusil elektrodu průměr 3,2mm a proud 100A nebo 120A. Při svařování tak silnou elektrodou v podstatě necháš elektrodu tavit a pouze ji pomalu posunuješ.

Problém při svařování tak silnou elektrodou je teplo a tedy velká deformace ve svaru.

Strusku odstraňuješ až po zchladnutí svaru. Když svar chladne, tak se struska lépe odloupne.

Když začínáš se svařováním, tak je lepší si svary nastavit tak, abys svařoval vodorovně a svar se rozléval na obě strany stejně. Svařování svisle nebo dokonce nad hlavou je kapitola sama pro sebe a to už chce zkušenosti.

A dávej pozor na předměty v okolí, ať něco nezapálíš. Kuličky ze svařování můžou způsobit požár.

Kuličky sou sviňa ty už mi propálili ponožek *smich*
A když ti vlítne do rukávu tak to sou pak radosti *smich*
S těma 3.2kama to budu muset někdy zkusit i když vejfuk s nima asi nedam *smich*

Svár se sám nerozlévá, "housenku" vytváříme pohybem elektrody a průměr elektrody volíme podle síly svařovaného materiálu. Chce to trochu zkušenosti. Stejně tak i podle průměru elektrody a svařovaného materiálu nastavujeme proud.

Ano, všechny připomínky jsou pravdivé.

Problém při svařování je, že pokud se ti nepodaří pěkný svar, tak cekem rychle ztratíš motivaci.

Když se ti ale povede pěkný svar (i když je to kopytem elektrodou), tak si můžeš říct že už umíš svařovat a zkoušíš další materiály a elektrody.

hodnocení

0x

než vám někdo poradí prozradte nám malé tajemství jakou svářečkou vaříte a jaké používáte elektrody

mk98
hodnocení

Kuhtreiber KiTin 150, dostal jsem k narozeninám :D :D :D eletrody mám 2,5

hodnocení

0x

Když budete mít ty správné elektrody pro vaší svářečku, tak pomocí dobrého videa se můžete trochu naučit. Je ale potřeba ještě prostudovat něco o svařovaných materiálech a např. také jaké elektrody na co použít (co do průměru i materiálu elektrody).

doplněno 29.08.19 22:06:

Ještě doplním, že struzku oklepávám jak odezní červená barva (žhavého kovu), některá struzka odpadne sama, podle použité elektrody. Pak svár přebrousím (tam, kde na tom záleží), případně pak ještě opravím.

hodnocení

0x
Já ještě doplním že proud se nastavuje cca 40A na 1mm elektrody. Na konci svaru by se správně mělo s elekrodou jakoby zakrouzit a současně zvedat. Neudělá se pak dulek v housence a dotváří se to až do konce. Struska by měla odpadnout na jedno klepnutí a pokud možno všechna, to je známka že není zavarena do svaru a svar je kvalitní. Nejlepší na naučení asi silnou elektrodu hodně proudu a nějaký kus kolejnice. Svařování se dá učit i na jednom kusu aby se získala správná technika. Nejlépe na zapálení skrtnout než tukat, po zapálení se klidně vrátit na začátek a jet pak v kuse pokud vařím již použitou elektrodou, tak lehce oklepnout strusku na konci. Dá se vařit i jen tažením, tak aby se stihla lázeň rozlivat a nebo kyvavym pohybem, pak je svar širší. Domluvte se s někým kdo svaruje ve ta kuklu a koukejte mu na ruce, pak obráceně ať vám vede ruku a pak opravdu kus železa a zkoušet a zkoušet. Ja jsem svarec teoretik a z domova praktik. Papíry nemám ale zatím drží i závěs na valníku, ono v zemědělství se člověk bez svářečky ani nehne. Další věc je že každá svářečka vari jinak. Mám doma usmernene trafo z Broumova, kdokoliv to vezmeme do ruky, tak se trápí, naopak když já vezmu do ruky novou svarecku tak se taky trápím než si zvyknou jak to vaří.

mk98
hodnocení

Všem vám moc děkuji za tipy a postřehy, budu hnedka trénovat...

mak*
hodnocení

0x

Pokud jsi pravák, nakloň elektrodu cca o 30° doprava a když chytne oblouk, táhni poměrně dost pomalu (odhaduju to na 0,5cm/s) doprava a zároveň dolů, protože elektroda ubývá. Nejčastější začátečnická chyba je moc rychlý posun elektrody, ideální je, když ti to někdo ukáže a ty se přes další kuklu koukáš. Nebo si aspoň zkus najít na youtube nějaké video.

Pokud jde o strusku, tak oklepat kladívkem. U správně provedeného svaru odpadne v podstatě sama.

asd1
hodnocení

0x

Nemá smysl to sem vypisovat když je to už všechno sepsané.. Nastuduj např. na svarforum, příp. si pořiď učebnici pro svařeče... Základ máš tušim i v návodu k invertoru...

Strusku chvilku počkat a oklepnout. Bacha na úlomky v očích (hodí se brýle), za trikem a v botě ;) U svařování poblíž hořlavého vždy hasičák po ruce, nebo aspoň konev s vodou. Málokomu jde vařit hned, většina se to naučí po kilometru sváru a někdo vůbec nikdy.

jenda2*
hodnocení

0x

Pro obstojný vzhled housenky je dobré elektrodu jen netáhnout ale rozjíždět lehce do stran. Svar pak vypadá mnohem lépe.

Neděláme housenku kvůli vzhledu (i když je také důležitý), ale kvůli pevnosti svaru.

jenda2*
A prave rozlevani do stran zarucuje spravne sliti a spravny vzhled. Ne jak od vepre...
break
Feraxi, ale on má pravdu. Nebo si myslíš, že nepravidelnej a tenkej svár jak od prasat bude mít stejnou pevnost jako ten pravidlnej a správně provarenej?

break - nevím co máš na mysli, kdo má pravdu, ale já o žádném nepravidelném svaru nepíšu. Pouze, že kvalita svaru závisí na kvalitní "housence". Pokud nebudeš táhnout housenku a neprovařiš materiál, nemůžeš čekat pevný svar.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svařovat
Otázky na téma jak svařovat elektrodou

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]