Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jsem takový měnší kutil, ale bohužel nemám žádné známé svářeče :D Mám úplně debilní dotaz, chci svařit dejme tomu dva kousky pásoviny k sobě, jednu - svorku dám na pásovinu do druhé dám elektrodu, např 2,5 nastavím tak 80 A a začnu svařovat. Tak nějak vím, jak zapálit oblouk, ale všechny moje housenky prostě vypadají jak od hovad :D prozradil by mi někdo, jakým tahem a jak rychle mám zruba táhnout tu elektrodu ve směru sváru, případně jakým směrem nebo jak mám mít elektrodu nakloněnou :o A jkeště by mě zajímalo jestli strusku mám brousit třeba ocelákem za tepla nebo je lepší počkat, až svár zchladne a púak odklepnout kladívkem..
Vím že se ptám jak idiot, ale rád se učím novým věcem a tu a tam něco svařit je často potřeba. Děkuji za radu...
Já svařovací amatér a samouk ti poradím přesně obráceně. Mám vyzkoušený, že čím slabší elektrodou svařuješ, tím je svar horší.
Takže navrhuji, abys zkusil elektrodu průměr 3,2mm a proud 100A nebo 120A. Při svařování tak silnou elektrodou v podstatě necháš elektrodu tavit a pouze ji pomalu posunuješ.
Problém při svařování tak silnou elektrodou je teplo a tedy velká deformace ve svaru.
Strusku odstraňuješ až po zchladnutí svaru. Když svar chladne, tak se struska lépe odloupne.
Když začínáš se svařováním, tak je lepší si svary nastavit tak, abys svařoval vodorovně a svar se rozléval na obě strany stejně. Svařování svisle nebo dokonce nad hlavou je kapitola sama pro sebe a to už chce zkušenosti.
A dávej pozor na předměty v okolí, ať něco nezapálíš. Kuličky ze svařování můžou způsobit požár.
Svár se sám nerozlévá, "housenku" vytváříme pohybem elektrody a průměr elektrody volíme podle síly svařovaného materiálu. Chce to trochu zkušenosti. Stejně tak i podle průměru elektrody a svařovaného materiálu nastavujeme proud.
Když budete mít ty správné elektrody pro vaší svářečku, tak pomocí dobrého videa se můžete trochu naučit. Je ale potřeba ještě prostudovat něco o svařovaných materiálech a např. také jaké elektrody na co použít (co do průměru i materiálu elektrody).
Ještě doplním, že struzku oklepávám jak odezní červená barva (žhavého kovu), některá struzka odpadne sama, podle použité elektrody. Pak svár přebrousím (tam, kde na tom záleží), případně pak ještě opravím.
Pokud jsi pravák, nakloň elektrodu cca o 30° doprava a když chytne oblouk, táhni poměrně dost pomalu (odhaduju to na 0,5cm/s) doprava a zároveň dolů, protože elektroda ubývá. Nejčastější začátečnická chyba je moc rychlý posun elektrody, ideální je, když ti to někdo ukáže a ty se přes další kuklu koukáš. Nebo si aspoň zkus najít na youtube nějaké video.
Pokud jde o strusku, tak oklepat kladívkem. U správně provedeného svaru odpadne v podstatě sama.
Nemá smysl to sem vypisovat když je to už všechno sepsané.. Nastuduj např. na svarforum, příp. si pořiď učebnici pro svařeče... Základ máš tušim i v návodu k invertoru...
Strusku chvilku počkat a oklepnout. Bacha na úlomky v očích (hodí se brýle), za trikem a v botě U svařování poblíž hořlavého vždy hasičák po ruce, nebo aspoň konev s vodou. Málokomu jde vařit hned, většina se to naučí po kilometru sváru a někdo vůbec nikdy.
Pro obstojný vzhled housenky je dobré elektrodu jen netáhnout ale rozjíždět lehce do stran. Svar pak vypadá mnohem lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.